Ovidiu Pleșcan, patronul fabricii de mobilă ISPAL Iași, îl acuză pe celebrul lichidator Corneliu Mititelu că îi distruge afacerea de milioane de euro. Terenurile și utilajele firmei au fost scoase la vânzare de MRL SPRL
Administratorul fabricii de mobilă ISPAL Iași, Ovidiu Pleșcan, acuză faptul că afacerea sa a fost blocată complet din cauza administratorului judiciar care se ocupă de procedura insolvenței. Acesta susține că coordonatorul Management Reorganizare Lichidare Iași, lichidatorul Corneliu Mititelu, nu face procedurile corecte în așa fel încât firma să fie reorganizată, iar utilajele necesare pentru continuarea activității sunt folosite abuziv de alți producători de mobilă din Iași. „Utilajele se află în diferite locații pe Calea Chișinăului și în zona Aviației, la cei de la firma Sabini. Ei lucrează cu utilajele mele, iar domnul Mititelu stă cu mâinile în sân”, spune Ovidiu Pleșcan. Lichidatorul Corneliu Mititelu susține însă că patronul fabricii ISPAL poate oricând să își ia utilajele înapoi pentru că dreptul său de administrare nu a fost ridicat
Aflată de mai bine de un an în procedura insolvenței, fabrica de mobilă ISPAL Iași nu a fost reorganizată nici până acum, iar activitatea de producție a firmei controlate de Ovidiu Pleșcan este blocată în continuare. Mai mult, mare parte dintre bunurile imobiliare și alte bunuri din patrimoniul ISPAL SRL au fost puse sub sechestru și scoase la vânzare de către firma de practicieni în insolvență Management Reorganizare Lichidare Iași SPRL, coordonată de lichidatorul Corneliu Mititelu. La mijloc au fost deschise numeroase procese în instanță care sunt încă în derulare, iar cele mai importante se referă la predarea unor utilaje folosite la fabricarea mobilei către ISPAL, acestea fiind amplasate în diferite locații din Zona Industrială a Iașului la alte societăți cu profil asemănător cu Ispal.
Ovidiu Pleșcan, patronul ISPAL SRL, susține că se află în impas tocmai din cauza procedurilor făcute de administratorul judiciar, și anume firma de practicieni în insolvență Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. Acesta explică faptul că, deși nu duce lipsă de potențiali clienți, comenzile nu pot fi onorate deoarece nu se poate folosi de utilajele care se află în locații diferite, dar nu și la noul punct de lucru din strada Bradului.
„În final m-am luat de marele Mititelu. Utilajele se află în diferite locații pe Calea Chișinăului și în zona Aviației, la cei de la firma Sabini. Ei lucrează cu utilajele mele, iar domnul Mititelu stă cu mâinile în sân. Administratorul judiciar nu a făcut deloc treabă și din acest motiv am cerut tragerea la răspundere a lui Corneliu Mititelu și reorganizarea companiei. Am solicitat o Ordonanță Președințială, să se dea drumul la utilaje. Pe data de 5 iunie se judecă să se permită accesul și dreptul să inventarieze bunurile. Dacă am utilajele la dispoziție, într-o lună pot să mă apuc de producție. Continuăm activitatea la punctul de lucru din strada Bradului, avem 27 mii accesări pe site în ultima perioadă, nu mă plâng de clienți, dar avem nevoie de utilaje”, a spus Ovidiu Pleșcan, administratorul ISPAL SRL.
Lichidatorul Corneliu Mititelu: „Ca în orice insolvență mai complicată, adevărul va ieși la iveală în cele din urmă”
De cealaltă parte, lichidatorul Corneliu Mititelu susține că dreptul de administrare al lui Ovidiu Pleșcan nu a fost ridicat și acesta poate oricând să meargă în locațiile respective să își ridice utilajele.
„O societate fiind în insolvență, dreptul de administrare al administratorului nu este ridicat. Utilajele se află în două sau trei locații diferite, acolo le-a dus el, le-a împărțit în mai multe locuri. Sunt procese în derulare, iar instanțele vor decide ce și cum. Cert este că dreptul de administrare nu este ridicat, el poate să meargă să-și ia utilajele. Ca în orice insolvență mai complicată, adevărul va ieși la iveală în cele din urmă”, a spus Corneliu Mititelu, coordonatorul societății de practicieni în insolvență Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L.
Firma controlată de Mititelu scoate la vânzare, prin licitație publică cu strigare, activele ISPAL SRL din toată România. Concret, este vorba despre activele ISPAL Suceava – hală de producție și depozitare, cu teren aferent amplasată în municipiul Suceava, Calea Unirii, nr. 30-31, cartier Burdujeni, pe fosta platformă industrială MES, vizavi de Centrul comercial Iulius Mall Suceava. Aceasta este compusă din hală de producție și depozitare cu suprafața construită de 4.050 mp cu teren aferent în suprafață de 5.159 mp; bunuri mobile: mobilier de birou și magazie, rafturi metalice și ansambluri care sunt incluse în costul de înlocuire al clădirii și care se vând la un preț total de 1.931.050 lei.
Totodată, este scos la licitație publică un teren intravilan, arabil cu suprafața de 1.673 mp, amplasat în Iași, vizavi de Cartier I.C. Brătianu, compus din trei loturi de teren cu hotar comun și care se vinde cu 559.450 lei. Mai mult, o casă P+M și terenul aferent amplasată în Voluntari, cartier Pipera, str. Emil Racoviță din jud. Ilfov. Aceasta este scoasă la vânzare cu 558.410 lei. De asemenea, un teren intravilan, arabil cu suprafața de 1.999 mp, amplasat în intravilanul com. Miroslava, este scos la vânzare cu 421.720 lei. Terenul intravilan cu vie și livadă cu suprafața de 2.021 mp, amplasat în sat Aroneanu, din jud. Iași, se vinde cu 196.860 lei.
ISPAL Iași a trecut de la afaceri de milioane de euro, la evacuarea din fabrica din Calea Chișinăului
Pe marginea procedurii de insolvență a ISPAL SRL au fost deschise numeroase procese care sunt încă în derulare. Unul dintre acesta se referă la eliberarea unei Ordonanțe Președințiale pentru suspendarea provizorie a popririlor puse pe bunurile fabricii de mobilă. Totodată, recent, pe data de 26 mai, Direcția Regională a Finanțelor Publice Iași au depus la Tribunalul Iași o „contestație la executare suspendare executare silită”.
Problemele s-au adâncit pentru ISPAL la începutul anului 2017, când a primit o adresă prin care era informată că are restanțe la plata chiriilor în valoare de 356 mii lei către Teba, care a fost preluată de un fond de investiții. Au fost făcute mai multe înțelegeri de eșalonare, care nu au fost respectate, motiv pentru care s-a ajuns la un proces în instanță între Teba și ISPAL, iar mai departe s-a ajuns la evacuarea chiriașului din halele aflate pe Calea Chișinăului.
Cu afaceri anuale de peste 20 milioane de lei și peste 100 de angajați în perioada de glorie, ISPAL SRL s-a adâncit rapid în datorii începând cu anul 2016. Conform ultimelor declarații fiscale, compania figurează în 2018 cu datorii de 889.575 lei.