Pacienții care fac dializă la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași vor fi ajutați să se programeze pentru vaccinarea anti-COVID-19. Peste 50 la sută dintre ieșenii tratați la unitatea medicală vor să se imunizeze
Aproximativ 400 de ieșeni sunt monitorizați în cadrul Spitalul „C.I. Parhon” din Iași, iar 50 la sută dintre ei doresc să primească vaccinul anti-COVID-19. Începând cu 1 martie 2021, medicii unității medicale au obligația de a asigura programarea și chiar transportul pacienților la centrele de vaccinare anti-COVID-19
Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistență medicală de specialitate, va fi responsabil pentru programarea pacienților în campania de vaccinare împotriva coronavirus. Circa 200 de pacienți au discutat deja cu medicii despre faptul că doresc să se vaccineze. Unii dintre ei, circa o sută la nivelul județului Iași, s-au imunizat deja și nu au prezentat reacții alergice. Dintre cei 400 de pacienți monitorizați în unitatea medicală, aproape jumătate au precizat medicilor că vor să li se administreze doza de vaccin. Ieri, 22 ianuarie 2021, erau ocupate două paturi ATI. De asemenea, alte două erau ocupate de bolnavi confirmați pozitiv cu noul coronavirus care urmează tratamentul prin dializă, în stația de dializă a unității medicale.
Bolnavii cronici de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” sunt printre cei mai expuși
Reprezentanții Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” au explicat de ce este necesar ca acești pacienți să se vaccineze anti-COVID-19. Din luna martie și până în decembrie 2020, rata mortalității este de 10 la sută în județul Iași, iar la nivel European este de 25 la sută în rândul pacienților dializați.
„O inițiativă foarte bună pentru că sunt pacienți foarte fragili care întâmpină dificultăți atunci când caută singuri un loc pentru vaccinare și chiar să se deplaseze, pentru că mulți dintre ei nu sunt în scaun cu rotile. Vom încerca să îi programăm cât mai repede cu putință. Jumătate dintre pacienții noștri, circa 200, ne-au transmis deja că vor să se vaccineze. Un medic și un asistent-șef vor discuta cu acești pacienți. Cei care vin pentru dializă rămân cei mai expuși la infecția cu coronavirus, de multe ori chiar transportul către spital îi expune foarte mult. Prin vaccinare vor avea acea garanție de 95 la sută că nu se vor infecta cu noul virus și se va reduce mortalitatea. Studiile au arătat că sunt prioritari în această campanie”, spune dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Dr. „C.I. Parhon” din Iași.
Transportul pacienților cronici către centrele de vaccinare anti-COVID-19 va fi asigurat de Spitalul „C..I Parhon” din Iași
Administrarea vaccinului anti-COVID-19 se va putea realiza fie înainte, fie imediat după efectuarea ședinței de dializă, astfel încât intervalul de timp de așteptare pentru vaccinare să fie cât mai redus. Programarea și transportul persoanelor la centre va fi asigurată cu mașinile și ambulanțele Spitalului Clinic „C.I. Parhon” din Iași. În cazul în care personalul din centrul de dializă nu reușește programarea prin platforma online, se va comunica direct cu centrul de vaccinare. Lista cu pacienții care se vaccinează se va transmite chiar cu 48 de ore înainte de ziua când se va administra doza.
„Se vor face liste cu pacienții care doresc și se vor transmite către centrele de vaccinare anti-COVID-19 pentru a se face aprovizionarea cu numărul de doze necesare. O mașină sau ambulanța spitalului îi va transporta la centrul unde s-a făcut programarea. Până în prezent, s-au mai programat și individual unii dintre ei, iar noi ne bucurăm că le vom veni în ajutor în acest demers”, adaugă medicul ieșean.
Programările se vor face începând cu data de 1 martie 2021 pe platforma online pentru vaccinare anti-COVID-19
La toate punctele de vaccinare anti-COVID-19 din Iași se poate face programarea pentru persoanele incluse în etapa a doua începând cu data de 1 martie 2021 pe platforma online. Centrele de dializă au obligația de a facilita accesul la vaccinarea împotriva COVID-19 pentru pacienții aflați în tratament, conform noilor instrucțiuni date de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Din acest motiv trebuie să fie luate măsuri prin care să se asigure buna desfășurare a campaniei de vaccinare în rândul doritorilor. În primul rând, personalul medical al centrelor de dializă va informa pacienții aflați în tratament despre beneficiile vaccinării și despre riscurile nevaccinării. Totodată, le vor comunica detalii și despre posibilitățile de acces la centrele de vaccinare. Dacă pacienții decid că doresc să se imunizeze, personalul desemnat va realiza programarea la centrele de vaccinare disponibile.