OUG prin care se va compensa prețul la combustibil cu 50 de bani, aprobată – LIVE VIDEO

de: BZI.ro
13:28, 30 iun. 2022

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat că s-a adoptat OUG prin care se va compensa prețul la combustibil cu 50 de bani.

„Guvernul a aprobat OUG privind susținerea reducerii prețului la benzină și motorină”, a anunțat Dan Cărbunaru.

Benzinarii din România nu vor fi obligați să reducă prețul la pompă pentru consumatori. Este informația pe care a clarificat-o ministrul Economiei, Virgil Popescu.

„Ordonanța oferă un cadru legislativ și o conformare benevolă. Nu e obligatorie. Eu din ce cunosc în piață sunt convins că benzinăriile din piață vor aplica această reducere de 50 de bani”, a declarat Virgil Popescu.

Ce prevede Ordonanța: Cum se va face reducerea de 50 de bani

Actul normativ prevede următorul mecanism pentru reducerea cu 50 de bani:

  • Pe perioada 01.07.2022 – 30.09.2022, operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali – persoane fizice și juridice care achiziționează carburanții pentru consumul propriu, și care acordă o reducere de preț de 0.5 lei/ litru, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 Lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate.
  • Pentru fracțiuni dintr-un litru reducerea de preț și respectiv compensarea se vor acorda proporțional.
  • Pe perioada de aplicare a prezentei scheme de compensare, operatorii economici prevăzuți vor afișa pe totem prețul care include această reducere de preț, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul de vânzare fără reducerea comercială.
  • În cazul acordării reducerii de preț, aceasta se va evidenția distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale și/sau facturi.

În privința compensării de la bugetul de stat, actul prevede că suma de 0,25 de lei/litru reprezintă o subvenție legată direct de preț și se include în baza de impozitare a TVA.

De asemenea, au fost prevăzute și reguli procedurale privind modul de individualizare a compensației, respectiv printr-o declarație, termenul de depunere a declarației (lunar), precum și faptul că declarația reprezintă și cerere de restituire, iar suma declarată se va compensa cu obligațiile fiscale ale contribuabilului, inclusiv obligațiile fiscale viitoare, în condițiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

În plus, s-a prevăzut și faptul că organele de control din cadrul ANAF vor efectua verificarea modului de individualizare a sumelor declarate, pe baza analizei de risc.

Totodată, în vederea evitării unui comportament inadecvat al operatorilor economici, se propune instituirea unor măsuri în vederea evitării creșterii nejustificate a prețurilor la aceste produse, precum și pentru nerespectarea prevederilor proiectului de act normativ.

De asemenea, OUG mai prevede că dacă va fi o creștere nejustificată a prețurilor la carburanți în perioada de aplicare, aceasta constituie acțiune speculativă și se sancționează. (Este vorba despre recenta ordonanță anti-speculă).