Ovare inflamate. Cât de periculoasă este această afecțiune?

de: Corina Birta
10:00, 20 mart. 2023

Anexita reprezintă ovare inflamate, și anume a ovarelor și a trompelor uterine. Poate fi unilaterală sau poate să apară pe ambele părți. Este una dintre cele mai frecvente patologii ginecologice și poate fi acută sau cronică.

Tratamentul depinde de gravitatea simptomelor și de starea generală de bine, uneori necesitând spitalizare, iar în unele cazuri este suficientă îngrijirea ambulatorie. Cu o imunitate bună, organismul suprimă, de obicei, dezvoltarea acestora și nu permite ca procesul inflamator să progreseze, dar, uneori, atunci când un număr mare de flore patogene intră în organism, acestea încep să se înmulțească în mod activ. Factorii indirecți care contribuie la salpingo-ooforită sunt hipotermia, declinul imunitar și prezența infecțiilor cronice în organism. Infecția poate pătrunde în organism pe cale descendentă și pe cale ascendentă.

Ovare inflamate. Testele necesare pentru identificarea bolii

Anexita poate apărea și după un avort sau după introducerea incorectă a unui dispozitiv intrauterin.   Simptomele de salpingo-ooforită includ dureri în partea inferioară a abdomenului, creșterea temperaturii corpului, secreții vaginale și disconfort la urinare. Anexita poate provoca nereguli menstruale.

Durerea din partea inferioară a abdomenului este uneori iradiată în partea inferioară a spatelui sau a coapsei și poate fi fie ascuțită, fie surdă. Pe măsură ce boala avansează, starea generală de bine începe să se deterioreze, deoarece vă confruntați cu slăbiciune, amețeli și alte semne de intoxicație.

Dacă apare oricare dintre aceste simptome, nu trebuie amânată o vizită la medic. Cu cât sunteți examinat și diagnosticat mai devreme, cu atât tratamentul va fi mai eficient și mai rapid. Diagnosticul în timp util al anexitei este foarte important, deoarece există multe afecțiuni periculoase cu simptome similare.

Cum poate fi tratată afecțiunea? Cum se face simțită aceasta?

Dacă există o suspiciune de boală, trebuie efectuate următoarele teste: o examinare de scaun, test de sarcină, ecografie a organelor pelviene, microscopie a unui frotiu urogenital, test ITS, dacă este necesar.

Un test de sarcină este necesar deoarece sarcinile ectopice se prezintă adesea cu simptome similare, iar această afecțiune necesită îngrijiri spitalicești urgente. În timpul unui examen ginecologic, medicul poate evalua starea colului uterin, a apendicelor și a corpului uterin. O ecografie permite diagnosticul diferențial cu alte afecțiuni care sunt, de asemenea, simptomatice pentru durerile abdominale inferioare.

Durerea provocată de inflamația ovarelor apare, de obicei, în zona inghinală, pe partea ovarului afectat, și iradiază spre regiunea lombară sau spre rect, semănând cu o crampă la rinichi. Inflamația combinată a uterului și a ovarelor provoacă dureri abdominale difuze, fără o localizare clară.

Ce pastile se folosesc pentru tratarea bolii? Cum poate evolua afecțiunea?

Inflamația ovariană acută poate fi tratată doar în spital și în repaus la pat. La începutul tratamentului, se folosesc antibiotice, analgezice, sulfonamide și preparate tonice generale. Dacă stadiul este subacut, la tratament se adaugă fizioterapia.

Durerea poate fi constantă sau de scurtă durată sau înjunghiată, surdă sau ascuțită, localizată în partea inferioară a abdomenului sau iradiind în coapsă, în partea inferioară a spatelui sau în perineu. Adesea, durerea este în partea dreaptă sau stângă, ceea ce indică localizarea organului problematic.

Dacă ovarele inflamate nu sunt tratate începe să se devolte forma acută a bolii, după care aceasta se va transforma într-una cronică. Există o probabilitate mare de inflamație în organele vecine, cavitatea uterină, rinichii, vezica urinară. Poate apărea puroi în cavitățile trompelor uterului și ale ovarelor.