Ovidiu Alexinschi, despre problema românilor dependenți de alcool: „Este o nenorocire, un dezastru național!”

de: BZI.ro
07:30, 01 mart. 2022

Pe durata pandemiei de COVID-19, România s-a confruntat cu o creștere a numărului persoanelor dependente de alcool. Problema dependenței de alcool la români face ca pe anumite segmente de vârstă să ocupăm locuri fruntașe în Europa.

Persoanele cu adicții legate de consumul de alcool, dar și cele care se confruntă cu dependență de droguri, substanțe etnobotanice sau  jocuri video se pot adresa clinicii No Addict.

Consumat în cantități moderate, alcoolul poate să ajute în gestionarea stresului, prin eliberarea de endorfine și creșterea nivelului de serotonină. Consumul de alcool este însă doar o soluție pe termen scurt, pe termen lung poate cauza probleme extrem de serioase și poate da dependență. Consumul de alcool în perioade stresante din viață poate duce la stări de anxietate și depresie, dar și la probleme de sănătate, iar în cel mai nefericit caz chiar poate pune în pericol securitatea și viața consumatorului.

Clinica No Addict oferă servicii de psihiatrie, servicii de psihoterapie și consiliere, concentrându-se asupra pacienților cu adicții

Problema românilor dependenți de alcool s-a acutizat în pandemie

Pacienții clinicii se confruntă cu probleme generate de dependența de alcool, etnobotanice, droguri, jocuri online și nu numai

În perioada pandemiei, dacă în alte țări a crescut consumul de substanțe interzise, în România a crescut numărul persoanelor dependente de alcool.

„Este o problemă uriașă, ne situăm, din nefericire, pe unele segmente, la bărbați tineri, chiar și pe primul loc din Europa. Este o nenorocire, un dezastru național! Nu este vorba doar de consum, ci este vorba de pierderea completă, în anumite cazuri, a frâielor pe toate planurile, cu punerea în pericol inclusiv a vieții acestor pacienți.

Sunt, din nefericite, pacienți tineri care își pierd viața, oameni care nu înțeleg să facă ceva în acest sens sau înțeleg prea târziu. De foarte multe ori urgența și maniera în care se prezintă este una în stadii destul de avansate de dependența și de pericol, inclusiv pentru sănătate și pentru viață. Se bea foarte mult, se bea orice, în orice situație, fără nicio limită temporală”, a declarat Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, Clinica No Addict.

La unii pacienți este nevoie și de sprijinul familiei, iar la foarte mulți pacienți este necesară și intervenția psihologului sau a psihoterapeutului. Tratamentul farmacologic, antidepresivele, anxiolitice sau alte, oferă rezultatele scontate doar împreună cu partea de consiliere și psihoterapie.

Medicul Ovidiu Alexinschi declară că și familiile pacienților cu adicții au nevoie de consultanță, pentru a înțelege cum să pună problema și cum să discute pentru a deschide căi de comunicare cu persoana care are probleme. În plus, pacientul trebuie încurajat, astfel încât să nu se simtă abandonat.

Mulți dintre pacienții  No Addic se confruntă cu probleme uriașe legate de dependența de alcool

No Addict, singura clinică din Iași dedicată pacienților cu adicții

Și familiile pacienților cu adicții au nevoie de consultanță, pentru a înțelege cum să pună problema și cum să discute cu persoana care are probleme

Clinica No Addict este prima clinică din Iași dezvoltată la standarde europene și specializată în asistența complexă de specialitate a persoanelor care se confruntă cu adicții.  Clinica No Addict este situată în centrul orașului Iași, strada Ghica Vodă 3A, mezanin, în spatele Casei de Pensii. Aceasta poate fi ușor accesată atât de către pacienți, cât și de familiilor acestora. Clinica funcționează de luni până vineri, în intervalul orar 9-13, 14-18. De asemenea, pacienții pot opta și pentru consultații online.

No Addict oferă servicii de psihiatrie pentru pacienții care se confruntă cu depresii, anxietate, schizofrenie, demență, tulburări bipolare sau insomnii, servicii de psihoterapie și consiliere, concentrându-se asupra pacienților cu adicții, unde sunt probleme uriașe, mai ales în această zonă a țării.

Pacienții clinicii se confruntă cu probleme generate de dependența de alcool, etnobotanice, droguri sau jocuri online.

„Cei mai mulți pacienți vin cu probleme generate de stres, anxietate, depresie, dar vin și foarte mulți cu probleme uriașe legate de alcool, de diverse substanțe interzise, precum și o mulțime de tineri cu tulburări legate de dependența față de jocuri și utilizarea excesivă a computerului. Gaming-ul online este o nouă modă printre tineri și a devenit o obișnuință mai ales în contextul pandemiei, când foarte multe dintre activități s-au mutat în online.

Cele 2-3 ore, cât era recomandarea inițială, s-au transformat voles noles în 9-10 ore de stat în fața ecranelor, cu consecințe dintre cele mai neplăcute”, a mai precizat Ovidiu Alexinschi.

Deși problema românilor dependenți de alcool sau a celor cu alte adicții este una destul de serioasă, cu ajutor specializat și sprijin din partea membrilor familiei, situația poate fi depășită.