Organizaţia patronală din turism sare la gâtul lui Florin Cîțu: „Voucherele de vacanță au creat mii de locuri de muncă!“
Organizaţia patronală din turism sare la gâtul lui Florin Cîțu după ce voucherele de vacanță acordate bugetarilor anul acesta au fost tăiate. Reprezentanții Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) susțin că voucherele de vacanţă emise în perioada 2019-2020 au creat peste 45.000 de locuri de muncă.
„Voucherele de vacanţă ar fi trebuit privite de Guvern ca o investiţie şi nu ca o cheltuială de la buget, fiind probabil una dintre cele mai profitabile alocări de fonduri de la buget. Pentru fiecare leu investit în vouchere de vacanţă, 0,51 bani se regăsesc în PIB, iar pentru fiecare 64.000 lei se creează şi se menţine un loc de muncă. Voucherele de vacanţă emise în perioada 2019-2020 au creat peste 45.000 de locuri de muncă! Voucherele de vacanţă asigură, în mare parte, supravieţuirea şi dezvoltarea turismului intern, precum şi pregătirea turismului pentru incoming, cumulând circa 30% din vânzările agenţiilor de turism specializate pe turism intern. În plus, voucherele de vacanţă înseamnă turism fiscalizat, ele putând fi folosite numai în unităţi de cazare clasificate sau în agenţii de turism licenţiate”, spun reprezentanții ANAT.
Organizaţia patronală din turism: Voucherele de vacanță au fost folosite în mare parte
Potrivit ANAT, valoarea voucherelor de vacanţă rămase neconsumate din 2019 şi 2020 este de patru ori mai mică decât valoarea pe care a anunțata-o Florin Cîțu. Premierul a vorbit despre 2,4 miliarde d elei, în timp ce Ministerul Finanţelor şi Ministerul Economiei arată că ar fi vorba de mai puțin de 700 de milioane de lei.
„Dl. Prim-ministru Florin Cîţu a găsit o deja o scuză pentru tăierea voucherelor, spunând că a prelungit valabilitatea voucherelor emise în 2019 si 2020 şi că există în acest moment vouchere neconsumate de circa 2,4 miliarde de lei, care pot fi folosite până la sfârşitul anului 2021. În acelaşi timp, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Economiei îşi pasează reciproc responsabilitatea centralizării datelor. Îl contrazic, însă, chiar datele Ministerului Finanţelor Publice, conform căruia valoarea voucherelor neconsumate din 2019 şi 2020, cumulat, nu depăşeşte 700 de milioane de lei, de aproape 4 ori mai puţin”, mai spun reprezentanții ANAT.
Turismul, stimulat în alte state
Organizaţia patronală adaugă că în România turismul nu a fost stimulat, așa cum au procedat guvernele din alte ţări.
„Au decis să mai strângă cureaua și au început cu voucherele de vacanţă, o cheltuială considerată inutilă în vreme de pandemie, când celelalte state iau, pe rând, măsuri de tăieri de taxe şi impozite şi de stimulare a consumului de vacanţe pe plan intern, fix prin emiterea de vouchere care să sprijine acest consum sub diferite forme, de la vouchere acordate cetăţenilor pentru mese la restaurant, la vouchere de vacanţă similare cu cele care au fost acordate în România, pentru a ajuta sectorul HORECA şi agenţiile de turism”, mai spusn reprezentanții ANAT.
Voucherele de vacanță, tăiate pentru acest an
Prin Ordonanță de Urgență, Guvernul Florin Cîțu a decis să nu mai acorde vouchere de vacanţă bugetarilor în acest an.
„În România, astăzi, au fost prelungite voucherele de vacanţă emise în 2019 şi cele din 2020, ceea ce înseamnă că în economie sunt în valoare de aproape 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanţă care nu au fost folosite. Ştiţi foarte bine, pe de o parte, industria ne spune că anul trecut a fost închisă, deci nu puteau să fie folosite voucherele de vacanţă, pe de altă parte, este nevoie, deci le-am dat voie să fie folosite anul acesta, deja sunt în circulaţie 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanţă. De aceea, voucherele de vacanţă care ar fi trebuit să fie emise anul acesta vor fi emise anul viitor şi avem această economie la buget „, a spus premierul Florin Cîțu.