Paralizie în somn: Cum să scapi de „demonii“ pe care îi vezi sau îi auzi în somn!
Paralizia în somn este sentimentul că ești treaz, dar nu te poți mișca și nici nu poți vorbi. Această stare apare când ești pe jumătate treaz, fie în prima parte a somnului, înainte de a adormi profund, fie spre dimineață, înainte de a te trezi. Dacă starea apare când vrei să adormi, se numește paralizie hipnagogică în somn. Dacă apare când te trezești, se numește hipnopompică.
Starea de paralizie în somn poate dura de la câteva secunde la câteva minute. Paralizia în somn poate fi amplificată de teamă și dispare de-abia în momentul în care persoana se poate mișca sau când adoarme la loc.
De obicei, paralizia în somn vine cu halucinații vizuale sau auditive. Unele persoane au acuzat faptul că simt că mai este cineva în cameră sau au senzația că văd siluete demonice, în timp ce alții aud anumite sunete, ca niște șoapte nedeslușite.
Paralizia în somn poate fi însoțită de senzația de sufocare, de o stare de anxietate. Au fost persoane care după o paralizie în somn s-au trezit brusc cu palpitații sau plângând.
La paralizia în somn, nu există o categorie anume de persoane care să fie mai predispusă și foarte rar este asociată unei afecțiuni psihice. În schimb, poate fi însoțită de tulburări de somn precum narcolepsia.
Ce determină apariția paralizia în somn
Cauzele care duc la apariția paraliziei în somn sunt multiple. Cele mai des întâlnite cauze pentru apariția unui episode de paralizie în somn sunt bagajul genetic, oboseala accentuată, lipsa de somn, program dezorganizat de somn, afecțiuni psihice, dormitul pe spate sau narcolepsia.
Vinovate de apariția unui episode de paralizie în somn pot fi și crampele musculare apărute în somn, utilizarea în exces a somniferelor sau a energizantelor, hypoxia – afecțiune respiratorie care nu permite un aport suficient de oxigen înspre plamani sau hipoglicemia – lipsa de glucoză, care ajută întreaga activitate cerebrală.
Cum se tratează paralizia în somn
De obicei paralizia în somn apare foarte rar și de aceea nu este necesar un tratament.
Important este ca persoana care are un episod de paralizie în somn să înțeleagă că nu i se poate întâmpla ceva grav. Persoana care are un episod de paralizie în somn are impresia că este conștientă, dar nu se poate mișca și nu poate reacționa. Episodul se termină în momentul în care persoana poate să se miște și să adoarmă sau să se trezească.
Pentru unele persoane a funcționat folosirea unui sunet de avertizare, a unei alarme la telefon, spre exemplu, care duce la oprirrea fenomenului de paralizie în somn.
Nu puține sunt cazurile când persoanele care au avut un episod de paralizie în somn s-au trezit epuizate. Această senzație apare deoarece experienta poate fi copleșitoare emoțional.
Au fost cazuri când unele persoane care au avut episod de paralizie în somn să se teamă să mai adoarmă.
Pentru tratarea paraliziei în timpul somnului este important să eviți factori declanșatori. Pentru cazurile grave, persoane care au avut mai multe episoade de paralizie în somn, există medicamente, precum inhibitorii selectivi ai receptorilor de serotonină.