Ozempic, pastilele pentru diabet care sunt incluse în mod greșit în diete
Ozempic, sub formă de pastile și injecții, este un medicament folosit în tratarea diabetului de tip 2. Acesta, în mod normal, se eliberează doar pe bază de rețetă și la indicația medicului. Însă, există persoane care fac rost de el pentru a slăbi.
În ultimul timp s-a tot popularizat ideea că acest medicament ar face minuni pentru persoanele care vor să scape de kilogramele în plus. Acest lucru este fals, iar administrarea de Ozempic, fie pastile, fie injecții, poate avea consecințe negative asupra organismului.
Cum funcționează medicamentul Ozempic, pastile sau injecții
Pentru diabetici, rolul acestuia este de a regla nivelul de insulină din corp. Acest medicament poate avea însă efecte adverse serioase atât pentru persoanele cu diabet, cât și pentru cele sănătoase. Printre reacții se numără greață, constipație, senzație de prea plin sau există niște efecte negative mai severe ca riscul de pancreatită.
Realitatea este că acest medicament pentru diabet nu arde kilogramele în plus. Nu are niciun efect direct în procesul de slăbire, în schimb are anumite efecte ce îl facilitează. Ozempicul scade foamea, dependența de mâncare și pofta. Iar acest lucru, duce automat la slăbire.
Aceste medicamente nu trebuie luate după ureche. Scopul acesta nu este să te ajute cu kilogramele în plus. Ozempicul doar te ajută să ai o alimentație mai sănătoasă și să slăbești datorită noului stil de viață. Din acest motiv, multe persoane au redobândit kilogramele în plus după ce au oprit tratamentul.
Acest lucru se întâmplă pentru că, în momentul opririi medicamentației, pofta și foamea revin. Astfel mănânci mai mult și, automat, te îngrași. Acest medicament poate ușura slăbitul, dar nu este o soluție dacă nu vă schimbați și stilul de viață.
Medicamentul care nu se mai găsește în farmacii
De la 1 august 2024, Ozempic nu se mai găsește în farmacii. Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a luat hotărârea să scoată de pe piață varianta injectabilă a acestui medicament din cauza utilizării greșite a acestui medicament care are efecte adverse puternice, de la alergii până la declanșarea unor forme de cancer.
Conform informațiilor primite din partea deținătorului autorizației de punere pe piață (DAPP), medicamentul Ozempic (Semaglutidum), în toate cele trei concentrații (0,25 mg; 0,5 mg; 1 mg) și sub formă de soluție injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, din motive comerciale, va fi disponibil în România doar până la data de 31 iulie 2024. Conform prevederilor legale, medicamentul Ozempic nu va mai fi comercializat în România după această dată”, a informat ANMDMR.
Totuși, pacienții cu diabet zaharat de tip 2 nu sunt afectați de această decizie întrucât medicamentul este încă pe piață, sub formă de comprimate orale și la recomandarea medicului.
„În urma discuțiilor, producătorul și-a luat angajamentul de a pune pe piață cantități care să asigure întreg necesarul pacienților care suferă de diabet zaharat de tip 2 și care primesc în prezent tratament cu forma orală conținând această moleculă sau cărora medicii de specialitate le vor recomanda înlocuirea tratamentului injectabil cu tratamentul sub formă de comprimate orale”, a mai declarat ANMDMR.
Astfel, medicamentul Ozempic, sub formă de pastile, încă se găsește în farmacii, însă acesta este destinat doar pacienților care suferă de diabet zaharat de tip 2.