Pâine de casă la tavă. Secretele din rețeta bunicii pentru o pâine gustoasă și pufoasă

de: BZI.ro
12:46, 20 oct. 2022

Dacă vrem să pregătim o pâine de casă la tavă, trebuie să avem în vedere câteva trucuri din rețeta de odinioară. Pâinea de casă este ușor de făcut, iar dacă știm cum să facem un aluat fraged, succesul culinar va fi garantat. Iată secretele din rețeta bunicii pentru o pâine gustoasă și pufoasă.

Pâine de casă la tavă

Când vine vorba de gustoasa pâine de casă, gospodinele se întrec în tot felul de rețete. Pâinea de casă este pe placul multora dintre noi, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, vom obține un preparat culinar desăvârșit. Pentru aceasta, vom avea nevoie de ingrediente de calitate și de un aluat fraged cu care să obținem o pâine pufoasă și gustoasă.

Aluatul trebuie frământat cât mai mult și lăsat la dospit pentru a ne bucura la final de savoarea unei pâini ca în vremea copilăriei. De asemenea, dacă vom adăuga zahăr în pregătirea aluatului, pâinea va fi mult mai gustoasă.

Pe lângă pâinea de casă făcută la tavă, gospodinele mai pregătesc și un chec pufos cu lapte, făcut după rețeta bunicii. Acesta este delicios, aromat și poate fi servit alături de o cafea savuroasă sau ori de câte ori vrem să ne încântăm papilele gustative cu un deliciu ca în vremea copilăriei.

Pentru iubitorii de deserturi fine și cu o aromă aparte, putem pregăti un pandișpan cu cremă de zahăr ars. Savurosul pandișpan este ideal la mesele festive alături de alte deserturi delicioase.

Dacă vrem să îi surprindem pe cei de la masă cu o pâine de casă la tavă, trebuie să ținem cont de câteva trucuri simple din rețeta bunicii, iar succesul culinar va fi garantat.

Cum să faci acasă o pâine gustoasă și pufoasă

Pentru a pregăti acasă o pâine la tavă vom avea nevoie de 500 g de făină albă, 250 ml de apă, 20 g de drojdie proaspătă, 1 linguriță de zahăr, 1 linguriță de sare și 20 ml de ulei.

Într-un bol se pune drojdia împreună cu zahărul și se adaugă 50 ml de apă călduță. Se lasă maiaua timp de câteva minute pentru a se activa și a-și dubla volumul. Într-un vas mare se pune făina, iar în mijloc se face puțin loc pentru a adăuga maiaua de drojdie. Se amestecă făina cu maiaua și se adaugă treptat apa caldă. Pentru a obține un aluat fraged și gustos putem adăuga la frământare și puțin lapte.

După ce se amestecă toate aceste ingrediente, se adaugă uleiul și se începe frământarea aluatului până când nu se mai lipește de mâini și capătă o consistență elastică. Se lasă aluatul la dospit timp de o oră într-un loc cald.

Când aluatul a crescut suficient, se împarte în două și se dă fiecărei jumătăți de aluat forma unei pâini alungite. Se pun pâinile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă cu făină. Se crestează cele două pâini cu un cuțit, pentru a obține la final o pâine cu o crustă crocantă.

Se coace pâinea timp de 50 de minute până când se rumenește la suprafață. Când este gata, se scoate de la cuptor și se lasă la răcit. Cu siguranță vom obține o pâine gustoasă, pufoasă și aromată.

Pâinea de casă la tavă este ușor de făcut și este extrem de gustoasă, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, succesul culinar va fi garantat. Mirosul îmbietor de pâine caldă le va aminti celr de la masă de vremea copilăriei și de rețetele savuroase de odinioară.