Osteoartrita genunchiului: curcuma ar ameliora durerea la fel ca medicamentele antiinflamatoare
O nouă meta-analiză (care combină mai multe studii) confirmă beneficiul condimentului curcuma, care uneori poate actiona la fel de bine ca medicamentele antiinflamatoare în reducerea durerilor de genunchi.
Osteoartrita genunchiului reprezinta uzura prematură a articulației genunchiului, frecventă de la vârsta de 65 de ani și o sursă de durere zilnică. Cercetările anterioare au demonstrat deja beneficiile turmericului asupra durerilor articulare (multe suplimente alimentare cu această indicație există deja) și mai precis în reducerea durerilor de genunchi.
O nouă meta-analiză merge mai departe, comparând efectele acestui condiment cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Se știe că inflamația joacă un rol major în durerea asociată cu osteoartrita genunchiului. Majoritatii pacienților li se prescrie terapie antiinflamatoare nesteroidiene orale sau topice sau injecții cu corticosteroizi sau acid hialuronic direct în articulație. Dar, deși ajută la reducerea durerii, acestea nu sunt fără efecte secundare. Ar putea curcuma să înlocuiască în mod eficient aceste tratamente? Asta au vrut să afle cercetătorii când și-au publicat studiul în BMJ Open Sport & Exercise Medicine. Ei au analizat rezultatele a zece studii pe acest subiect și au concluziremedonat că turmericul oferă un beneficiu (în comparație cu un placebo) asupra durerii pacienților care suferă de osteoartrită la genunchi. În plus, analiza observă că trei dintre aceștia raportează efecte similare asupra durerii și mobilității îmbunătățite a genunchiului, indiferent dacă pacienții au luat suplimente de curcumină sau medicamente antiinflamatoare. Problema nu este complet clară. Oamenii de știință precizează că formularea, frecvența aportului și doza optimă de curcumină pentru a obține rezultate nu sunt încă stabilite în mod oficial.
Puneți curcuma pe farfurie
Curcumina (pigmentul care dă culoarea galbenă a turmericului) are multe proprietăți: reducerea stresului oxidativ, acțiune antiinflamatoare, dar și controlul diabetului și al colesterolului. Pentru a-l include în dieta (alege-l organic) și a-l asimila bine, este indicat să îl consumi cu grăsimi, piper sau ghimbir. De asemenea, puteți folosi curcuma ca rădăcină în ceai și ca pudră în sosurile de salată. În cele din urmă, la sfatul medicului sau reumatologului, puteți opta pentru o cura de suplimente alimentare: asigurați-vă că acestea conțin cel puțin 95% curcumină.