Palas Campus, inaugurat la Iași. Prim-ministrul Nicolae Ciucă este prezent: „Iaşul şi Moldova sunt zone cu potenţial foarte mare care permit oportunităţi de business” – UPDATE, LIVE VIDEO, GALERIE FOTO

de: BZI.ro
10:25, 25 apr. 2023

Astăzi, 25 aprilie 2023, are loc inaugurarea Palas Campus din Iași. Premierul României, Nicolae Ciucă, va fi prezent la eveniment. Se va face un tur al sediilor Cognizant Softvision și AMD, începând cu ora 11.00. De asemenea, cu prilejul inaugurării Amazon Campus, prim-ministrul va susține o alocuțiune.

UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă a ajuns la Iași. La eveniment se află peste 100 participanţi printre care Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, președintele CJ Iași, Costel Alexe, dar și ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec.

„Cea mai mare realizare a companiei este să ţinem tinerii în Iaşi. Nu ar fi fost posibilă dezvoltarea fără un contract bun cu municipalitatea, cu universitățile. Le mulțumim și băncilor. Mulțumim tuturor chiriașilor, companiei Amazon că a ales Iașul. Compania Amazon se va dezvolta mult mai mult”, a spus Iulian Dascălu.

Cele mai importante declarații:

Nicolae Ciucă, premierul României:

„Vă mulţumesc pentru oportunitatea de a participa la inaugurarea acestui proiect. Este un proiect care din punctul meu de vedere este corelat foarte bine cu tot ceea ce am introdus pe lista de priorități a programului de guvernare. Oraşul Iași a făcut istorie pentru România. Iașul are un viitor pentru că o asemenea investiție este pe termen lung. Ea va polariza energiile din Iaşi şi va polariza dorinţa şi potenţialul din întreaga regiune a Moldovei.

Nu cu mult timp în urmă, aici la Iaşi a fost prezent comisarul Elisa Ferreira pentru a lansa programele operaţionale din următorul cadrul multianual de finanţare pe fonduri europene. Am ales Moldova pentru a înţelege şi a transmite un mesaj clar. Efortul nostru este îndreptat spre a reduce disparitățile la nivel local şi regional. Este important ca modelul, exemplul pe care Iaşul îl dă astăzi să se multiplice şi să aibă contribuţia pe care cetăţenii o așteaptă. Evoluţia, în care, noi de la nivel central investim încredere să sprijinim astfel de proiecte şi să asigurăm şanse egale tuturor cetăţenilor la dezvoltare şi prosperitate. Discutăm de modul în care s-au dezvoltat şi evoluat mai multe municipii din România.

Ce se întâmplă la Iaşi vine pe un model de corelare între ceea ce avem de făcut de aici înainte pentru că există potenţial. Iaşul şi Moldova sunt zone cu potenţial foarte mare care permit oportunităţi de business. Eu sunt convins că prin prezența de astăzi a ministrului Educaţiei, ministrului Cercetării şi Dezvoltării, suntem într-un centru în care vor fi evoluții pe ITC, inteligență artificială, va fi un hub unde se vor dezvolta proiectele viitoare de digitalizare, conectarea mediului de afaceri din Iaşi cu alte 70 de țări, de pe 4 continente.

Este absolut remarcabil ce putem să facem atunci când gândim în viitor şi folosim ceea ce putem să avem mai de preţ, resursa umană, creativitatea, inovarea şi voinţa de a face ceva şi a ne remarca în ansamblul comunităţii internaţionale. Ministrul Educaţiei este aici pentru că prin noile Legi ale Educaţiei ne dorim să strângem această legătură între învăţământ şi solicitările mediului de afaceri. Lucrul acesta se întâmplă la Cluj, Alba, Bucureşti, unde companiile se duc în legătură directă cu universităţile”.

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România:

„Sunt bucuroasă să revin la Iaşi. Au trecut 15 ani și s-au schimbat atât de multe. Dezvoltarea este importantă. Iașul a devenit un hub european, o atracție pentru companiile americane. O forță de muncă extinsă și foarte bine pregătită. Iașul își creşte vizibilitatea în România şi în Europa. Ambasada SUA va continua să facă eforturi pentru o colaborare mai strânsă.

Am fost impresionată pentru munca de revitalizare a centrului istoric. Aici există un nivel incredibil de spirit de afaceri. Îmi exprim recunoștința pentru susținerea refugiaților ucraineni. Românii au răspuns cu empatie și inimă deschisă ucrainenilor. SUA își cresc sprijinul pentru Republica Moldova”.

