Până aici a ținut prietenia cu ucrainienii! Ministrul de Externe din Ucraina nu dorește integrarea în UE a Republicii Moldova

de: BZI.ro
09:16, 10 mart. 2022

Pare că prietenia cu ucrainienii funcţionează doar într-un singur sens. Gravă afectată de război, din Ucraina au plecat milioane de cetățeni, cei mai mulți dintre ei s-au îndreptat spre Republica Moldova. Din sărăcia lor, moldovenii i-au ajutat cum au putut pe migranți. Cu apă, alimente, haine dar și locuri în care să doarmă. Nu au cerut nimic la schimb, au oferit un ajutor știind că și ei s-ar putea afla în aceeași situație. Totuşi, pare că Ucraina continuă politica externă din ultimii ani, cea care a limitat drepturile minorităților pe propriul teritoriul. De exemplu, ministrul de Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba a făcut o declarație de noaptea minții.

Acesta susţine că Republica Moldova și Georgia nu trebuie să se ”atașeze” de Ucraina în dorința ei de a intra în Uniunea Europeană:

„Cu tot respectul față de partenerii noștri georgieni și moldoveni, depunerea de către Moldova și Georgia a cererilor de aderare la UE arată acum ca o încercare de a atașa cele două vagoane ale lor la un tren ucrainean de mare viteză care se deplasează la Bruxelles.

Declarațiile de mai sus sunt cu atât mai josnice cu cât toate țările vecine cu Ucraina au oferit ajutor necondiționat în războiul cu Rusia.

De ce să mai ajute Republica Moldova pe ucrainienii care îi trec granița

În continuarea declarațiilor, ministrul de Externe din Ucraina este de părere că cele două țări, Republica Moldova și Georgia nu au luat sancţiuni împotriva Rusiei. Dmitro Kuleba uită să spună că Republica Moldova și Georgia sunt dependente de Rusia iar o eventuală sancţiune ar avea efecte devastatoare pentru economia țărilor şi implicit pentru buzunarele cetățenilor.

„Apreciem solidaritatea georgienilor și moldovenilor cu Ucraina, suntem recunoscători pentru asistența umanitară a Georgiei și Moldovei acordată ucrainenilor care suferă de agresiunea armată rusă.

Cu toate acestea, din păcate, până acum nici Georgia, nici Moldova nu au susținut noile sancțiuni ale UE împotriva Rusiei pentru crimele sale de război împotriva Ucrainei. Conducătorii Ucrainei pun presiune pe toată lumea pentru interesele lor. Să înțelegem că oligarhii noștri sunt mai buni decât oligarhii voștri?  Puțină lume știe faptul că Volodimir Zelenski este susținut de un oligarh ucrainean. Actorul are o vilă de milioane de euro în Italia. De unde are parte un actor de acești bani. Este o temă de meditație pentru clasa politică europeană.

De ce să mai ajute România pe Ucraina?!

O altă problemă este și faptul că, după declarațiile controversate făcute de ministrul de Externe al Ucrainei, diplomația românească nu a avut nicio reacţie. Practic, oficialii de la București nu au adoptat o poziție care să vină în sprijinul fraților din Republica Moldova. Ucraina ar trebui să înţeleagă că este dependentă de ajutorul umanitar, militar al vecinilor şi că ar trebui să renunțe la poziţia ostilă istorică față de aceștia. Poate oficialii de la Kiev trebuie să ia în calcul să nu mai îngrădească drepturile minorităților de pe teritoriul lor, în condiţiile în care românii din nordul Bucovinei sunt privați de învăţământul în limba maternă, aceștia având practic drepturi zero.

Dacă România avea o clasă de politicieni normală, astfel de declarații nu treceau cu vederea. Oricum, refugiații nu au nicio vină asupra faptului că politicienii de la Kiev au o asemenea atitudine plină de aroganță. Totuși, aceștia ar trebui să facă presiuni pentru a-i determina pe oficiali să-și rectifice declarațiile.