Panică printre proprietarii din Bucium! Dezvoltatorii imobiliari din Iași vin cu 5 blocuri printre case, o afacere de milioane de euro. Proprietar: „Nu mai am intimitate” – FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 03 nov. 2021

Primăria Iași a analizat proiectul imobiliar din Bucium propus de societatea Ekosse Group B & I SRL. Vecinii sunt nemulțumiți pentru că blocurile ar afecta zona de case. La finalul consultărilor, s-a propus ca regimul de înălțime să fie redus la nivelul caselor din proximitate

Un nou proiect controversat este anunțat în zona Bucium, din municipiul Iași. Pe o suprafață de 2.692 de metri pătrați, societatea Ekosse Group B & I SRL, deținută de Dorin Andrei Irimia și Cristian Mihai Băltaru, conform unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), urmează să construiască 5 blocuri de locuințe coelctive cu regimul maxim de înălțime S+P+2E+3retras, dar și alte locuințe, cu regim mai mic. Proiectul a fost analizat în cursul zilei de ieri, 2 noiembrie 2021, cu ocazia organizării unei dezbateri publice la sediul Primăriei Iași, la care s-au prezentat și vecinii din proximitatea amplasamentului.

De precizat este faptul că accesul spre teren este asigurat prin strada Gr.T. Popa. Parcela se află între străzile Ștefan Zeletin și Anastasie Obregia. Investitorul caută să obțină avizele pentru introducerea terenului în intravilanul municipiului Iași. Revenind la consultarea publică, vecinii din zonă au contestat proiectul pe motiv că zona este aglomerată exclusiv de case individuale și că un bloc de locuințe colective ar afecta calitatea vieții din cartier.

Persoanele interesate află de proiecte mult prea târziu

De notificarea persoanelor direct afectate de proiecte imobiliare se ocupă Primăria Iași. De cele mai multe ori, consultările sunt organizate fără participarea vecinilor, pentru că aceștia nu au primit notificări. Astfel, locuitorii din Bucium au aflat întâmplător despre proiectul societății Ekosse Group B & I SRL.

„Nu am primit nimic, am văzut proiectul pe site-ul Primăriei! Suntem 5 – 6 vecini afectați de proiect”, a spus Lucian Lupu, proprietarul unei case din apropierea terenului studiat prin PUZ.

Pe de altă parte, reprezentanții Primăriei Iași au precizat că notificările sunt realizate prin intermediul Poștei Române, ce oferă servicii mult mai slabe. În realitate, adresele nu mai ajung la persoanele vizate, motiv pentru care contractul a fost preluat de un executor judecătoresc. În zona Bucium a fost declanșat un scandal în care este implicat și dezvoltatorul imobiliar Ovidiu Marian Petrache.

Afacerea din Bucium ajunge la aproximativ 3 milioane de euro

Blocurile din Bucium înseamnă 36 de apartamente, cu o valoare la vânzare de aproape 3 milioane de euro. Lucian Lupu a arătat că nu este normal ca zona de case să fie distrusă de blocurile investitorilor.

„Eu și alți vecini avem casele la o înălțime de 6 metri. Ei vin cu blocuri care au 14 metri. Nu mi se pare normal. Este o problemă și de trafic. E foarte aglomerat. Eu, ca să fac dreapta, pe strada Trei Fântâni, stau și o oră. Pe străzile de lângă teren nu încap paralel două mașini. Au pus, chipurile, un afiș în boscheți, care abia se vede. Problema este că ne afectează intimitatea. Propunerea noastră este ca regimul de înălțime să fie redus. De ce nu face case, ca să se alinieze zonei?!… Eu m-am mutat din oraș ca să stau la casă și, acum, mă trezesc cu un bloc?!”, a precizat Lucian Lupu.

La un moment dat, investitorul va avea nevoie de acordul vecinilor pentru construirea blocurilor. În caz de refuz, poate acționa în instanță vecinii, decizia urmând să fie luată de judecători. Prezentarea proiectului a fost asigurată de Carmen Irimia, arhitect stagiar.

„Există un studiu de însorire, domnul nu este afectat. Sunt propuse funcțiuni comerciale la parter”, a precizat stagiara.

Din informațiile deținute de „BZI”, inițiatorii proiectului sunt un paravan pentru investitorul real. În zona Bucium, la granița cu comuna Bârnova, anunță investiții și Ștefănel Marius Iștoc, agent imobiliar.

Probleme mari în realitate

Planșele prezentate de investitori arată pompos că accesul se face pe artere cu două benzi. În realitate, arterele nu au o lățime mai mare de 3 metri. Mai mult, chiar în PUZ este menționat că străzile sunt subdimensionate și nu beneficiază de asfalt sau trotuare. Se pune întrebarea cine va moderniza drumul public, în condițiile în care nu se află pe lista de investiții a Primăriei Iași. Totodată, din informațiile deținute de „BZI”, în urma mai multor studii s-a constatat că, la nici 2 metri în subsol, s-a descoperit pânza freatică. Așadar, construirea subsolurilor presupune investiții mult mai mari.

În total, sunt prevăzute 32 de locuri în subsol și 7 în suprateran. Procentul de ocupare a terenului este de 36 la sută, cu un coeficient de utilizare a terenului de 1,08 și minimum 30 la sută spații verzi.

„Plantarea cel puțin a unui arbore la fiecare 200 mp de teren în zonele de protecție și amenajarea de spații verzi plantate pe circa 30 la sută din suprafața de aliniament și clădiri. Plantarea cel puțin a unui arbore la fiecare 100 mp în zona rezidențială și de dotări, cu excepția zonelor cu destinație specială. Dezvoltarea suprafețelor plantate va cuprinde toate nivelurile urbane (parc, grădini) și funcționale (agrement, sport – turism, aliniament, scuaruri, protecție)”, se arată în documentația PUZ.