Pâine italiană, fără sare, sau Pane Toscana. Iată ce să pregătești pentru o viață sănătoasă

de: Redacția BZI
11:30, 09 ian. 2025

Această pâine fără sare este ideală pentru cei care urmează diete cu restricție de sodiu sau pentru cei care doresc să își îmbunătățească stilul de viață cu opțiuni mai sănătoase. Rețeta include doar ingrediente de bază și o tehnică tradițională de coacere, astfel încât să puteți savura o pâine cu adevărat autentică, fără adaosuri nenaturale.

Pâinea fără sare este o opțiune delicioasă și sănătoasă pentru cei care doresc să reducă cantitatea sare din dietă. Această rețetă de ușor de urmat și produce o pâine gustoasă și aromată care poate fi savurată cu orice masă.

Pâine italiană, fără sare, sau Pane Toscana

Această rețetă de pâine, de origine italiană, este foarte populară în regiunea de centru și în Toscana, aceasta este nelipsită la bruschete, panzanella, ribolita, dar și pentru diverse degustări de mezeluri și tapenade. Obligatoriu se prepară fără sare, acest aspect este important petru a nu încurca gustul alimentelor cu care este servită, ba chiar să le accentueze aromele.

De obicei are forma rotundă, miez moale și aerat, coaja puțin mai densă și crocantă, se prepară pe vatră în cuptoare mari, dar poți improviza cu succes și în condiții de casă.

Încă un lucru important este că trebuie să începi prepararea de cu seară dacă vrei să servești pâinea a doua zi, pentru că în toate rețetele de pane toscana drojdia are un proces mai lung de fermentare, peste noapte. Ai nevoie doar de 770 gr făină albă, 2 lingurițe de drojdie uscată, 500 ml apă și o lingură de ulei de măsline.

Într-un bol mare amestecă cu telul 2 lingurițe de drojdie uscată și 500 ml de apă, adaugă apoi 270 gr de făină, apoi amestecă bine din nou. Află și cum se face o cremă de brânză perfectă pentru această pâine.

Acoperă bolul cu folie de plastic, dar neapărat fă 2 – 3 găuri cu un cuțin în ea, să iasă gazele în timpul fermentării drojdiei. Lasă apoi bolul la temperatura camerei timp de 8 – 9 ore, sau peste noapte, dacă te apuci cu o seară înainte, pentru a o pregăti a doua zi.

Indicații de preparare

În următoarea zi, peste compoziție se adaugă 500 gr de făină și se amestecă bine cu o lingură sau o spatulă. Se toarnă apoi 1 lingură de ulei de măsline și se frământă aluatul în mână.

E recomandat să-l pui pe masă și să îl lucrezi până devine neted și uniform. Mută-l apoi în bol, acoperă cu un prosop și lasă-l să crească la temperatura camerei timp de 2 – 3 ore, sau până crește în volum. După acest timp, îl mai frămânți încă o dată pe masă și îi dai o formă rotundă, sau ovală, depinde ce formă vrei să aibă pâinica.

Pentru dospire, acoperă bolul cu un prosop și presară peste el puțină făină, apoi pune aluatul la crescut, cu partea netedă în jos. Lasă 2 ore să crească acoperit cu un prosop, sau până își mărește volumul de două ori. Iată și cum se face o prăjitură inteligentă, perfectă pentru mesele în familie.

Pune cuptorul să se preîncălzească la 220 gr, cu o mică tavă la baza lui, în vare veți turna puțină apă care formează aburi în cuptor la coacerea pâinii. După acest timp, răstoarnă atent pâinea crescută pe o tavă de cuptor și scoate atent prosopul, pentru ca mai apoi să cretezi pâinea deasupra cu un cuțit.

Se pune pâinea la cuptorul încins bine și se toarnă repede jumătate de pahar de apă în tava mică lăsată la baza cuptorului. Inchide cuptorul și lasă așa timp de 20 de minute, după acest timp scoate tava cu apă și micșorează temperatura la 200 de rade, pentru ca mai apoi să mai lași pâinea încă 15 minute. Pâinea fără sare se lasă mai mult la cuptor, dacă este nevoie, important este ca la final să se rumenească pe toate părțile.