Painea cu maia mai sanatoasa decat cea cu drojdie? Ce spune un profesor universitar

de: BZI.ro
10:11, 15 oct. 2019

Despre painea cu maia auzi numai de bine. Producatorii o lauda punand in spatele ei zeci de beneficii, iar consumatorii sunt extaziati. Ce se spune despre aceast tip de paine? In primul rand toti cei care o prepara sustin ca este mai sanatoasa decat cea cu drojdie. Iar unii duc lucrurile la extrem chiar sustinand ca painea din comert, in cea mai mare parte este toxica.

Beneficiile painii cu maia

Se mai spune despre painea cu maia ca are un indice glicemic scazut. Ca se digera mai usor si ca nu da alergii. Mai mult, maiaua dezactiveaza in proportie mare – 62%, acidul fitic care mpiedica absorbtia mineralelor in organism. Cat de mult adevar exista aici si cat marketing? Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, prof.univ.dr.ing. Mircea Oroian, contrazice unele mituri legate de acest subiect. Profesorul, care este decanul Facultatii de Inginerie Alimentara din cadrul Universitatii „Stefan cel Mare” din Suceava sustine ca unii dintre producatorii de paine cu maia dezinformeaza consumatorii.

„In ultima vreme sunt bombardat pe Facebook cu informatii aberante despre painea cu maia. Ai spune ca a aparut un nou panaceu si ai sa poti manca oricata paine vrei fara sa te ingrasi si fara sa iti creasca glicemia! Vreau sa ii informez pe cei care se dau experti in panificatie, dar nu fac altceva decat sa dezinformeze consumatorul, ca painea cu drojdie comprimata NU ESTE TOXICA”, scrie decanul pe pagina sa.

Fermentatia la painea cu maia este produsa tot de drojdii

Profesorul universitar mai scrie ca: „In cazul painii cu maia, fermentatia este una lenta, obtinuta cu ajutorul drojdiilor salbatice si bacteriilor lactice care exista in faina. Deci, fermentatia este produsa, in mare masura, tot de drojdii, identice cu cele din drojdia comprimata. Da, aroma la painea cu maia este mai puternica pentru ca procesul de fermentatie este mai lung si se produc mai mult substante de aroma”, a scris Mircea Oroian.

Acesta a punctat si faptul ca painea cu drojdie comprimata nu contine mai multe E-uri decat painea cu maia. „[…] majoritatea fainurilor de grau existente pe piata sunt deja aditivate in moara pentru a preveni eventuale probleme tehnologice si nu cred ca „expertii” care produc paine cu maia macina graul la mori cu piatra”, a mai scris profesorul.