Pakistanul a închis granița cu Afganistan în contextul în care talibanii au preluat puterea în Kabul
În contextul în care, într-un timp record, talibanii au preluat puterea din Afganistan, Pakistanul a anunţat că a închis granița. De altfel, pakistanezii lasă să treacă doar persoanele care doresc să călătorească și au documentele necesare.
Steagul tricolor al Republicii Afganistan a fost înlocuit cu steagul alb al Emiratelor Islamice ale Afganistanului, iar în locul forțelor de securitate ale frontierei afgane se află acum militanți talibani.
Talibanii controlează zona Torkham, cea mai aglomerată trecere cu Pakistanul
Cu câteva zile în urmă, sute de civili afgani panicați s-au adunat în zona Torkham zile întregi, disperați de o ieșire. Apoi s-a întâmplat ceea ce părea inevitabil: forțele de poliție afgane în număr mai mare s-au predat talibanilor.
Pakistanul, îngrijorat de un impact asupra luptei, a închis partea frontierei înainte de preluarea talibanilor. Dar după o scurtă închidere a fost redeschisă pentru comerț și circulației pietonilor.
În mod normal, aproximativ 6.000-7.000 de oameni ar călători zilnic între cele două țări – dar astăzi sunt aproape 50 de oameni care stau în partea Afganistanului pentru a intra în Pakistan. Durează mai mult decât de obicei. Oficialii pakistanezi de securitate spun că nu vor ca militanții să intre deghizați în civili. De aceea au făcut ca procesul de verificare la frontieră să fie mai strict. Torkham a fost punctul principal al afluxului de refugiați în Pakistan de zeci de ani. Acum numărul afganilor care caută refugiu este mult mai mic.
Talibanii nu lasă pe nimeni să iasă. Doar comercianții sau cei cu documente de călătorie valide au voie să traverseze.
Aproape trei milioane de refugiați afgani, jumătate dintre ei neînregistrați, trăiesc în Pakistan de zeci de ani.
Dar acum, guvernul din Islamabad spune că a atins limită și nu poate accepta mai mulți oameni din țara devastată de război, în ciuda cererilor din partea agenției ONU pentru refugiați.
Capitala Afganistanului, Kabul, a fost cucerită de talibani
În doar 24 de ore de la momentul în care talibanii au ajuns la porţile orașului, Kabul a fost cucerit fără lupte. În aceste momente, în Afganistan, talibanii au preluat puterea iar lumea internaţională a emis mai multe îngrijorări colective legate de drepturile femeilor dar şi de drepturile omului. Totuşi, într-o conferinţă de presă, liderii talibani au anunţat faptul că nu vor exista repercusiuni pentru cei care au susţinut guvernarea anterioară dacă aceștia nu opun rezistență.
“Emiratul Islamic – după eliberarea naţiunii – nu se va răzbuna pe nimeni, nu purtăm pică nimănui. Ştim că au existat perioade grele şi crize, s-au făcut multe greşeli în avantajul ocupanţilor. Vrem să fim siguri că Afganistanul nu mai este un câmp de bătălie. Am iertat pe toată lumea, pe toţi cei care au luptat împotriva noastră. Nu mai vrem conflicte. De aceea, Emiratul Islamic nu mai are ostilităţi sau animozităţi cu cineva. Noi vrem să trăim paşnic şi nu vrem inamici interni sau externi”, a declarat Mujahid, lider taliban.
Altfel spus, străzile din Kabul sunt goale, majoritatea oamenilor stând în casă pentru a evita contactul cu gardienii talibani. În aceste momente în aeroportul de la Kabul sunt sute, mii de oameni care încearcă disperați să părăsească țara. De exemplu, un avion al Armatei SUA a transportat peste 600 de persoane, în pofida faptului că era depăşită cu mult capacitatea maximă.