Pandemia de coronavirus din Spania. Numărul cazurilor a început să crească

de: BZI.ro
18:15, 13 mai 2020

Numărul zilnic al contaminărilor cu noul coronavirus a început să crească miercuri în Spania, care a înregistrat 661 de infectări, după ce a înregistrat 594 cu o zi mai înainte, relatează Reuters. Bilanţul zilnic al contaminărilor a atins marţi cel mai scăzut nivel de două luni, potrivit Ministerului spaniol al Sănătăţii. În total, 228.691 de contaminări au fost înregistrate de la începutul epidemiei covid-19 în Spania, a anunţat miercuri ministerul.

Bilanţul morţilor din cauza covid-19 a crescut, cu 184 de decese în ultimele 24 de ore, la 27.104, a precizat ministerul. Pe de altă parte, Madridul urmează să menţină frontierele închise până în iulie, pentru a evita o accelerare a epidemiei covid-19, au declarat miercuri pentru Reuters două surse de la Ministerul spaniol de Externe. Spania şi-a închis frontiera terestră cu Franţa şi Portugalia după ce a declarat starea de urgenţă, la jumătatea lui martie, în lupta împotriva pandemiei, în cadrul căreia şi-a izolat dur populaţia.

De asemenea, Madridul aproape şi-a închis toate frontierele maritime şi aeriene.

Restricţii de deplasare în ţară au început să fie relaxate, însă Spania le impune de vineri o plasare în carantină călătorilor din străinătate. Acest dispozitiv de plasare în carantină urmează să expire la 24 mai, odată cu starea de urgenţă, însă ambele ar urma să fie prelungite. Restricţiile cu privire la intrarea în Spania urmează să rămână în vigoare după 24 mai, în pofida importanţei turismului în economia spaniolă, declară sursele citate.

”Atunci când vom reveni la o viaţă normală, vom putea începe să deschidem frontierele cu ţările din spaţiul Schengen. Vorbim despre o deschidere cu aceste ţări la începutul lui iulie”, a declarat una dintre surse.

A doua sursă a confirmat că Guvermul nu preconizează să redeschidă frontiera până în iulie. În vederea evitării unui nou val de contaminări de călători din străinătate, Guvernul se gândeşte la mijloace de filtrare a intrării pe teritoriul spaniol.

”Cele două modele propuse sunt fie culoare sanitare, fie criterii de depistare medicală”, a declarat prima sursă citată. ”Aceasta este dezbaterea pe care o purtăm cu celelalte ţări europene”.