Pancreasul suferă de sărbători. Unde doare pancreasul și cum se tratează
Pancreasul este un organ cu rol important în digestie, localizat în partea abdominală, care eliberează enzime ce ajută la digerarea alimentelor și, de asemenea, reglează nivelul glucozei. Unde doare pancreasul și cum se tratează acesta?
Durerile abdominale sunt des asociate cu afecțiuni ale sistemului digestiv și reprezintă semnale de alarmă ce anunță afecțiuni ale pancreasului, precum pancreatita cronică sau acută, abcesul pancreatic sau chiar cancerul pancreatic.
Unde doare pancreasul: Care sunt principalele simptome
Majoritatea persoanelor care suferă de dureri în partea stângă a abdomenului, acuză indigestie, grețuri și vărsături. Acestea sunt doar câteva dintre afecțiunile pancreatitei printre care se numără și pierdere în greutate bruscă, căldură sau cancer de pancreas.
Mai bine de 80% dintre afecțiuni sunt cauzate de consumul excesiv de alcool sau de litiaza biliară (pietre la vezica biliară).
Durerile asociate unei pancreatite apar după masă sau după relaxare. Adesea cei care suferă de astfel de dureri iau o poziție a corpului forțată, ca de exemplu așezat sau înclinat înainte.
Pancreatita poate fi acută sau cronică, iar diferența o face locul unde doare pancreasul.
Pancreatita acută este cauzat de consumul excesiv de alcool o perioadă îndelungată și apare la bărbații între 30 – 40 de ani care au un istoric al consumului excesiv de alcool. Durerea este localizată în partea stângă a abdomenului, în zona centrală, chiar sub coaste și se poate extinde chiar și în zona dreaptă sau cea a spatelui. Aceasta variază de la o durere suportabilă la una severă și, în cazul consumului de alcool în exces (beție), simptomele apar în 1-3 zile și se manifestă ca apetit scăzut, abdomen inflamat, crescut în volum, indigestie, greață, vărsături, puls ridicat, stare de șoc și necesită îngrijire în urgență.
Pancreatita cronică se diferențiază prin manifestări agresive de dureri abdominale superioare și de spate, inconfort, stare de prea plin, balonare, crampe sau flatulență care pot dura zile și se pot agrava. Pancreatita cronică distruge pancreasul și în timp duce la pierderea funcțiilor digestive.
Alege să previi în loc să tratezi
Tratamentul pancreatitei este unul de specialitate și implică adesea spitalizarea. Acesta este bazat pe un regim de viață sănătos pentru a preveni intervenția chirurgicală sau se poate apela la insulină. Pancreasul are un rol important in sistemul digestiv, iar pentru a se vindeca are nevoie de odihnă.
Pentru a ameliora simptomele pancreatitei este recomandat să eliminați din consumul dumneavoastră alimente și băuturi precum: carnea roșie, mâncarea prăjită, lactatele grase, alimente dulci, băuturi carbogazoase, alcool, tutun și cofeină.
În plus, medicii recomandă consumul de mese mici pe toată perioada zilei pentru a reduce efortul sistemului digestiv. În plus, trebuie adăugate alimente bogate în proteine și antioxidanți printr-o dietă sănătoasă, cu conținut scăzut de grăsimi. De asemenea, trebuie consumate mai multe lichide pentru a vă menține hidratat.
Pancreatita se diferențiază prin locul unde doare pancreasul. Aceasta poate fi acută în partea stângă a abdomenului, zona centrală, dureri suportabile care se pot agrava. Cea cronică în zona superioară, se continuă la nivelul spatelui și a altor organe cu rol important în digestie și alimentație.
Dacă aveți simptome, nu ezitați vizita la un control de specialitate care poate preveni, trata sau ține sub control durerile pancreatice.