Pădurea de conifere cu cei mai bătrâni copaci din lume. Misterul Methuselah, cel mai longeviv copac
În pădurea de conifere Ancient Bristlecone Pine Forest din estul Californiei se află Methuselah, considerat a fi cel mai bătrân copac din lume. După ce a trăit aproximativ 5.000 de ani, acest pin Bristlecone încă se agață de viață. Alți pini Bristlecone străvechi se regăsesc și în Parcul Național Great Basin din estul Nevadei (unul dintre cele mai subestimate parcuri naționale din America).
Pădurea de conifere în care se află cel mai bătrân copac din lume
Statele Unite ale Americii găzduieste unii dintre cei mai remarcabili copaci din lume. Se crede că cel mai înalt arbore din lume este Hyperion, un Sequoia din Parcul Național Redwood din California de Nord. Dar Methuselah este cel mai vechi, având aproximativ 4.854 de ani, și a fost denumit după personajul cu același nume din Biblie, despre care se spunea că a trăit timp de 969 de ani (cea mai lunga viață din Biblie).
Methuselah se află la aproximativ 3.000 de metri înălțime, în Methuselah Grove din vechea pădure de pini Bristlecone.
Serviciul Forestier din SUA nu a dezvăluit turiștilor locația exactă a celui mai bătrân copac, pentru a-l proteja. Această pădure de conifere este deschisă în mod obișnuit de la jumătatea lunii mai până la sfârșitul lunii noiembrie. Tot aici poate fi vizitat și Patriarch Grove, unde trăiește cel mai mare pin Bristlecone, denumit Patriarch Tree. Pentru a explora pădurea cu cei mai vechi copaci, există și 3 trasee ghidate.
Pinii Bristlecone sunt prezentați ca fiind cei mai vechi copaci cunoscuți, însă acest lucru este contestat de cercetătorii din Chile. Acești copaci au o serie de trucuri care îi ajută să supraviețuiască și să atingă vârste înaintate. Unul dintre atuurile care îi ajută la longevitate este faptul că cresc în forme răsucite la altitudini mari. Ei au dezvoltat, de asemenea un mod de a se adapta, care presupune ca rădăcinile să hrănească doar partea din copac de deasupra acesteia. Deci, dacă una dintre rădăcinile sale moare, acea parte a copacului de deasupra rădăcinii moare și ea, dar restul copacului continuă să trăiasca mai departe. Acești pini sunt rezistenți la ciuperci, putregai, eroziune și insecte și, deoarece trăiesc în condiții dure, lipsa vegetației înseamnă că sunt rareori afectați de incendii.
Titlul de cel mai vechi copac din lume îi este contestat de un chiparos de Patagonia din Chile
Longevitatea pinului Bristlecone este contestată de un alt copac gigantic dintr-o pădure din sudul Chile, al cărui trunchi măsoară 4 metri în diametru și are o înălțime de 28 de metri. Este vorba de un chiparos de Patagonia, un copac curios ce crește de obicei în pădurea tropicală, care este endemic Americii de Sud.
Antonio Lara, cercetător al Universității Austral din Argentina, face parte din echipa care a măsurat vârsta copacului.
„Este un supraviețuitor, nu există alții care au avut ocazia să trăiască atât de mult”, a subliniat Lara.
În 2020, echipa de cercetare a Larei a extras o probă de la „Străbunicul”, dar din cauza grosimii trunchiului său, nu s-a putut ajunge la mijloc. Prin intermediul unui model predictiv, ei au calculat vârsta copacului și au estimat că eșantionul lor avea 2.400 de ani.
Adam Millward, redactor-șef la Guinness World Records, a spus că, deși chiparosul de Patagonia este printre cele mai vechi specii din lume, dovezile ca acest copac să poată fi considerat a fi cel mai vechi din lume nu sunt suficient de puternice.
Acest concurent al copacului din pădurea de conifere Ancient Bristlecone Pine Forest a stârnit cu siguranță o dezbatere, și este un motiv de mare entuziasm în rândul comunității științifice din cauza a ceea ce ar putea dezvălui despre omenire și istorie.