Parchetul Munchen a răspuns solicitării privind situaţia în care se găseşte primarul oraşului Baia Mare, Cătălin Cherecheş
Parchetul Munchen a răspuns solicitării privind situaţia în care se găseşte primarul oraşului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, condamnat în România.
„Ca răspuns la solicitarea dumneavoastră anterioară, am plăcerea de a vă informa cu privire la situaţia actuală, conform căreia Tribunalul Regional Superior din München a dispus continuarea detenţiei în vederea extrădării prin decizia sa din 16 ianuarie 2024.
Decizia cu privire la admisibilitatea extrădării, adică dacă persoana persecutată poate fi extrădată în România, a fost din nou amânată. Contextul acestei amânări este reprezentat de o contestaţie a persoanei persecutate, care a fost depusă de avocatul său în termen scurt.
Această obiecţie urmează să fie examinată de către Parchetul General din München şi de către Tribunalul Regional Superior din München. Vă rog să înţelegeţi că, în prezent, nu suntem în măsură să furnizăm detalii privind apărarea persoanei urmărite”, transmite Parchetul bavarez.
Fostul edil refuză extrădarea simplificată
Cătălin Cherecheș a primit o condamnare de cinci ani de închisoare pentru luare de mită. Însă, a reușit să fugă din țară chiar înainte, folosind documentul de identitate al altei persoane la Vama Petea.
El a fost capturat în Germania, unde se află în prezent în detenție și persistă în refuzul extrădării simplificate. Avocații săi fac demersuri pentru a împiedica revenirea lui în țară.
Avocatul lui Cherecheș a comunicat anterior că documentele necesare pentru decizia privind extrădarea au fost transmise autorităților românești din Germania. De asemenea, s-a menționat că există condiții speciale oferite în detenția din țară.
„Avocații din Germania urmează să formuleze și ei un punct de vedere referitor la datele transmise de Ministerul Justiției din România, care spune că i-a rezervat celule speciale, diferite de ale celorlalți detinuți.
Problema e dacă pot fi acordate aceste condiții speciale raportat la ceilalți deținuți și dacă există garanția că, odată adus în țară, vor fi respectate aceste condiții pe toată perioada detenției”, a mai spus Răzvan Doseanu.