Pancreasul doare în stânga. Din ce cauză apare acest disconfort
Pentru a descoperi unele afecțiuni grave trebuie să știi că pancreasul doare în stânga. Pancreasul este unul dintre principalele organe interne ale unei persoane. Însă, majoritatea oamenilor nu știu aproape nimic despre activitatea sa, despre boli și chiar despre locația sa exactă. Cu toate acestea, locația organului este o informație utilă de care toată lumea are nevoie. Pancreasul este un organ delicat și nu este dificil să-i perturbi activitatea. Durerea în pancreas este un simptom grav care însoțește multe boli.
Pancreasul este un organ alungit situat în spatele stomacului, la aproximativ cinci până la zece centimetri deasupra buricului. Lungimea pancreasului este de 15-22 de centimetri, iar greutatea este de numai 50-70 de grame. Organul este format din trei secțiuni, pe care medicii le numesc cap, corp și coadă. Capul este adiacent duodenului, corpul este situat aproape de stomac, iar coada este adiacentă splinei.
Pancreasul doare în stânga. Care sunt principalele funcții ale organului
Deși pancreasul este un organ relativ mic, are multe funcții diferite. Pancreasul secretă sucul pancreatic. Acesta este un „cocktail” de enzime și săruri necesare descompunerii diferitelor substanțe nutritive și absorbției acestora. Fără enzime, nu am putea digera alimentele. Zeci dintre ele sunt produse în corpul nostru, nu numai în pancreas, ci și în stomac, în glandele salivare și în intestin.
În timpul zilei, pancreasul poate secreta până la un litru de suc pancreatic. Fiecare enzimă este concepută pentru a descompune un tip strict de substanțe. Unele sunt implicate în proteine, altele în țesuturile conjunctive, altele în carbohidrați și așa mai departe. Lipsa chiar și a unuia dintre ele poate duce la probleme semnificative cu digestia. În plus, pancreasul produce hormoni necesari proceselor metabolice, în special, insulina care este extrem de importantă pentru persoanele care suferă de diabet.
Durerea în pancreas semnalează mereu probleme, mai mult sau mai puțin grave. Durerea în pancreas apare adesea din cauza unor boli precum pancreatita, hepatita virală, patologii ale tractului biliar, în care fluxul de bilă este perturbat. De asemenea, simptomul se manifestă frecvent la persoanele care suferă de diabet, tumori, boli autoimune și invazii helmintice. Cea mai severă durere la nivelul pancreasului se manifestă în pancreatită.
Cum să înțelegi că pancreasul este cel care doare? Primele simptome
Aproximativ 90% dintre pacienții cu pancreatită se plâng de dureri severe în pancreas și doar 10% din boală dispare fără durere. Durerea însoțește adesea aportul de anumite medicamente, cum ar fi corticosteroizi, medicamente hormonale și antibioticele care se iau în timpul sinuzitei.
Cu toate acestea, de foarte multe ori durerea în pancreas nu este cauzată de boli, ci de erori în alimentație. Dacă mâncăm în exces sau consumăm prea mult alcool și alimente grele grase, fierul este împins la limite pentru a ajuta organismul să le absoarbă.
Nu este dificil de identificat problema, durerea în pancreas se manifestă destul de specific. Senzațiile de durere sunt localizate în zona din jurul buricului, iar în pancreatita acută iradiază spre spate. Medicii numesc acest efect „durere de centură”.
De cele mai multe ori, pancreasul doare în stânga iar acest disconfort este agravat după alimente grele sau grase, băuturi alcoolice și, de asemenea, atunci când stai mult timp în poziția dorsală. Această durere practic nu este oprită de analgezice și antispastice, este constantă, de natură inabordabilă și slăbește puțin dacă te așezi și te apleci în față. În cazul pancreatitei, pe lângă durere, se observă greața și vărsături, vârtej, slăbiciune și transpirație.