Panică în sistemul sanitar din România! Pandemia de COVID-19 coincide cu sezonul gripal! Anunțul Ioanei Mihăilă, ministrul Sănătății

de: cristian.george
14:42, 24 aug. 2021

România se confruntă cu apariţia valului 4 al pandemiei de COVID-19. Din păcate, pentru români, vestea rea este însoţită de o alta la fel de rea. Apariţia valului 4 coincide şi cu sezonul gripal. Ioana Mihăilă a vorbit despre acest lucru dar şi despre stocurile de vaccin gripal.

România a înregistrat cele mai multe cazuri de COVID-19 din ultimele luni, vorbind de peste 700 de persoane care s-au infectat cu virusul din Wuhan.

Ioana Mihăilă a vorbit despre vaccinurile gripale în contextul sezonului gripal din România

Valul patru al COVID-19 se face simţit în România în momentul în care în țara se pregătește şi de apariţia sezonului gripal. Ioana Mihăilă a susţinut, într-o conferinţă de presă faptul că unităţile sanitare vor avea cât mai repede vaccinuri gripale. De altfel, ministrul Sănătății a vorbit şi de faptul că vor fi distribuite aproximativ 2 milioane de doze de vaccinuri:

„Am discutat de Direcțiile de Sănătate Publică pentru a pregăti infrastructura de stocare a vaccinului gripal, astfel încât el să ajungă cât de repede posibil la medicii de faimile și la unitățile sanitare care adiministrează acest vaccin”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ministrul a precizat că vor fi în jur de două milioane de vaccinuri distribuite.

„O să vin cu un răspuns exact legat de câte am achiziționat”, a precizat Mihăilă.

Cum vor funcţiona spitalele în valul 4 al COVID-19

Conform declaraţiilor făcute de Raed Arafat, autorităţile sunt pregătite pentru valul 4 de COVID-19 iar spitalele vor funcţiona atât pentru persoanele infectate cu COVID-19 cât şi pentru cele care nu sunt infectate. Arafat a dar asigurări că nu se vor închide spitalele, iar dacă va exista un număr mare de îmbolnăviri, unităţile medicale se vor adapta:

„Dacă creşte numărul de cazuri, readaptăm spitalele sub formă mixtă, în primul rând, asta e discuţia. Adică fiecare spital să aibă o zonă, un număr de paturi, paturi de terapie intensivă pentru aceste cazuri şi, bineînţeles, s-a discutat de detaşare de personal, de suplimentarea locurilor, de unităţile mobile de terapie intensivă, de unitatea suplimentară care e la Elias, de toate astea s-a discutat săptămâna trecută ca să fie puse la punct din nou pentru a fi activate.

Nimeni nu va închide spitalele, dar, dacă ai un număr mare de cazuri care au nevoie de oxigen, care au nevoie de îngrijiri medicale, normal că unele spitale vor fi adaptate pentru acest lucru, pentru că nici pe aceşti pacienţi nu poţi să-i laşi în stradă. Adică trebuie să lucrezi pe o perioadă limitată de timp – trei-patru săptămâni – cu presiunea care va fi, dacă va fi”, a afirmat Raed Arafat, duminică seară, la Digi 24, potrivit news.ro.

Ioana Mihăilă vrea alocarea maximului de paturi disponibile

În cadrul aceleiași conferințe, Ioana Mihăilă, a precizat că a solicitat alocarea a maximului de paturi disponibile în spitalele din România:

„Am solicitat numărul de paturi maxim disponibil la fiecare unitate sanitară centralizat de către fiecare Direcție de Sănătate Publică precum și ordinea în care punerea la dispoziție a acestor paturi se face de către fiecare secție. De asemenea, am solicitat necesarul de personal care să vină să completeze ce există în momentul acest în secțiile de terapie intensivă și împreună cu DSU vom trata cu celeritate cererile de detașare tocmai pentru a răspunde acestor nevoi de personal de terapie intensivă”, a declarat Mihăilă.