Palatul „Alexandru Ioan Cuza” din Ruginoasa găzduiește o expoziție impresionantă de costume populare tradiționale din zona Moldovei

de: Paula IANUȘ
02:00, 30 dec. 2024

Palatul „Alexandru Ioan Cuza” din Ruginoasa, județul Iași, găzduiește, în perioada 27 decembrie 2024 – 27 ianuarie 2025, o expoziție impresionantă, intitulată „Costumul Popular – simbol al identității naționale”, care oferă vizitatorilor ocazia de a explora o parte importantă a patrimoniului cultural din zona Moldovei. Evenimentul oferă spre admirație costume populare complete, lăicere, țesături tradiționale, ștergare și alte obiecte de patrimoniu care reflectă măiestria țăranilor români de la începutul secolului XX.

Expoziția de costume populare se evidențiază prin ia cusută manual în 1864

Punctul central al expoziției este o piesă rară, cusută manual de către Ana, slujnica doamnei Elena Cuza. Este un obiect vestimentar confecționat din pânză țesută, în casă, la război și decorată cu motive specifice acelei perioade. Transformările societății au schimbat ritmul vieții rurale, iar obiceiurile și datinile vechi sunt, treptat, uitate. Totuși, în unele colțuri ale țării, precum Bucovina, Maramureș sau Moldova, costumul popular rămâne un simbol viu al identității naționale. Astfel, în zona satului Ruginoasa, tainele meșteșugului de a confecționa piese vestimentare populare au fost dobândite din generație în generație. Pe vremuri, fetele nu se măritau până nu învățau să facă aceste meșteșuguri.

„Piesa de bază a costumului popular purtat de femeie este ia mai lungă sau  mai scurtă, confecționată din pânză țesută în casă, la război, decorată cu motive care reflectă identitatea etnică. Tainele meșteșugului de a confecționa îmbrăcămintea tradițională se învățau de la cele mai iscusite femei ale satului, meșteșug și artă în același timp, transmise din generație în generație, de la mamă, la fiică. Fetele nu se măritau pană nu învățau să toarcă și să țeasă, deprinderea acestor meșteșuguri fiind strâns legată de credință – când se adunau să lucreze, rosteau, la început, o rugăciune”, a spus drd. Simona Hărmănescu, muzeograf și expert patrimoniu cultural.

Pe lângă această piesă rară, în cadrul expoziției se mai pot admira ștergare din pânză cusute manual, cu motive tradiționale florale, multicolore, cu proveniența din Ruginoasa, Iași. În vitrinele expuse se pot găsi cele două modele de brâuri, cel bărbătesc, folosit în fixarea cămășilor, și cel femeiesc, folosit ca cingătoare. Mai mult, este expusă și o ie de copii, realizată tot din pânză de casă, bogat ornamentată cu cusături manuale, în roșu și negru, care provine din Valea Siretului.

Arborele genealogic al familiei Cuza dezvăluie vizitatorilor rădăcinile istorice

Expoziția de la Palatul „Alexandru Ioan Cuza” din Ruginoasa nu doar că pune în valoare costumele populare românești, dar oferă și o introducere în istoria familiei Cuza. Vizitatorii au ocazia să admire arborele genealogic al acestei familii nobile, care a jucat un rol esențial în istoria României. Aceasta detaliază ramurile strămoșilor care au contribuit la formarea unei părți importante din patrimoniul cultural. În plus, lângă arborele genealogic, o serie de tablouri cu fotografii, reprezentative perioadei de domnie a lui Alexandru Iona Cuza, sunt expuse către public. Spre exemplu, un tablou cu Elena Cuza, din 1864, se găsește în vitrine.

„Expoziția deschisă pentru perioada 27 decembrie 2024 – 27 ianuarie 2025 își propune să aducă în atenția vizitatorului costume din zona Moldovei, implicit comuna Ruginoasa, pe teritoriul căreia se află și Palatul lui Alexandru Ioan Cuza, important edificiu în memoria sătenilor, și nu numai. Credința puternică în Dumnezeu și evenimentele la care a luat parte țăranul român de-a lungul istoriei și-au pus amprenta asupra evoluției costumului popular. El reprezintă întreaga moștenire culturală: legende, povești, basme, culori sau diverse simboluri”, a mai spus drd. Simona Hărmănescu, muzeograf și expert patrimoniu cultural.

Expoziția contribuie, de asemenea, la consolidarea relației dintre comunitatea locală din Ruginoasa și Palatul „Alexandru Ioan Cuza”. Vitrinele aduc în atenția vizitatorilor legătura dintre trecut și prezent, evidențiind rolul costumului popular ca element definitoriu al identității naționale. De la ii și ștergare, până la fotografii și cingători, fiecare piesă expusă spune o poveste despre viața satului românesc și despre valorile care i-au definit pe strămoși. Vizitatorii pot admira expoziția de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 17:00.

Expoziția „Costumul Popular – simbol al identității naționale” de la Palatul „Alexandru Ioan Cuza” din Ruginoasa expune publicului, până pe 27 ianuarie 2025, costume tradiționale populare, dar și alte piese unice care evidențiază universul tradițiilor românești.