Până şi şeful medicilor de familie din Gorj este afectat de facturile la energie. Îşi primeşte pacienţii la lumina lanternei
Facturile la energie l-au afectat până şi pe președintele Asociației Patronatelor Medicilor de Familie din Gorj, doctorul Mihai Moisescu. Acesta a declarat că se adaptează cum poate măsurilor drastice luate la cabinetul unde profesează, pentru reducerea facturilor la curent.
Din nefericire, multe spitale din România au fost nevoite să treacă la măsuri austere din cauza facturilor exorbitante la energie.
Facturile la energie afectează toate instituțiile
Creşterea facturilor la energie l-au afectat până şi pe medicul Mihai Moisescu, ce își desfășoară activitatea la Motru și centrul de permanență din Cătunele. În perioadele cu gărzi consumul de electricitate în clădire și în afara clădirii pe timp de noapte a fost eliminat complet, iar pentru cabinet a fost păstrată o veioză cu un bec cu led.
Totodată, iluminatul la exteriorul imobilului a fost oprit. De asemenea, medicul Mihai Moisescu a precizat că și-a cumpărat o lanternă pe care o utilizează în momentul în care iese din clădire sau când vin pacienți, pentru ca aceștia să vadă să intre în cabinet, la consultație.
”Pentru iluminatul exterior am oprit tot, de asemenea, și am cumpărat o lanternă pe care o folosesc atunci când este nevoie. Asta este situația în care am ajuns. Nu prea avem de ales, pentru că atunci când îți vine factura o plătești și nu mai comentezi, că altfel te trezești că ești debranșat.
O ducem greu mai ales că majoritatea medicilor de familie au salariul minim pe economie pe cartea de muncă și nu își permit să iasă la pensie”, a declarat Mihai Moisescu.
Ce achiziție a făcut un manager de spital pentru acest sezon rece
În cadrul aceluiași context, precizăm că nebunia facturilor uriașe ce se aproprie pe măsură ce temperaturile exterioare scad considerabil, l-au determinat pe managerul unui spital din România să ia decizia de a cumpăra pături mai groase pentru pacienți. Măsura este menită pentru a reduce din consum și pentru a nu plăti facturi uriașe, spune managerul unității medicale din Gorj, care a explicat că în ultimii ani facturile s-au triplat, iar acest lucru a dus la măsuri extreme.
”Și la curent a crescut prețul destul de mult. Dacă în 2019 plăteam 27 de mii o factură, în 2022 a venit 72 de mii” a explicat Emil Grigore, manager spital.
Situația nu este diferită nici în alte unități medicale. Spre exemplu, cei de Spitalul Sf. Pantelimon au primit o factură cu peste 30% mai mare, însemnând că au plătit aproape jumătate de milion de lei. În acest sens, unii manageri au decis să schimbe toate becurile din unitățile medicale, cu scopul de a mai scădea din consum. Alţii au avertizat faptul că, odată ce facturile vor fi mai mari, banii vor trebui luați din alte surse, cum ar fi medicamentele:
„Va trebui să fim extrem de atenți pentru că, consumul de energie electrică se plătește din banii de la CAŞ şi plătind utilitățile suntem nevoiți să scădem de la altele, cum ar fi medicamente sau alte servicii”, spune Corneliu Toader, manager Institutul de Neurologie București.
Cu toate acestea, Guvernul a anunțat recent modificarea unui OUG care va plafona prețurile la energie. În modificări sunt incluse spitalele, bisericile dar și alte instituții publice. Însă, conform datelor existente, statul român nu mai are bani pentru compensarea facturilor la energie, iar românii putea avea un şoc la următoarele plăți.
Așadar, până şi şeful medicilor de familie din Gorj este afectat de facturile la energie, de vreme ce își primește pacienții la lumina lanternei.