Pandemia de COVID-19 a readus în fermele pomicole zilierii din Iași care lucrau în străinătate și sunt plătiți la fel de bine! Cătălin Găină, inginer horticol: „20 la sută din cei 400 de zilieri sunt veniți din afară”

de: Raluca Costin
04:00, 13 iul. 2020

Zilierii din Iași care lucrau an de an pe plantațiile din străinătate s-au întors în fermele pomicole, din cauza pandemiei de COVID-19. Fermierii din Iași care au livezi pe zeci de hectare spun că acum nu mai simt lipsa angajaților sezonieri, așa cum se întâmpla în anii trecuți. Cătălin Găină, unul dintre inginerii horticoli care administrează o fermă pomicolă în Iași, spune că 80 din cei 400 de zilieri care îl ajută în această perioadă sunt persoane care au lucrat în străinătate, dar s-au reîntors în țară din cauza pandemiei de COVID-19. Angajații sezonieri sunt plătiți cu sume cuprinse între 100 și 160 de lei, pe zi

Zilierii din Iași care lucrau an de an pe plantațiile din străinătate s-au întors în fermele pomicole din cauza pandemiei de COVID-19. Fermierii din Iași care dețin livezi sunt bucuroși că acum au suficienți angajați sezonieri care să culeagă cireșele. În ferma unui pomicultor din comuna Deleni, care deține 35 de hectare de livadă cu meri, peri și cireși lucrează 400 de zilieri. Dintre aceștia, 80 sunt ieșeni care în ultimii ani lucrau sezonieri în străinătate. Cătălin Găină, inginer horticol în cadrul fermei pomicole din comuna Deleni, spune că zilierii culeg în această perioadă cireșele care ajung în supermarketurile din Iași.

În acest sezon au cules cireșele din plantația pomicolă de la Deleni zilierii din Iași care lucrau în străinătate

Cătălin Găină spune că anul acesta are suficienți zilieri, mai ales că o parte din ieșenii care munceau sezonier în străinătate au revenit în comunele natale. În anii trecuți se confruntau cu o lipsă acută de angajați sezonieri, însă pandemia de COVID-19 a schimbat situația.

„COVID-19 ne-a adus oameni. Din cei 400 de zilieri, 20 la sută sunt veniți din afară. Mulți plecau sezonieri acum pentru o lună, dar acum, din cauza pandemiei, nu au mai plecat. Costurile pentru aducerea oamenilor la cules au mai crescut. Dacă anul trecut aduceam 100 de oameni cu 3 autocare, acum îi aducem cu 8 autocare. Trebuie să nu-i aglomerezi, să păstreze distanța. Îi aducem de la 30 de kilometri cel mult, sunt zilieri de aici din zonă”, mai spune Cătălin Găină.

Tânărul inginer horticol Cătălin Găină spune că zilierii câștigă și 160 de lei pe zi, cu masa inclusă, dacă sunt harnici

Ieșeanul povestește că luna aceasta zilierii din Iași vor culege cireșele pentru a fi trimise în supermarketuri. Dacă aceștia sunt harnici, pot să câștige 1.000 de euro într-o lună.

„Un culegător bun poate câștiga 150-160 de lei, la zi. Plătim un leu pe kilogram. Unul mai începător poate câștiga între 100 și 150 de lei pe zi. Cireșele trebuie luate repede, să nu crape, e destul de multă muncă. În plin sezon de cules cireșele m-am trezit la 3:30 dimineața, dar acesta e programul până se termină sezonul de cules fructe. După aceea se mai relaxează lucrurile. Comuna Deleni oferă forță de muncă, zilieri, nu ne plângem”, mai spune Cătălin Găină.

Cei 400 de zilieri din Iași culeg zilnic câteva tone de cireșe, care vor fi livrate proaspete în magazine

Inginerul horticol Cătălin Găină spune că producția de fructe de anul acesta este mulțumitoare.

„De la mere scoatem 50-60 de tone la hectar, iar de la cireșe, 12 tone la hectar. Fiind o livadă super intensivă, producția e mai mare, care satisface rodul muncii. Investiția și volumul de muncă sunt aproape duble în situația noastră și acum suntem în plin sezon de cules cireșe. A bătut gheața, am avut probleme, însă nu foarte mari, și anul acesta avem o producție bună, mulțumitoare”, mai spune tânărul inginer horticol Cătălin Găină.

