Papa Francisc denunţă masacrul de la Bucea: „În actualul Război din Ucraina noi suntem martorii neputinţei organizaţiilor internaţionale”

de: BZI.ro
10:01, 07 apr. 2022

Papa Francisc denunţă masacrul de la Bucea. Miercuri , 6 aprilie, în timpul slujbei, Papa a vorbit despre o ”cruzime tot mai oribilă” ce se desfăşoară acum în Ucraina, ”inclusiv vizând civili” şi a evocat ”masacrul de la Bucea”.

”Veşti recente din Războiul din Ucraina (…) atestă noi atrocităţi, precum masacrul de la Bucea, o cruzime tot mai oribilă, comisă de asemenea împotriva unor civili, femei şi copii. Acestea sunt victime al căror sânge nevinovat strigă la cer şi imploră să se pună capăt acestui război! Fie ca armele să tacă! Fie ca moartea şi distrugerea să înceteze! ”, denunţă Papa la finalul audienţei generale.

Papa Francisc şi-a exprimat duminică, 3 aprilie, la întoarcerea dintr-o vizită în Malta, ”disponibilitatea”, să contrbuie la reducerea la tăcere a armelor în Ucraina

Papa Francisc denunţă masacrul de la Bucea

Papa Francisc denunţa masacrul de la Bucea. Sfântul Părinte a vorbit despre atrocităţile ce s-au petrecut în oraşul ucrainean, apoi a desfăşurat, câteva minute mai târziu un steag ucrainean în faţa a mii de credincioşi adunaţi în sala Paul al VI-lea.

”Acest steag vine din război, din acest oraş martirizat Bucea”, a declarat Sfântul Părinte, în prezenţa unor copii ucraneni, după care a sărutat steagul vizibil înegrit în luptă.

Aceasta este prima ieşire a Papei, prima declaraţie de după descoperirea a zeci de cadavre la Bucea, în apropiere de Kiev, în urma retragerii trupelor ruse, care a provocat o undă de şoc şi o condamnare unanimă din partea europenilor.

Preşedintele Volodimir Zelenski acuză forţele ruse de faptul că au ucis civili la Bucea, însă Kremlinul dezminte aceste acuzaţii şi susţine că totul este o înscenare ”fabricată” de Kiev.

În timpul audienţei sale generale, Papa Francisc a deplâns ”neputinţa organizaţiilor internaţionale” în privinţa acestui război.

”După al Doilea Război Mondial s-a încercat să se pună bazele unei noi istorii a păzii, însă, din nefericire, s-a perpetuat vechea istorie a marilor puteri concurente. Iar în actualul Război din Ucraina noi suntem martorii neputinţei organizaţiilor internaţionale”, a denunţat Sfântul Părinte.

Papa Francisc şi-a exprimat duminică, 3 aprilie, la întoarcerea dintr-o vizită în Malta, ”disponibilitatea”, să contrbuie la reducerea la tăcere a armelor în Ucraina, declarându-se pregătit să meargă la Kiev, după ce a condamnat un ”război sacrilegiu”.

Aceasta este prima ieşire a Papei, prima declaraţie de după descoperirea a zeci de cadavre la Bucea, în apropiere de Kiev, în urma retragerii trupelor ruse

Suveranul pontif, vizită în Malta

Papa Francisc a ajuns la începutul acestei luni la La Valetta, pentru o vizită de două zile în Malta. La sosirea pe aeroportul din capitala malteză, la ora locală 10:00, suveranul pontif le-a mulţumit jurnaliştilor care îl însoţeau „în această călătorie scurtă, dar care va fi frumoasă”.

În vârstă de 85 de ani, suferind de sciatică şi probleme articulare, papa a urcat la bordul aeronavei Vaticanului cu ajutorul unui lift. În Malta, a foslosit automobilul cu panouri transparente cunoscut drept „papamobil”. Acesta a tinut primul discurs în faţa autorităţilor şi a corpului diplomatic din Malta, la palatul prezidenţial. După-amiază, a urmat deplasarea cu un catamaran în Gozo, cea mai nordică dintre cele trei insule locuite din arhipelagul maltez, unde a avut loc o rugăciune la sanctuarul naţional Ta’Pinu. Unul dintre principalele obiective ale lui Papa Francisc este să îşi reia pledoaria pentru pace şi pentru primirea refugiaţilor din Ucraina.

În trecut, alţi doi papi au mai vizitat Malta, respectiv Ioan Paul al II-lea în 1990 şi Benedict în 2010.

Reamintim că în contextul războiului din Ucraina, Papa Francisc denunţă masacrul de la Bucea.

În timpul audienţei sale generale, Papa Francisc a deplâns ”neputinţa organizaţiilor internaţionale” în privinţa acestui război