Ouă vopsite în vin roșu. Arată de parcă ar fi presărate cu sclipici!

de: BZI.ro
12:41, 11 apr. 2024

Vopsirea ouălor este un moment de mae bucurie în preajma sărbătorii Pascale. Conform tradiției, ouăle se vopsesc în Joia Mare, în timpul Săptămânii Patimilor. Iată o metodă simplă, naturală și plină de farmec prin care putem colora ouăle de Paște, o activitate pe care o putem face împreună cu cei dragi în așteptarea sărbătorii. Rezultatul final este unul cu totul deosebit, ce se distinge de metodele obișnuite cu coloranți din comerț. Ouăle vopsite în vin roșu capătă o nuanță fermecătoare de bordo închis, și arată de parcă ar fi presărate cu sclipici!

Ouă vopsite în vin roșu

Vopsitul ouălor este un moment asteptat cu entuziasm în așteptarea sărbătorii Pascale. În magazine, se găsesc de ceva vreme o multitudine de nuanțe, una mai vibrantă și mai strălucitoare decât cealaltă. Cu toate acestea, există persoane care preferă să evite substanțele chimice și aleg să coloreze ouăle folosind ingrediente naturale.

În afara rețetelor clasice, care implică frunze de ceapă roșie, ceapă albă, nuc sau pudră de turmeric, există și alte metode ingenioase pentru a obține ouă colorate. Chiar dacă va fi nevoie de puțin mai mult timp, rezultatul final va fi cu siguranță unul cel puțin satisfăcător. Iată o modalitate simplă și elegantă de a vopsi ouăle pentru masa de Paște, folosindu-ne de vinul roșu.

Pentru această metodă naturală de vopsire a ouălor de Paști avem nevoie de ouă, apă, sare, oțet, 1 litru de vin roșu și ulei de floarea-soarelui. Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi:

  1. Spală ouăle foarte bine cu apă și detergent pentru a le degresa.
  2. Pune ouăle la fiert într-o oală cu apă și sare, la foc mediu, pentru aproximativ 10 minute, în funcție de preferințele tale privind consistența.
  3. Între timp, pune vinul pe aragaz și așteaptă să ajungă la punctul de fierbere, apoi oprește focul.
  4. Adaugă oțet în vinul fierbinte, un pas care va ajuta la fixarea culorii.
  5. Cu grijă, mută ouăle fierte în vasul cu vin, asigurându-te că sunt complet acoperite de lichid.
  6. Lasă ouăle să stea în vin timp de aproximativ 30 de minute pentru a absorbi culoarea, asigurându-te că fiecare ou este bine vopsit.
  7. Opțional, pentru mai multă unicitate, poți îmbrăca fiecare ou în dantelă sau sfoară, creând modele unice și atrăgătoare.
  8. După ce au stat suficient în lichidul colorant, scoate ouăle și lasă-le să se usuce la aer.
  9. Unge cu ulei fiecare ou, pentru a le oferi un aspect strălucitor și pentru a preveni transferul de culoare.
    Apoi, așază-le cu grijă în coșulețe, pregătindu-le astfel pentru a fi adăugate cu eleganță pe masa de Paște.

Legenda creștină din spatele acestei tradiții

Conform tradiției pascale, ouăle destinate mesei de Paște sunt vopsite în Joia Mare, în timpul Săptămânii Patimilor. Există mai multe legende creștine care explică de ce ouăle sunt vopsite în această zi și de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului.

Una dintre cele mai cunoscute legende spune că Maica Domnului, în timp ce își plângea fiul răstignit, a așezat un coș cu ouă lângă cruce. Ouăle s-au înroșit, conform legendei, de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Astfel, în fiecare an, înaintea Paștelui, gospodinele petrec mult timp în bucătărie pentru a vopsi ouă. Tradiția s-a adaptat de-a lungul timpului, iar acum oamenii folosesc o varietate de culori pentru a vopsi ouăle.

Conform recomandării șefei secției Sănătatea Nutrițională și a Copiilor de la ANSP, cele mai naturale și inofensive metode de colorare rămân cele care folosesc coloranți precum cojile de ceapă, sfecla roșie, varza roșie, turmericul, spanacul și, de ce nu, ouă vopsite în vin roșu.