Osteoporoza se vindecă? Detalii despre boala silențioasă

de: BZI.ro
10:12, 25 ian. 2022

Oare osteoporoza se vindecă? Maladia de care suferă foarte multe persoane de peste 60 de ani. Cu toții am auzit că această boală „macină” oasele, însă pentru a vorbi de vreun tratament în viitorul apropiat, trebuie de înțeles ce înseamnă acest lucru.

Majoritatea cazurile de osteoporoză sunt identificate la persoanele ce au trecut de 5 decenii de viață și adesea este identificată în stadii avansate. Ceea ce trebuie de înțeles este că osteoporoza are niște simptome aproape inexistente atunci când se instaurează.

Motivul principal pentru care această patologie este numită ca fiind drept o maladie silențioasă este datorită faptului că simptomele sunt vizibile când daunele sunt deja mari. Simptomele se prezintă în mai multe zone ale scheletului, dar mai ales la nivelul bazinului, șoldului și a încheieturilor.

Din cauza demineralizării coloana vertebrală are de suferit

Osteoporoza: Cum apare maladia

Un lucru pe care oamenii trebuie să îl cunoască este faptul că organismul atunci când se naște va avea parte de o continuă creștere. Astfel, copilul care are oasele formate din mult cartilaj va transforma treptat celulele cartilaginoase în structuri osoase. Treptat până când pe la 20-25 de ani acest proces va lua sfârșit fiind atins un procent aproape maxim de osificare.

Dat fiind momentul în care s-a atins deja nivelul maxim de fortificare a structurii osoase, scheletul va rămâne aproximativ același pentru o perioadă destul de lungă, cam până pe la 35-40 de ani. La această vârstă va avea loc începere unui proces de distrugere treptată (invers de cum întâlnim la copii).

Osteoporoza însăși reprezintă o degradare accelerată a țesutului osos, motiv pentru care nu trebuie neapărat văzută cu teamă și frică. Unele lucruri sunt firești, iar această boală care nu se manifestă rapid trebuie acceptată, însă nu cu ideea de „e prea târziu să mai pot face ceva”, ci cu premisa de „și ce dacă am osteoporoză?”.

Osteoporoza nu ar trebui să vă oprească din a vă bucura de viață

Osteoporoza: Simptome, o boală ca oricare alta

Acum că știm cum apare această maladie și cum mai exact apare osteoporoza, putem vorbi de simptomele acesteia. Astfel, așa cum s-a spus mai sus, această boală nu are simptome directe pe care să le manifeste atunci când se instaurează, însă analizele ar putea sugera această anomalie dacă sunt privite de către ochii fini ai unui specialist.

Să ne gândim că la nivelul osului există 2 celule mici ale organismului, numite științific osteoblaste și osteoclaste, primele sunt responsabile de crearea osului, în timp cea de-a doua este responsabilă cu distrugerea osului (acesta este un proces continuu în corpul uman, ce are ca scop reînnoirea osului).

Procesele de catabolism (distrugere) sunt mai intense pentru cei ce trăiesc cea de-a doua jumătate a vieții. Iar, ca simptome principale și observabile se pot enumera durerile osoase pentru care se iau calmante, alături de creșterea fragilității oaselor.

Durerile pot deveni insuportabile, motiv pentru care analgezicele vor deveni o obligatie

Dar oasele fiind cele ce fac posibilă mișcarea, partea pasivă a aparatului locomotor, afecțiuni vor apărea peste tot. Foarte comună în dezvoltarea osteoporozei este problema ce survine la oasele spatelui, la nivelul vertebrelor din coloana vertebrală, ce devin mai subțiri și slabe, crescând rata de dezvoltare a herniilor și pierderea din înălțime.

Principalele lucruri care pot reprezenta faptul că suferiți de osteoporoză este dat de durerea osoasă permanentă și fracturarea prea ușoară a oaselor. Motiv pentru care se recomandă analize la intervale de timp periodice pentru a putea studia orice schimbare a mineralelor din corpul dumneavoastră.

Osteoporoza se vindecă? Tratament pentru ameliorarea simptomelor

Dacă am întrebat medicul, cu siguranță ni s-a spus că nu există un leac pentru această boală, iar acest fapt este unul real și adevărat, întrucât am explicat mai sus că întregul proces este unul natural, uman, și se observă doar o accelerare a acestuia. Dacă se urmează indicațiile medicului, se poate spune „m-am vindecat de osteoporoză” din perspectiva faptului că încearcă o egalare a proceselor de distrugere.

Consultațiile si analizele periodice ar trebui să devină un obicei pentru toată lumea

În popor, există ceaiuri ce au ajutat strămoșii noștri să lupte cu această boală, iar durerile pot fi ameliorate folosind analgezice / antiinflamatoare precum cele naturale, de pildă, ceaiul de salvie (datorită conținutului mare de antioxidanți).

Totodată trebuie de scăzut motivele pentru care celula osoasă nu ar putea fi hrănită adecvat de către vasele sangvine, iar aici pot interveni medicamentele pentru scăderea colesterolului, sau ceaiul de cimbru, care ar trebui să vă ajute în distrugerea plăcii ateromatoase.

Ceaiul nu se recomandă a fi utilizat dacă medicul de familie va spune că poate reacționa cu tratamentul prescris. De asemenea, codul genetic și sedentarismul pot afecta foarte mult dezvoltarea acestei maladii, motiv pentru care corpul poate stimula această demineralizare osoasă, pornind de la premisa că dacă toata ziua se stă în pat, organismul nu are nevoie de oase puternice.