Paradigmele convenționale de urbanism, dezbătute la Universitatea Tehnică din Iași
Paradigmele convenționale de urbanism, provocate în cadrul unui eveniment internațional la Facultatea de Arhitectură din Iași! Alături de Prorectoratul Relații Internaționale de la Universitatea Tehnică din Iași a fost organizat programul „Intensitiv Blended Erasmus+ – Liminal Spaces of Living | Inhabiting Liminality”
Paradigmele convenționale de urbanism, provocate în cadrul unui eveniment internațional la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” din Iași. Alături de Prorectoratul Relații Internaționale de la Universitatea Tehnică (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iași a fost organizat programul „Intensitiv Blended Erasmus+ – Liminal Spaces of Living | Inhabiting Liminality” în luna septembrie 2023. Proiectul „Liminal Spaces of Living” oferă o experiență de învățare captivantă și transformatoare, concepută pentru cei care studiază arhitectura. Scopul este de a investiga potențialul de transformare inerent fracturilor urbane și terenurilor neglijate din orașe.
Paradigmele convenționale de urbanism, dezbătute la Universitatea Tehnică din Iași
Organizatorii și-au propus să provoace paradigmele convenționale de planificare urbană prin explorarea straturilor multiple ale acestor spații, inspirate de viziunea lui Henri Lefebvre despre „utopia experimentală”.
Prelegerile susținute în cadrul evenimentului: Liminalitate și transformare: explorarea potențialului de transformare al golurilor urbane, al terenului vag, al spațiilor interstițiale, al non-locurilor; Reimaginarea narațiunilor urbane: provocarea narațiunilor dominante ale orașului; Procese de proiectare colaborativă, acțiune colectivă, revitalizare/revigorare a spațiilor prin uz comun/colectiv, grădinărit urban, locuințe/squat-uri artistice etc; Strategii de ecologie urbană; Depășirea pragurilor urbane: semnificația pragurilor urbane ca spații de tranziție care mediază între diferite medii, culturi și experiențe; Soluții de locuire decentă pentru persoanele fără adăpost.
Atelierele au oferit o experiență captivantă în reimaginarea golurilor și pragurilor urbane și au permis participanților să exploreze narațiuni alternative
„Viziunea lui Lefebvre ne încurajează să căutăm extraordinarul în obișnuit, să găsim frumusețea și potențialul în experiențele de zi cu zi ale vieții urbane. Ne reamintește că orașele noastre, ca și organismele vii, sunt într-o stare constantă de flux, evoluând prin cicluri de creștere și regresie. Evenimentul nostru încearcă să provoace narațiunile urbane convenționale, dezvăluind poveștile ascunse și posibilitățile nerealizate în aceste spații neconvenționale. Vom explora modul în care aceste zone, adesea trecute cu vederea și subapreciate, pot deveni catalizatorii transformării și schimbării pozitive în mediile noastre urbane”, a explicat asist. dr. arh. Carmina Gheorghiță, organizator al evenimentului.
Atelierele au oferit o experiență captivantă în reimaginarea golurilor și pragurilor urbane și au permis participanților să exploreze narațiuni alternative, să încurajeze procesele de proiectare colaborativă și să îmbrățișeze practici incluzive, care implică diverse părți interesate în revitalizarea spațiilor urbane.
Capacitatea studenților provenind din diverse țări, de a comunica eficient într-un limbaj comun, în special în ceea ce privește aspectele tehnice ale arhitecturii
Participanții mai arată:
„De la începutul acestei misiuni am fost profund impresionată de capacitatea studenților provenind din diverse țări, de a comunica eficient într-un limbaj comun, în special în ceea ce privește aspectele tehnice ale arhitecturii. Este remarcabil modul în care avem capacitatea de a stabili un teren comun în ciuda diversității noastre de origine și experiență culturală”, a declarat și Gabriela Mateies, studentă în anul al treilea la Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” și BIP Buddy pentru integrarea studenților internaționali. Pe de altă parte, un alt prestigios specialist a arătat:
„Este un subiect foarte interesant, cred că este foarte important, deoarece studiem golurile urbane, terenuri care nu au construcții în interiorul orașului și aici sunt multe dintre aceste spații și pot fi spații cu adevărat importante pentru dezvoltarea orașului. În cadrul workshop-urilor încercăm să înțelegem ce putem avea în aceste spații”, a spus Lorenzo Stefano Iannizzotto, doctorand la Achitecture of Contemporary Metropolitan Territories at ISCTE-IUL (Lisabona).
Așadar, paradigmele convenționale de urbanism au fost dezbătute la Universitatea Tehnică din Iași.