Pandemia afectează podoaba capilară! Din ce în ce mai mulți oameni se plâng de căderea părului
În ultimul timp, din ce în ce mai multe persoane se plâng de faptul că le cade părul. Cauzele pe care le știam până acum, care duceau la pierderea a foarte multe fire de păr, se pare că nu sunt vinovate în totalitate. Așa cum bine se știe, infectarea cu noul coronavirus poate duce la pierderea podoabei capilare. Acest fapt este confirmat și de renumita actriță, Alyssa Milano, care a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2
Din cauza șocului fizic și emoțional, după două sau trei luni de la infectare, aproximativ 27% dintre pacienți raportează o cădere masivă a părului.
Cu toate acestea, nu doar cei care s-au vindecat de noul coronavirus întâmpină această problemă, ci și restul populației. Iar de când a început pandemia, din ce în ce mai multe persoane se plâng de căderea părului. Îngrijorător este atunci când este observat mult păr căzut pe pernă, pe haine sau la duș.
”Câteva fire de păr, 10 – 20 de fire de păr este normal să cadă. Dacă începe să depășească acest număr, adică dacă ne trezim dimineața cu perna plină de păr sau în cadă sau avem păr peste tot pe haine, atunci ar trebui să ne facem griji sau dacă vedem că părul este foarte subțire și doar la o simplă trecere a mâinii prin păr rămânem cu părul în mână, atunci într-adevăr este un patologic. Ar trebui consultat un specialist să vedem, în primul rând, care este cauza. După care să urmăm tratamentul, care ne este prescris”, spune dr. Mihai Motora, specialist chirurgie plastică și reparatorie.
Transplantul de păr, ca ultimă soluție
În cazul în care, nicio altă variantă nu funcționează, iar părului nu încetează să cadă, medicul Mihai Motora recomandă transplantul de păr. De asemenea, medicul precizează că cei care apelează cel mai des la această intervenție estetică sunt bărbații.
”Transplantul de păr înseamnă recoltarea foliculilor de păr de la nivelul zonelor donatoare, zona cefei fiind cea mai bună, pentru că are aspectul cel mai natural și părul este identic cu cel de pe scalp. Se recoltează din această zonă și se implantează în zonele de chelie. E cea mai cautată intervenție estetică pentru bărbați”, explică specialistul.
Bărbații se confruntă mai des cu căderea părului
Potrivit multor studii, cei care se confruntă cel mai adesea cu căderea părului sunt bărbații. La ei, cele mai frecvente zone în care își pierd părul sunt zona frunții, zona temporală și cea din spatele capului.
”La ei este o genă care produce această alopecie. Până la 50-60% dintre bărbați au o cădere mai mică sau mai mare a părului până la vârsta de 50 – 60 de ani. Persoanele care au această predeterminare genetică chelesc în anumite zone. De exemplu, la bărbați cele mai frecvente sunt zonele acestea dintre frunte și zona temporală și zona din spatele capului. Iar la femei este zona centrală, acea cărare pe mijloc care se tot lărgește. Când avem acest pattern ne dăm seama că este o cădere genetică”, adaugă dr. Mihai Motora.
Cu toate acestea, în anumite situații, există și modalități de prevenire a căderii părului.