Pagube de peste un milion de lei! O ieșeancă a păcălit Fiscul în 13 rânduri
O femeie din Iaşi, Magdalena Stănescu, a fost condamnată recent, după ce s-a descoperit că a produs pagube de peste un milion de lei la bugetul statului. Judecătorii au condamnat-o la 7 ani de închisoare și o obligă să achite suma de 1.358.565 de lei către Agenția Națională de Administrare Fiscală. La proces, femeia nu și-a recunoscut faptele.
O femeie din Iași a fost acuzată că a „fentat” statul, creând pagube de peste un milion de lei. După ce s-au descoperit nereguli în contabilitatea firmei pe care aceasta o administra, judecătorii ieșeni au confirmat în primă instanță suspiciunea că aveau loc practici de evaziune fiscală.
Astfel, Magdalena Stănescu a fost condamnată recent la 7 ani de închisoare, după ce ar fi dat informații false Fiscului ca să evite să plătească sume mari la stat. În alte ediții ale cotidianului BZI, reporterii au prezentat un caz similar de evaziune fiscală.
O afaceristă din Iași a produs pagube de peste un milion de lei
Magistrații ieşeni au considerat că au suficiente dovezi ca să o considere vinovată pe Magdalena Stănescu de evaziune fiscală în formă continuată și să o trimită la pușcărie pe durata a 7 ani pentru pagube de peste un milion de lei. Potrivit anchetatorilor ieşeni, în intervalul dintre 2012 și 2014, femeia ar fi mințit ANAF prin evidențierea unor achiziții fictive în 13 declarații informative privind livrările sau prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul României de către societatea comercială pe care o controla. Astfel, ea ar fi urmărit să își micșoreze sumele pe care trebuie să le plătească statului, provocând un prejudiciu în valoare de 1.358.565 de lei.
Firmele care figurau ca furnizori nu au prezentat în contabilitatea lor contracte cu societatea în cauză sau aveau facturi în care erau arătate sume mai mici decât cele declarate de Magdalena Stănescu la Fisc în perioada dintre 2012 și 2014. A ieșit la iveală și faptul că unele dintre societățile care apăreau pe facturi în calitate de furnizori nici măcar nu aveau domeniul de activitate relevant pentru operațiunile menționate. Societatea pe care femeia o conducea avea ca obiect de activitate „comerțul cu ridicata al metalelor și minereurilor metalice”, însă, în realitate, nu avea resursele necesare acestui tip de comerț.
„Inculpata Magdalena Stănescu a deținut funcția de asociat unic și administrator al acestei societăţi încă de la înfiinţarea sa, însă nu a avut sedii secundare declarate şi nici nu a avut angajați pe perioada de activitate sau mijloace de transport”, au arătat judecătorii ieșeni.
Magdalena Stănescu, condamnată la 7 ani de închisoare
Din concluziile expertului reiese faptul că neregulile din firmă au fost făcute cu scopul de a micșora impozitul pe profit pe care femeia era obligată să îl plătească. Acum, Magdalena Stănescu este nevoită să acopere singură „gaura” creată în buget, societatea ei fiind radiată încă din 2018. Cu toate acestea, pe parcursul procesului nu a părut că realizează gravitatea situației în care se află.
„Instanţa va avea în vedere că fapta inculpatei prezintă un grad de pericol social concret ridicat, iar aceasta pare să nu fi conştientizat gravitatea faptei comise, pe parcursul judecăţii adoptând o conduită de nerecunoaştere a faptei imputate”, au subliniat magistrații de la Tribunalul Iași.
În cotidianul BZI au fost prezentate anterior și alte cazuri de evaziune fiscală. De menționat este faptul că sentința emisă de prima instanţă poate fi atacată cu apel, nefiind definitivă.
Magdalena Stănescu a fost găsită vinovată de infracțiunea de evaziune fiscală în formă continuată şi a fost condamnată la 7 ani de închisoare, fiind obligată să acopere pagubele de peste un milion de lei.