Papricaș de pui cu smântână și găluște. Un preparat care te unge pe suflet

de: Marin Patrisia
11:00, 30 oct. 2023

Această rețetă aduce un omagiu tradiției culinare maghiare, în care mâncărurile precum papricașul de pui cu smântână au un loc special. Rețeta este simplă, cu ingrediente puține, dar rezultatul este desăvârșit. În Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX), papricașul este definit ca o mâncare cu sos, preparată cu bucăți de carne și cartofi, și condimentată cu multă boia de ardei. Papricașul ocupă în familiile maghiare același loc pe care îl ocupă sarmalele în sufletul românilor.

Rețetă de papricaș de pui cu smântână care te va cuceri

De ce ar trebui să încercați rețeta de papricaș de pui cu smântână? Ei bine, sosul este extrem de cremos, carnea de pui este fragedă, iar aroma boielei afumate conferă o savoare care creează dependență.

Pentru această rețeta de papricaș de pui puteți folosi diferite părți ale puiului, precum pulpe inferioare sau superioare, aripi, piept de pui tăiat cubulețe sau pulpe dezosate. Pentru sosul alb, puteți alege smântână dulce sau lapte. Dacă optați pentru lapte, precum în rețetele de altădată, veți avea nevoie de mai multă făină pentru a obține un sos cremos. De aceea, vă recomandăm smântâna dulce pentru gătit și doar 2 linguri de făină. Puteți opta pentru boia dulce sau iute, dar vă îndemnam să încercați boiaua dulce afumată pentru o aromă intensă care vă va gâdila papilele gustative. Și nu uitați de pătrunjel, tocat foarte mărunt! Adăugați-l doar în ultimul moment pentru a-i păstra aroma pătrunzătoare. Că garnitură, papricașul se potrivește de minune cu mămăliga, paste sau găluște de făină.

Pentru 4 porții de papricaș de pui aveți nevoie de 8 bucăți de pui, 3 linguri de ulei, 1 ceapă mare tăiată mărunt, sare, piper, boia dulce afumată, toate după gust, 1 litru de apă, 500 ml de smântână dulce, 2 linguri de făînă, 2 linguri de legume deshidratate (opțional, dar adaugă gust), o legătură de pătrunjel verde.

Modul de preparare este foarte simplu

Puiul de țară necesită într-adevăr un timp mai lung pentru a fierbe, însă merită din plin pentru că gustul final va fi unul cu adevărat excepțional. Aproximativ 750-800 de grame de carne de pui sunt suficiente. Tăiați carnea în bucăți potrivite. Într-un vas cu fund dublu, încălziti uleiul și căliti ceapa tăiată mărunt la foc mediu până devine moale. Adăugați bucățile de pui și căliți-le câteva minute până încep să se rumenească. Apoi, amestecați pasta de ardei, boiaua, sarea și piperul. Adăugați apoi 200 de mililitri de apă caldă și lăsați totul să fiarbă la foc mediu timp de 30-40 de minute, cu capac.

După această etapă, îndepărtați capacul și pregătiti o pastă amestecând 100 de mililitri de apă rece cu făina. Turnați această pastă peste pui și lăsați totul să fiarbă timp de 10 minute. În final, adăugați smântâna, preferabil de la producătorii locali, pentru a menține autenticitatea și prospețimea aromei. Puteți să mai fierbeți papricașul pentru încă 15 minute pentru a vă asigura că smântâna nu se taie. La final, verificați consistența cărnii și ajustați condimentele dacă este necesar. Decorați cu pătrunjel verde tocat și serviți cât încă este cald.

Dacă doriți să serviți acest papricaș de pui cu smântână în mod tradițional, alături de găluște de făină, pregătirea acestora este destul de simplă. Începeti prin a sparge două ouă și a separa albușurile de gălbenușuri. Bateți albușurile, apoi încorporați treptat gălbenușurile. Adăugăm apoi făina, fără a specifica o cantitate exactă, ci mai degrabă ne ghidăm după consistența dorită. Scopul este să obținem o pastă mai densă decât smântâna, care să poată fi tăiată cu lingura și fiartă în apă clocotită. Dacă amestecul devine prea gros, nu este o problemă, putem adăuga puțină apă. În cazul în care este prea subțire, puteți să-l ajustați cu puțină făină. Găluștele nu trebuie să fiarbă mai mult de 5-6 minute. După această etapă, trebuie scoase din apă și scurse într-o strecurătoare, apoi clătite ușor cu apă călduță pentru a le curăța de excesul de amidon.