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica:

„Este un privilegiu pentru mine să trec printr-un proces similar privind inaugurarea. Mari companii vor schimba din rădăcini profilul Iașului. Acest lucru se datorează investitorului, a domnului Iulian Dascălu. A riscat și a transformat faţa orașului. Este un lucru asumat. Prima mare investiție s-a întâmplat în 2008, când toată lumea dădea înapoi. În pandemie toată lumea fugea, dumnealui si-a continuat investiția. Iașul este o poarta de intrare în Europa”.

Costel Alexe, președinte CJ Iași:

„Acum 3 ani s-a anunțat că se va construi Palas Campus. S-a investit cel puțin 500 milioane de euro. Cum ar fi arătat România fără acest parteneriat, fără aderare la UE, NATO. Cum ar fi arătat Iașul fără Iulius Grup. Efortul nostru de a dezvolta comunitatea ar fi fost îngreunată. Avem o resursă cu adevărată valoroasă. Iașul este în mijlocul regiunii istorice. Aceasta resursă umană să-și aducă contribuția pentru un hub de dezvoltare prin aceste investiții și de ce cei care aduc contribuții importante va face ca Iașul să devină în 10 ani și un adevărat pol economic”.

Cristian Josan, manager Amazon:

„Se împlinesc 12 ani de când lucrez la Amazon. L-am cunoscut pe mentorul meu. El s-a uitat în ochii mei şi mi-a spus „prefer să ceri iertare din când în când când greșești decât să îmi ceri voie la tot pasul”. Avem o echipă de specialiști care lucrează la securitatea informației, analize de date. Echipa Custom Behavior explică schimbarea de comportament a clienților. Oferim pentru clienți oportunitatea de face cumpărături fără griji. Acest campus a trecut prin dubla certificare verde, este și singurul din România. Este o zi importantă care marchează angajamentul Amazon pentru România”.

IPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei:

”Cu multă credință, experienţă și curaj s-a demarat și analizat ceea ce este Palas Campus, cea mai mare clădire de birouri din România. Pune în valoare o parte centrală a orașului. Palas Campus este o continuare a primului proiect Palas Iaşi. Palas Campus reprezintă o investiție importantă pentru Iași. Această realizare este un prilej de a mulțumi lui Dumnezeu. Cu prilejul acestui moment deosebit îl felicităm pe Iulian Dascălu împreună cu echipa harnică și dinamică. Sănătate, fericire, pace și fericire”, este mesajul citit de Teofan în numele Patriarhului Daniel.

Palas Campus Iași – hub regional de inovație

13 companii multinaționale, unele cu primul lor birou din regiunea de nord-est, 5.000 de ingineri în IT & automotive, 54.000 de mp de birouri clasa A, 6.000 de spații dedicate restaurantelor și serviciilor, facilități pentru conectivitate și mobilitate alternativă. Vorbim despre Palas Campus, cea mai mare clădire de birouri din România, care a transformat o zonă centrală nedezvoltată într-un hub creativ și de inovație. Primii angajați și-au stabilit deja noul birou în proiectul din Sfântul Andrei, inaugurarea oficială a clădirii fiind la finalul lunii aprilie. Totul în urma unei infuzii de capital de 120 de milioane de euro în continuarea demersurilor companiei IULIUS de regenerare urbană a zonei centrale, una dintre cele mai mari investiții realizate în ultimul deceniu în Iași.

Pentru cele șase corpuri de clădire au fost necesare cofraje de aproape 150.000 mp, 53.000 mc de beton, 7.700 de tone de armături și 318 tone de confecții metalice. S-au aplicat vopseluri, tencuieli și glet peste 130.000 mp, iar fațada clădirii s-a realizat cu 3.500 de panouri de sticlă special concepută pentru a asigura confort termic și un aport major de lumină naturală, pentru o durată îndelungată din zi.

Palas Campus este proiectul care a atras primul credit verde acordat de Internaţional Finance Corporation, membră a grupului Băncii Mondiale, unei companii din România. Demers care presupune certificarea EDGE (Excellence în Design for Greater Efficiencies) a aceleiași instituții și garanția atingerii unor parametri de economisire a resurselor și eficiență în operare. Adițional, Palas Campus este și într-un al doilea proces de certificare verde – LEED (Leadership în Energy and Environmental Design) al UŞ Green Building Council, cu parametri extinși până la impactul în comunitate, sustenabilitatea în proiectare, construcție și operare, ceea ce-l face singurul proiect în proces de dublă certificare din faza de construcție.