Papilom pe limbă. Din ce cauză apare neoplasmul benign în cavitatea bucală
Un papilom pe limbă este un neoplasm benign din cavitatea bucală care crește din celulele epiteliale. Papiloamele se găsesc în timpul unei examinări dentare și arată ca sigilii proliferative separate pe o tulpină mică, sunt nedureroase și au o culoare albă sau roz pal. Aproximativ 60% dintre pacienți sunt femei în vârstă de patruzeci de ani.
Deseori la adulți se observă apariția unor papiloame individuale, în timp ce la copii pot apărea așa numita papilomatoză, adică papiloame multiple. În jumătate dintre cazuri, papiloamele sunt localizate pe membrana mucoasă a limbii. Cea mai frecventă cauză a acestui tip de neoplasm este papilomavirusul uman (HPV). Factorii care provoacă apariția papiloamelor în cavitatea bucală sunt, de exemplu, microleziunile permanente ale obrajilor și limbii. O deteriorare relativ mică este suficientă pentru ca particulele virale să pătrundă în interior și să provoace procesul de formare a papilomului. La copii, factorul provocator este un frenul prea scurt al limbii, incisivii inferiori îl rănesc, creând o poartă de intrare pentru infecție.
Papilom pe limbă. Clasificarea acestora în funcție de originea lor
Când se analizează papilomul la microscop, se poate observa că acest neoplasm este o tumoare care constă din multe straturi de țesut epitelial. Acesta în unele locuri este semnificativ keratinizat. În unele zone, pot fi observate urme ale apariției unui focar de infecție inflamatorie.
Prin numărul și concentrația de neoplasme, papilomul oral și papilomatoza sunt diferențiate. În funcție de originea lor, papiloamele sunt împărțite în mai multe tipuri.
Papilomul traumatic poate apărea după un efect traumatic de natură mecanică, chimică sau termică. O trăsătură distinctivă și caracteristică a papilomului oral de tip reactiv este că creșterea lor se oprește imediat după ce iritantul care le-a cauzat este eliminat.
Papilom adevărat începe să se dezvolte după ce mecanismul de diviziune, creștere, diferențiere a celulelor este rupt. În cele mai multe cazuri, acest tip de papiloame apare în partea distală a obrazului, în zona din spatele molarilor și în regiunea pliului pterigomandibular.
Papilomul viral al cavității bucale poate apărea după ce pacientul a fost infectat cu papilomavirus uman. Acest tip de infecție apare prin contact direct cu un purtător al virusului. Când integritatea mucoasei bucale este încălcată apare o cale de intrare a infecției.
Tratamentul papiloamelor orale. Care metodă este cea mai eficientă
Diagnosticul acestei boli include o colecție a istoricului pacientului, precum și o examinare histologică amănunțită a papiloamelor îndepărtate. Tratamentul papiloamelor este doar chirurgical. Neoplasmul este excizat până la marginile țesuturilor sănătoase.
Metode precum electrocoagularea, criochirurgia, terapia sclerozantă și altele sunt rareori utilizate, deoarece, ca urmare a implementării lor, este imposibil să se efectueze o analiză histologică a papilomului îndepărtat la bază.
Dacă se constată o acumulare mare de neoplasme papilomatoase, se utilizează o tehnică combinată. Astfel, cel mai semnificativ număr de papiloame acumulate într-un singur loc este disecat cu un bisturiu, iar papiloamele unice sunt îndepărtate prin electrocoagulare. Dacă papiloamele orale au avut o etiologie virală, se prescrie terapia antivirală și imunomodulatoare împreună cu intervenția chirurgicală pentru a preveni recidiva.
În funcție de etiologia bolii, un papilom pe limbă poate apărea cu un grad mai mare sau mai mic de probabilitate. Deci, dacă există un papilomavirus uman în organism, riscul de a reveni papiloame după o intervenție chirurgicală este destul de mare.