Pâine la tigaie – Cum se prepară ușor și fără cuptor
Pâinea la tigaie este foarte bună! Contrar așteptărilor, va ieși la fel ca cea făcută la cuptor, sau poate chiar mai savuroasă. Puteți s-o faceți croncantă sau doar puțin rumenită, după propriile preferințe.
Acest tip de pâine poate fi ușor confundat cu turtele specifice pe care ni le pregăteau bunicii, însă lucrurile nu stau chiar așa! Chiar dacă turtele au farmecul loc, și nimic nu ne poate fura amintirile pe care acestea ni le trezesc, pâinea la tigaie este cât se poate de asemănătoare cu pâinea la cuptor. Între ele există o singură diferență, și anume forma. Acestea vor fi rotunde, puțin turtite, însă la fel de savuroase și consistente. Puteți să o serviți cu un fel de mâncare lângă sau chiar să o savurați singură, abia scoasă din tigaie (ca în copilărie, aatunci când simțeam mirosul de pâine proaspătă și nu puteam rezista până la ora mesei).
Ce ingrediente sunt necesare pentru pâinea la tigaie
Pentru această rețetă nu vom avea nevoie de ingrediente diferite față de pâinea pe care o preparăm în mod obișnuit. Așadar, gospodinele înrăite vor avea cu siguranță aceste ingrediente deja în bucătărie. Veți vedea, este floare la ureche să facem pâinea la tigaie!
Începem prin a pregăti un ingredient esențial, și anume făina albă de grâu. Ne va fi de ajuns în jur de 400-450 de grame de făină albă superioară. Desigur, pentru pregătirea aluatului vom avea nevoie și de drojdie. În funcție de ce drojdie doriți să folosiți (uscată sau proaspătă) trebuie să schimbați cantitatea. Dacă vă folosiți de drojdia uscată, puneți doar o linguriță (sau o linguriță jumătate), adică în jur de 5 grame. Dacă, în schimb, preferați drojdia proaspătă, trebuie să puneți ceva mai mult, adică în jur de 15 grame.
Puteți pregăti niște iaurt sau lapte. Dacă nu doriți să folosiți lactate, le puteți înlocui cu apă.
Vom mai adăuga la aluatul nostru și câte o linguriță de zahăr alb și de sare fină. Vom mai avea nevoie și de câteva lingurițe de ulei pentru frământat, dar și pentru a unge tigaia.
Cam acestea sunt toate ingredientele de care avem nevoie pentru o pâine tradițională, însă făcută la tigaie.
Pâine la tigaie – Cum se prepară aceasta
Pentru a face pâinea va trebui, desigur, să facem aluatul mai întâi. Pentru gospodinele cu experiență, acest lucru este floare la ureche. Totuși, pentru începători frământatul poate părea puțin înfricoșător. Este bine să urmați rețeta pas cu pas pentru ca totul să iasă bine.
Putem începe prin a pregăti un vas încăpător. În acesta vom adăuga întâi făina, alături de zahărul alb, de sarea fină și de drojdie. Amestecați puțin până se incorporează. În mijloc, într-un mic spațiu făcut cu mâna, adăugați laptele sau iaurtul (sau apa). SAcum este timpul să îl frământați bine până ce aluatul se leagă și devine puțin lipicios.
Puteți să luați puțin ulei pe mâini, apoi să mai frământați aluatul încă puțin și să-l modelați într-o sferă. Este timpul să lăsăm aluatul să crească, într-un loc călduros. Acoperiți mai întâi recipientul cu un prosop curat de bucătărie sau cu o folie alimentară transparentă. Acesta trebuie să stea la dospit timp de aproximativ o oră.
După ce acesta a crescut destul, putem unge tigaia cu ulei. Punem biluța de aluat în tigaie și o turtim puțin, până ajunge la nivelul tigăii sau chiar mai jos. Dacă doriți să folosiți un capac, trebuie să aveți unul înalt, încăpător, pentru ca aluatul să nu se lipească de acesta.
Pâinea trebuie lăsată la cel mai mic foc. Va începe să se rumenească, iar după aproximativ 15 minute, trebuie să întoarcem pâinea pe partea cealaltă cu ajutorul unei farfurii pe care am uns-o cu ulei. Astfel, pâinea va mai sta pe foc în jur de 10-15 minute.
Astfel, pâinea la tigaie este gata de a fi servită!