Paracetamolul, unul dintre cele mai vândute medicamente în România

de: Cristian Zavastin
11:57, 11 oct. 2020

Paracetamolul, unul dintre cele mai vândute medicamente în România, a urcat 19 poziţii în top, până pe locul al treilea.

Potrivit Ziarului Financiar, vânzările medicamentului produs de Zentiva au ajuns la 6,5 milioane de unităţi în farmacii, pe toate formele de comercializare ale produsului.

Paracetamolul, pe locul al treilea

Paracetamol, un medicament eliberat fără reţetă, a urcat până pe locul al treilea în clasamentul celor mai vândute medicamente în primele opt luni din acest an. Datele au fost obținute de la compania de cercetare de piaţă IQVIA, lider la nivel internaţional în ceea ce priveşte datele statistice în industria sănătăţii.

„Vânzările de medicamente în perioada ianuarie – august 2020 versus aceeaşi perioadă din 2019 sunt într-o uşoară creştere. Top 10 medicamente vândute a înregistrat o schimbare semnificativă, Paracetamolul ocupând direct poziţia a treia în 2020 faţă de poziţia 22 în 2019“, au anunțat reprezentanţii IQVIA pentru ZF.

Peste 6,5 milioane de unităţi de Paracetamol în farmacii

Conform cifrelor, Zentiva a vândut în acest an peste 6,5 milioane de unităţi de Paracetamol în farmacii. Asta după ce medicamentul a fost inclus în protocolul de tratament al simptomelor uşoare de COVID-19 în România, lucru care a dus la o explozie a vânzărilor pentru această substanţă activă.

Prin brandul Paracetamol şi creşterea spectaculoasă din primele opt luni ale lui 2020, Zentiva s-a apropiat de vânzările unor giganţi internaţionali precum Reckit Benckiser, care comercializează Nurofen, sau GlaxoSmithKline, care are brandul Parasinus.

Zentiva a anunţat încă de la debutul pandemiei în România că a crescut de trei ori capacitatea de producţie pentru paracetamol în contextul cererii pentru acest produs. Compania a precizat că medicamentul produs în fabrica din Bucureşti va fi destinat doar pieţei interne.

Când va fi disponibil vaccinul anti-COVID-19

Altfel, Alexandru Rafila, expertul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a vorbit despre vaccinul anti-COVID. Alexandru Rafila, expertul României la Organizaţia Mondială de Sănătate, spune că patru companii sunt foarte aproape să termine cercetările de laborator iar până la sfârşitul anului, cel puţin două dintre ele vor avea vaccinul gata.

„Sunt mai multe companii care sunt aproape de realizarea vaccinului anti-COVID: Pfizer, Sanofi, Astra-Zeneka, Moderna. Aceste companii sunt în studiul de fază 3, cel mai avansat înainte de se obţine aprobarea.”, spune Alexandru Rafila.

Cum funcţionează serul care ne va proteja de Covid

Expertul României la Organizaţia Mondială de Sănătate a explicat şi cum funcţionează serul care ne va proteja de Covid.

„Aceste vaccinuri au la bază ARN-Mesager, o formă de acid nucleic care determină în organism sinteza unor proteine de suprafaţă, similare cu cele pe care le are virusul Corona şi în felul acesta se generează un răspuns imun. Până acum nu au fost folosite astfel de vaccinuri.

Sunt foarte sensibile la variaţiile de temperatură. Ele trebuie menţinute la o temperatură de minus 70, minus 80 de grade, o mare provocare. Nu există instalaţii frigorifice de mari capacităţi care să ofere aceste temperaturi şi sunt foarte scumpe. Un congelator de 400 de litri costă 12.000 euro. Atunci, producătorii vor condiţiona vaccinul în cutii speciale, termoizolate, care conţin gheaţă carbonică şi fac posibil transportul şi păstrarea lui la temperatura optimă timp de 10 zile.”, a explicat Alexandru Rafila.