Paradox! Ieșenii s-au împrumutat mai mult la bănci în plină pandemie de COVID-19. Cu creditele primite au cumpărat locuințe de 6,3 miliarde de lei
Potrivit datelor furnizate de BNR, soldul creditelor populației din județul Iași, la bănci, în lei și valută, a ajuns la 6,3 miliarde de lei după 9 luni din 2020, în timp ce nivelul depozitelor populației era de 4,2 miliarde de lei. Soldul creditelor corporate din Iași acordate în perioada ianuarie-septembrie 2020 era de 4,3 miliarde de lei, în timp ce soldul depozitelor companiilor ajungea la 1,1 miliarde de lei. Iașul este al 6-lea cel mai creditat județ după București, Cluj, Timiș, Brașov și Constanța
Valoarea creditelor făcute de ieșeni, dar și de companii, în lei și valută, este de 10,6 miliarde de lei în perioada ianuarie-septembrie 2020, în creștere cu 4,5 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019. Din această sumă, cei mai mulți bani au fost împrumutați de ieșeni pentru achiziția de locuințe. Între județele Constanța și Iași, în ceea ce privește nivelul de creditare pentru populație și companii dintre cele două județe, există o diferență de 14 milioane de lei. Din perspectiva depozitelor, Iașul se află pe locul 7 la nivel național.
Valoarea creditelor făcute de ieșeni la bănci a crescut în primele 9 luni din anul 2020, comparativ cu anul precedent
Ieșenii s-au împrumutat la bănci în anul 2020 pentru achiziția sau construcția unor locuințe, în plină pandemie de COVID-19. Cea mai mare pondere a împrumuturilor făcute de ieșeni a fost pentru achiziția sau construcția de locuințe. În urmă cu 3 luni, Iașul se afla pe locul 5 la nivel național în ceea ce privește volumul creditelor acordate populației, iar acum a ajuns pe locul 6, după Constanța. Locuitorii din județul Iași s-au împrumutat mai mult pentru achiziția/ construcția de locuințe (64 la sută din totalul creditelor acordate), urmând tendința înregistrată la nivel național (58,09 la sută din totalul creditelor acordate).
Ieșenii au făcut cele mai multe împrumuturi la bănci în perioada mai-iulie 2020, solicitând creditele pentru achiziția unor locuințe
La sfârșitul lunii iulie 2020, ponderea împrumuturilor acordate populației din Iași în totalul creditelor acordate sectorului privat rămâne dominantă, respectiv 59,67 la sută, în defavoarea creditelor acordate societăților nefinanciare, 40,28 la sută. Chiar dacă în primele 7 luni efectele pandemiei s-au reflectat asupra economiei, volumul total al creditelor în județul Iași a înregistrat o creștere cu 1,7 miliarde lei, reprezentând 1,63 la sută, comparativ cu decembrie 2019, tendință similară cu cea înregistrată la nivel național (creștere cu 5,5 miliarde lei reprezentând 2,06 la sută). Leul a rămas moneda preferată pentru creditele acordate, atât în județul Iași, cât și la nivel național (63,51 la sută în Iași și 67,70 la sută la nivel național), tendința fiind de creștere ușoară, comparativ cu decembrie 2019.
Potrivit studiului realizat de BNR, valoarea creditelor la bănci va crește în următoarea perioadă
Conform sondajului privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației efectuat de BNR pentru trimestrul II 2020, așteptările instituțiilor de credit pentru perioada imediat următoare sunt de menținere relativ constantă a standardelor de creditare pentru împrumuturile destinate populației pentru achiziția de locuințe și terenuri, aceasta în condițiile în care, urmare a evoluției pandemiei COVID-19, standardele de creditare s-au înăsprit atât în cazul împrumuturilor imobiliare, cât și în cel al creditelor de consum.
Dan Chirleșan, economist: „Au fost lansate cele două programe guvernamentale, ceea ce a determinat o creștere a creditelor acordate de bănci”
Potrivit specialiștilor în economie, volumul creditelor acordate la Iași a crescut în anul 2020, în plină pandemie de COVID-19, după ce au fost lansate programele prin care companiile primesc ajutoare financiare, dar și după lansarea noului program „Prima Casă”, redenumit „Noua Casă”.
„Au fost lansate cele două programe guvernamentale, cel pentru companii și pentru tinerii care vor să-și ia o locuință, și asta a determinat o creștere a creditelor acordate de bănci. Asta ar fi o explicație. În plus, în zona Iașului, în perioada aceasta a pandemiei, sectorul construcțiilor a crescut. Prețurile practicate în Iași sunt specifice marilor orașe. Astfel, în zonele exclusiviste, prețul pe metrul pătrat ajunge și la 1.800 de euro, în timp de în zonele limitrofe acesta este de la 1.000 la 1.200 de euro. Pentru o locuință, un client plătește între 70-80.000 de euro, are nevoie și de avans, deci are nevoie și de un credit”, susține economist Dan Chirleșan.