Paradă militară, desfăşurată cu prilejul aniversării Zilei Independenţei de Stat a României, la Iaşi – FOTO, LIVE VIDEO

de: Violina GORCINSCHI
10:00, 09 mai 2022

Astăzi, 9 mai 2022, cu ocazia aniversării Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei coaliţiei naţiunilor unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi Zilei Uniunii Europene se desfăşoară o paradă militară la Iaşi, la monumentul Independenţei, de la ora 10.00.

Ieșenii s-au putut bucurat de ceremonia ce a avut loc pe Bulevardul Independenței, unde au fost prezenți reprezentanții autorităților locale, printre care și primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, și subprefectul Iașului, Marian Grigoraș. Aceștia au ținut discursuri și au depus coroane de flori pentru a comemora eroii căzuți.

Astăzi, la ora 10:00, s-a desfășurat parada militară în cinstea aniversării finalului celui de-al Doilea Război Mondial, a Zilei Uniunii Europene și a Independenței de Stat a României. Ceremonia de defilare a fost susținută de militarii Batalionului 151 Infanterie Războieni, coordonați de Căpitanul Narcis Grigoraș. După oficierea serviciului religios, reprezentanții conducerii administrative ieșene au ținut discursuri celebrând importanța zilei de 9 mai, în special în această perioadă, când există tensiuni în Europa din cauza agresiunii Rusiei față de Ucraina.

Paradă militară cu ocazia zilei de 9 mai, desfășurată în centrul Iașului

În cursul dimineții, s-au făcut pregătiri intense pentru ceremonia militară ce a avut loc la ora 10:00. Polițiștii au oprit traficul în zona Bulevardului Independenței și au asigurat siguranța pe parcursul desfășurării evenimentului. Cu ocazia deschiderii ceremoniei, Garnizoana Iași a interpretat Imnul Național al României, după care a fost oficiat serviciul religios.

Ulterior, Marian Grigoraș, subprefectul județului Iași, Mihai Chirica, primarul municipiului Iași și Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași, au ținut discursuri cu prilejul acestei sărbători.

„Proclamarea independenței de stat a României, în 1877, victoria Coaliției Națiunilor Unite, în cel de-al Doilea Război Mondial, în 1945, și Ziua Europei arată pe deoparte istoria zbuciumată a românilor, iar pe de altă parte năzuințele pentru unitate și libertate. La doar 5 ani de la capitularea Germaniei Naziste, s-au pus bazele Uniunii Europene actuale. Ziua Europei marchează aniversarea declarației Schumann, punctul de plecare al unei noi construcții europene. În prezent, 27 de state fac parte din Uniunea Europeană. Procesul de integrare economică de la început a fost urmat de un amplu proces de integrare politică a statelor membre, România aderând la Uniunea Europeană în 2007. Din păcate, sărbătoarea din acest an este umbrită de conflictul din Ucraina și de tragedia poporului ucrainean, dar Uniunea Europeană dovedește că rămâne unită prin acțiunile sale în favoarea păcii și sprijină europenii de pretutindeni”, a declarat subprefectul județului Iași, Marian Grigoraș.

„Vremurile actuale ne pun în fața unui context complicat, dar tragem nădejde că ne vom așeza de partea dreaptă a istoriei și a umanității, așa cum am arătat noi, românii, în ultimele două luni în relația cu vecinii noștri. Tot astăzi, marcăm finalul celui de-al Doilea Război Mondial, dar la doar câteva sute de kilometri de noi, la nici măcar 100 de ani distanță, chiar la granițele României, un nou război amenință pacea și unitatea Europei. Acesta este un război împotriva libertății și a tuturor oamenilor”, a spus președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.

Primarul Iașului, mândru de atitudinea românilor în conflictul ruso-ucrainean

„Suntem o națiune liberă și independentă de 145 de ani. Drepturile obținute de români au fost câștigate cu prețul sângelui acelei generații care s-a luptat în 1877. Lor trebuie să ne rugăm ca să rămânem o națiune liberă și independentă. Sărbătorim și Ziua Europei, umbrită de aceeași actori care au umbrit-o în 1939. Tot ei au decis peste noi să nu fim o Românie Mare, ci o Românie trunchiată. Ne întoarcem de fiecare dată la același fir al istoriei. Dar Europa trebuie să înțeleagă că România a fost întotdeauna de partea corectă a istoriei și și-a asumat în aceste zile, nu un rol de observator, ci a fost acolo unde a fost nevoie. Contribuim și am arătat că, din cea mai săracă zonă a Europei Unite, reușim să oferim și celor care au strigat după sprijinul nostru, cetățenilor Ucrainei. Sper ca anul viitor să ne găsească fără război în Europa”, a declarat primarul Iașului, Mihai Chirica.

„O zi mare pentru noi, românii și pentru Europa. Noi am arătat de fiecare dată că știm să ne respectăm angajamentele față de Europa. România nu este un stat spectator. Chiar dacă nu suntem cea mai bogată țară din Europa sau cu cele mai multe resurse, înțelegem că acest război trebuie să înceteze și normalitatea să revină. Felicit statul român că a reușit să abordeze într-un mod responsabil această situație”, a mai adăugat Mihai Chirica.

După discursurile ținute de politicieni, aceștia au depus coroane pentru a omagia românii care și-au sacrificat viața pentru a câștiga independența și pentru a menține siguranța pe teritoriul țării noastre.

Pe străzile Iașului s-a ținut parada militară cu prilejul Zilei Europei, a Independenței României și a aniversării sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial.