Pacienții se pot consulta non-stop cu medicii în online. Cum funcționează aplicația

de: roxananoris27@gmail.com
13:59, 24 nov. 2021

Românii ar putea avea acces non-stop la sfaturile medicilor prin intermediul unei aplicații denumite Dr-online. De pe platformă vor putea fi colectate informații de sănătate date direct de către specialiști, iar pacienții pot încărca situația medicală actuală și istoricul.

Această aplicație are rolul de a scurta timpul pierdut al celor care nu au timp pe care să-l petreacă la rând în fața cabinetelor, dar și pentru tendința pe care o au oricum românii de a căuta informațiile medicale pe internet, astfel că, măcar acestea să fie verificate și avizate.

O aplicație telemedicală va permite românilor să rămână în contact cu medicii online

Iulius Nistor, fondatorul aplicației Dr-online, a declarat faptul că rolul acesteia este ca utilizatorii să poată intra în contact cu informații corecte medicale,

„Este o aplicaţie de telemedicină care facilitează pe lângă accesul la medic şi munca acestora şi accesul la informaţii medicale pentru pacient. Pe aplicaţie, orice medic cu drept de liberă practică îşi poate face cont gratuit, la fel şi în cazul pacienţilor. Pacienţii îşi încarcă în această aplicaţie tot ce ţine de dosarul lor medical. Se pot monitoriza parametrii medicali sau medicaţia. Cel mai mare câştig este oferit de economia de timp.

Un medic îşi poate pune la dispoziţie priceperea şi timpul într-o aplicaţie, oferind acces direct prin video call sau chat cu orice potenţial pacient care vrea să-şi facă o programare. În situaţia în care o mamă trebuie să se prezinte cu un copil la medic, în primul rând trebuie să-şi ia liber de la serviciu, apoi trebuie să se deplaseze cu cel mic la medic, deci petrece timp pe drum. Poate are de aşteptat în faţa cabinetului medicului şi să nu mai vorbim de cheltuielile aferente. Online-ul oferă scurcircuitarea acestui timp, şi de multe ori, poate fi mai ieftin”, a declarat fondatorul aplicației, Iulius Nistor.

Utilizatorii vor obține informații corecte de la medici specializați

Tendința actuală este ca oricine, în momentul în care acuză anumite simptome, să le caute pe internet, pentru a stabili singuri de ce boală suferă. Întrucât multe informații pot fi înșelătoare, fals înțelese sau pur și simplu nepotrivite, aplicația în discuție asigură informații corecte oferite chiar de medici în timp real.

„Mulţi pacienţi sunt tentaţi să caute pe internet despre boli. Doctor Google nu va dispărea foarte uşor, pentru că prima tentaţie este să te interesezi. Nu este rău asta, însă este rău atunci când tragi singur concluziile. În aplicaţie, medicul are libertate totală. Îşi poate stabili zilele în care poate fi disponibil, intervalul orar, durata consultaţiei, dar şi tariful. Contul este gratuit, ce se plăteşte este consultaţia.

Noi ne facem datoria.Toţi medici care îşi fac cont sunt verificaţi. Se verifică diplomele şi existenţa acestora în registrul Colegiului Medicilor.Aplicaţia este disponibilă 24 din 24, atât pe internet, cât şi pe aplicaţiile de telefonie mobilă. Totul ţine de disponibilitatea medicilor. Ce ne dorim foarte mult este să ajungem să avem medici de gardă, pentru ca ei să poată prelua urgenţele.

Important este ca atunci când ai o problemă, să ştii unde să apelezi. Noi ce ne dorim este să fim o aplicaţie în care fiecare pacient să găsească orice specialitate medicală. Avem integrare cu reţelele de farmacii, avem posibilitatea de a ne integra cu furnizorii cu asigurări de sănătate. Din nou, economie de timp şi de bani. Dacă vorbim despre dezavantaje, ar putea fi imposibilitatea de utilizare a aplicaţiei de către cei vârstnici”, a mai spus Iulius Nistor pentru Antena3.

Un alt medic oferă consulații pe TikTok

Amintim din edițiile anterioare ale Cotidianului „BZI”, de cauz unul medic ginecolog din Iași urmărit de peste 200 de mii de oameni pe TikTok. Dr. Adrian Sescu are 29 de ani și este ginecolog la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. În fiecare zi primete sute de întrebări legate atât de domeniul său cât și despre alte domenii medicale.

„Ideea de a posta clipuri pe TikTok mi-a venit în urmă cu un an de zile. Mă uitam la unele videoclipuri legate de obstetrică pe YouTube și am zis că ar fi de ajutor să postez pentru a informa pacientele. După o vreme am realizat că multe dintre gravidele care mă urmăresc pe TikTok sunt foarte puțin informate despre ceea ce reprezintă o sarcină și patologiile asociate. Am decis să dedic o parte din timpul meu pentru a vorbi și a ajuta cu unele sfaturi aceste paciente.

Sutele de întrebări pe care le primesc sunt în mare parte legate de sarcină, dar sunt multe paciente care prezintă interes pentru toate domeniile medicinei”, a declarat dr. Adrian Sescu.

Cu toate astea, atragem atenția asupra celor care au tentația de a evita sfatul unui medic atunci când acuză anumite simptome, preferând să caute pe Google și să își adiminstreze singuri tratamente, lucru care poate fi foarte periculos. În termeni de specialitate, acest lucru se numeste cibercondria , acțiunea de autodiagnosticare pe baza informțiilor găsite pe internet.