Ovăz calorii. Modul în care pot fi pregătite cerealele

de: BZI.ro
10:00, 12 dec. 2022

Tot mai multe persoane care urmează o dietă sunt interesați dacă în ovăz se regăsesc multe calorii. Ovăzul are un „pachet” bogat de nutrienți valoroși, aceștia fiind mai ușor și mai complet absorbiți de organism. Ovăzul este bun pentru sistemul cardiovascular și gastrointestinal.

În general, este recomandat ca acest aliment să fie consumat cu prudență de persoanele care suferă de intoleranță la gluten. Fulgii de ovăz sunt destul de echilibrați în compoziția lor. Este o sursă excelentă de carbohidrați și fibre, inclusiv beta-glucanul „magic”. Are mai multe proteine și grăsimi decât alte cereale.

Atunci când urmezi o dietă și vrei să consumi ovăz este indicat să știi cantitatea de calorii compusă în aceste ceriale

Ovăz calorii. Cum să consumi aceste cereale?

Atunci când urmezi o dietă și vrei să consumi ovăz este indicat să știi cantitatea de calorii compusă în aceste cereale. 100 grame de cereale uscate conțin 17 gr de proteine, 7 gr de grăsimi și 66,3 gr de  carbohidrați. Iar valoarea calorică a fulgilor de ovăz la 100 de grame este de 389 kcal.

Fulgii de ovăz în sine au un gust plăcut de dulce și pot fi consumați doar fierți cu apă. Conținutul caloric al fulgilor de ovăz în apă este de 72,9 kcal la 100 de grame. Dacă doriți o versiune mai hrănitoare a fulgilor de ovăz, gătiți-i cu lapte. Valoarea calorică a fulgilor de ovăz cu lapte cu 2,5% grăsime este de 89 kcal.

Fulgii de ovăz nu au practic contraindicații

În loc de lapte de vacă, încercați să adăugați lapte vegetal la fulgii de ovăz, de exemplu, lapte de migdale sau lapte de soia. Fulgii de ovăz cu lapte și unt sunt un mic dejun sănătos, deși au un conținut caloric foarte ridicat. Felul de mâncare este recomandat atunci când sunteți foarte activ fizic sau mental. Valoarea calorică a fulgilor de ovăz cu lapte și unt este de 121 kcal.

Compoziția și beneficiile pentru sănătate ale ovăzului

Boabele de ovăz conțin proteine vegetale de înaltă calitate, ușor de digerat, necesare pentru construirea celulelor corpului. Produsul este bogat în fibre dietetice, care nu se dizolvă în tubul digestiv, se umflă și răzuiește ușor pereții intestinali de toxine, produse de descompunere, fără a deteriora suprafața și mucoasa.

Boabele de ovăz conțin amidon, un complex echilibrat de aminoacizi și aproape toate vitaminele B care protejează celulele nervoase și au efecte benefice asupra metabolismului și a stării pielii și părului. Fulgii de ovăz conțin antioxidanți, substanțe care cresc rezistența organismului la influențele negative ale mediului și la infecții. Fulgii de ovăz au tendința de a reduce absorbția zaharurilor și de a stabiliza nivelul de zahăr din sânge.

Boabele de ovăz conțin amidon

Fulgii de ovăz nu au practic contraindicații, în cazuri rare poate apărea intoleranța individuală la produs. Persoanele cu intestine „slabe” pot avea disconfort la consumul excesiv de ovăz. Atunci când cumpărați ovăz integral, ar trebui să preferați pachetele din fabrică, în care calitatea boabelor poate fi evaluată vizual.

Fulgii de ovăz nu au multe calorii și pot fi consumați în timpul unei diete. Însă, este foarte important să cunoști cum să gătești și să păstrezi cerealele. Principalele cerințe sunt ca acestea să fie lipsite de umiditate, pete întunecate și impurități, precum și de deteriorări și fragmentări evidente. Ovăzul poate fi păstrat timp de 10-12 luni într-un bol de ceramică sau de sticlă, bine acoperit, într-un loc răcoros și uscat, ferit de lumină.

În loc de lapte de vacă, încercați să adăugați lapte vegetal la fulgii de ovăz, de exemplu, lapte de migdale sau lapte de soia