Pansament gastric – Ce remedii naturale ne ajută atunci când este vorba despre refluxul gastric
Pansamentul gastric ne vine în ajutor atunci când suferim de refluxul gastroesofagian. Acesta poate consta în diferite medicamente recomandate de medic sau remedii naturiste care ne vor calma aciditatea de la nivelul stomacului. Netratată, afecțiunea aceasta ne poate crea disconfort și ne poate limita calitatea vieții de zi cu zi. Pot apărea unele complicații și suntem predispuși la a dezvolta chiar și boli mai complicate dacă refluxul gastric apare constant, în mod regulat și nu îl ținem sub control.
Ce este refluxul gastroesofagian
Acesta este o parte normală a organismului nostru și apare de obicei după mesele copioase. Totuși, refluxul gastroesofagian se poate transforma într-o problemă atunci când nivelul conținutului gastric care se ridică pe esofag depășește cantitatea normală.
Această afecțiune poate apărea atât la bărbați cât și la femei la orice vârstă, însă este cea mai comună la cei de 40 de ani. Pe scurt, specialiștii numesc această boală BRGE (boala refluxului gastroesofagian).
Care sunt simptomele
Cel mai des simptom întâlnit este senzația de arsură pe care o resimțim de obicei, în capul pieptului, cum zice vorba din popor. Aceasta este însoțită adesea de sentimentul că mâncarea consumată se reîntoarce pe esofag. Cele două sunt numite de către specialiști pirozis și respectiv, regurgitație.
Pirozisul poate fi întâlnit și în alte boli ale stomacului cum ar fi gastrita și ulcerul. De asemenea, aceste simptome pot apărea și la persoanele care nu au un regim alimentar corespunzător.
Pansament gastric – Remedii naturiste
Pe lângă tratamentul medicamentos pe care ni-l recomandă doctorul specialist, există și anumite remedii „din popor” care ne pot ameliora simptomele cauzate de acidul gastric.
În primul rând, este indicat să cunoaștem ce alimente trebuie evitate atunci când suferim de această afecțiune. Așa cum există anumite alimente care ne pot ajuta starea stomacului, există și cele care pot înrăutăți situația. Cel mai bine este să evităm consumul cafelei și al alcoolului, dar și a băuturilor carbogazoase îndulcite. Și fumatul reprezintă un factor de risc. De asemenea, trebuie să ne ferim cât mai multă să consumăm fast-food și dulciuri, în special ciocolată.
O astfel de dietă poate fi foarte grea de urmat, însă este foarte benefică, mai ales când profităm și de remediile pe care le avem la dispoziție.
Ceaiurile reprezintă modalități naturale de a ne trata de foarte mult timp, și sunt populare în rândul leacurilor din bătrâni. Cele mai recomandate ceaiuri pentru această afecțiune sunt cele de ghimbir, mușețel, fenicul și mentă. Deși nu toate sunt foarte plăcute la gust, acestea au foarte multe proprietăți benefice sănătății. Acestea ne vor scădea senzația de greață și funcționează chiar și ca antiinflamatoare. Ghimbirul poate fi folosit chiar și în diferite feluri de mâncare.
Poate nu multe persoane cunosc acest lucru, însă lemnul dulce este o altă variantă potrivită atunci când vine vorba de afecțiunile stomacului. Luat câte o linguriță pe zi, acesta va ajuta la protejarea pereților stomacului, iar acidul gastric nu va mai avea aceeași putere.
Ca tratament pe o perioadă lungă de timp mai este și infuzia cu flori de salcâm. Acestea sunt folosite frecvent în tratarea gastritelor sau a ulcerului. Ne trebuie câte două lingurițe de flori la o cană potrivită, de două ori pe zi, iar senzația de arsură va dispărea treptat.
Așadar, pansamentul gastric poate consta atât în medicamente, cât și în ceaiuri și alte alimente care ajută la scăderea acidității de la nivelul stomacului.