Pălămida, planta medicinală cu efecte miraculoase. Care sunt beneficiile și efectele adverse

de: madalina.diaconu
12:21, 10 mart. 2022

Pălămida, ca plantă medicinală este toxică pentru plantele în jurul cărora crește deoarece se hrănește cu nutrienții acestora, însă pentru corpul uman are numeroase beneficii. Ca leac, aceasta este folosită aproape în întregime. Frunzele pălămidei sunt bogate în vitamina C, planta fiind utilizată și în tratamentele cosmetice, cum ar fi cremele, împrospătând tenul.

Aceasta poate fi recunoscută foarte ușor, datorită florii de culoare mov și a frunzelor crestate ce prezintă spini pe margine. Planta crește în grădini sau pe câmp, în timpul verii și oferă multiple beneficii, fiind des utilizată în cadrul medicinei alternative.

Pălămida, plantă medicinală: beneficii și efecte adverse

Pălămida este o buruiană pe care o putem întâlni în grădini, pe câmp, mai rar în zonele de munte și are numeroase beneficii pentru sănătate. Planta este recunoscută ca fiind un dăunător pentru culturile agricole, deoarece se hrănește cu nutrienții de care alte plante au nevoie pentru a supraviețui. Aceasta are frunze crestate sau întregi și poate fi recunoscută după spinii aflați pe margine, iar tulpina poate ajunge până la 1,5 metri înălțime. Ca leac, poate fi folosită integral, atât rădăcinile, tulpinile și frunzele conțin potasiu, inozol, dioxid de siliciu, manitol și flavonoide. Frunzele pălămidei pot fi consumate în salate, supe sau alte mâncăruri, la fel ca și spanacul, acestea conținând o concentrație mare de vitamina C. 

Beneficiile acestei plante constau în vindecarea infertilității și a potenței, refacerea musculaturii corpului și recuperarea unor țesuturi sau funcții vitale ale corpului uman. Pălămida este benefică și în tratamentele cosmetice, împrospătând tenul și îmbogățind producția de colagen la nivelul pielii. Consumul acesteia are efect benefic asupra corpului în carențele de calciu și vitamine. De asemenea este benefică și în lupta infecțiilor pulmonare sau osoase. Totodată, ceaiul din pălămidă are multiple beneficii, elimină chisturile, polipii, ajută la căderile de calciu și ajută la refacerea mușchilor întorși de la efort. Pălămida nu are efecte adverse, însă poate produce iritații sau inflamații în cazul infuziei. Este recomandat să se consume maxim cinci frunze într-o zi, dacă acestea sunt proaspete. 

Preparare și administrare

Consumul infuziei de pălămida este recomandată să nu depășească trei căni pe zi. Pentru prepararea unui căni ai nevoie de 250 ml de apă fiartă și 50 mg frunze uscate de pălămida. Infuzia se lasă aproximativ o oră în vasul în care s-a preparat și se consumă după ce se răcește. Pentru tratarea varicelor, se fierbe întreaga plantă mărunțită, într-o oală timp de o oră. În amestecul obținut se vor înmuia bucăți de tifon sau bumbac și apoi se vor aplica pe zonele afectate, timp de trei, patru ore. Planta poate fi utilizată și în aplicarea de cataplasme. Pentru realizarea acestora, frunzele trebuie mărunțite și amestecate cu apă caldă, până la obținerea unei consistențe ca cea a unei creme. Pasta obținută trebuie aplicată pe răni sau pe zonele afectate de durerile musculare de la efortul fizic.

Pălămida ca plantă medicinală are numeroase beneficii pentru corpul uman. Aceasta nu este toxică, însă frunzele acesteia dacă sunt proaspete, nu trebuie să fie consumate mai mult de cinci pe zi.