Tinerii din Iași revin în comunele natale după ce muncesc în străinătate, unde au joburi bine plătite

Tânărul inginer horticol Cătălin Găină, care a avut un job bine plătit în Danemarca, a revenit în localitatea natală pentru a administra o fermă pomicolă. Ieșeanul povestește că a muncit timp de doi ani într-o fermă de porci din Danemarca, unde câștiga 2.000 de euro lunar. Dorul de casă a fost însă mai mare, astfel că inginerul horticol a decis să se întoarcă în localitatea natală pentru a se dedica meseriei pe care a studiat-o la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Iași. În anul 2018 s-a angajat la ferma pomicolă a unui ieșean cu afaceri în acest domeniu și într-un an de zile a fost avansat ca administrator.

Un inginer din Iași care lucrează în fermele zootehnice din străinătate poate câștiga și 4.000 de euro lunar

Cătălin Găină povestește că a plecat să lucreze în Danemarca pentru a câștiga bani frumoși.

„În anul 2012 am terminat facultatea, am lucrat doi ani la o societate, apoi am plecat pentru doi ani în Danemarca, unde am muncit la o fermă de porci. Am plecat pentru că aveam nevoie de bani, așa cum se întâmplă cu cei care pleacă. A fost o rezolvare a problemelor financiare. Acolo programul era super lejer, ca de femeie gravidă, aș spune. De luni până vineri eram la muncă de la 7 la 3:15. Liderii de sindicat de la ferma unde lucram se ocupau de cerințele angajaților și așa am obținut o pauză de jumătate de oră, a câte 15 minute fiecare, pauză plătită”, povestește inginerul horticol.

Tânărul inginer horticol Cătălin Găină: „M-am întors în Iași pentru că sunt foarte atașat de zonă, de familie”

Ieșeanul spune că dacă ar fi rămas în fermă ar fi avut un job și mai bine plătit.

„Ultima dată când am luat salariul a fost de 2.000 de euro net, pe lună. Acum aș fi luat cel puțin 3.500-4.000 de euro pe lună. Primeam al 13-lea salariu, bani de concediu, dacă lucram sărbătorile legale eram plătit dublu”, spune Cătălin Găină.

Dorul de casă a fost însă mai mare. „M-am întors în Iași pentru că sunt foarte atașat de zonă, de familie”, spune Cătălin Găină, inginer horticol. În anul 2018 a aflat că se fac angajări la o fermă pomicolă din comuna Deleni și și-a încercat norocul.

Livada cu meri, peri și cireși este super intensivă, înființată cu fonduri europene de sute de mii de euro

Tânărul inginer horticol Cătălin Găină a fost angajat rapid, iar după un an a devenit administratorul fermei pomicole. Acum, biroul lui este în livada de la Deleni.

„Am grijă de tot ce se întâmplă în fermă, de la piulițe la tractor, la oameni. Muncesc zi-lumină. Ca să supraviețuiești trebuie să încerci să mulțumești pe toată lumea. Am crescut cu animale, cu pământ. Mă adaptez repede. Am lucrat și în construcții. Acum sunt administrator pe 35 de hectare de fermă pomicolă”, spune tânărul inginer horticol.

Cătălin Găină susține că producția de anul acesta este mulțumitoare, în contextul în care livada este înființată cu fonduri europene, fiind super intensivă.

Ieșenii au investit în fermele pomicole din Iași fonduri europene de 3 milioane de euro

În ultimii ani a crescut interesul ieșenilor pentru investițiile cu fonduri europene în fermele pomicole din Iași. Una dintre cele mai accesate submăsuri este 4.1a- „Investiții în exploatații pomicole”. La nivelul județului Iași sunt deja 7 proiecte selectate pentru finanțare, pentru înființarea unor ferme pomicole. În anul 2019 au fost depuse în cadrul submăsurii 4.1a alte 6 proiecte pentru înființarea unor livezi cu aluni, cireși și nuci. Scopul investițiilor în cadrul acestei submăsuri este creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înființarea, modernizarea și/sau extinderea unităților de procesare, înființarea de plantații pomicole, reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate cu pepiniere pomicole.