Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă şi spune că noua tulpină de COVID-19, Omicron, se răspândește la nivel global într-un ritm alert! Specialiştii susţin că nu au mai văzut așa ceva

de: BZI.ro
07:37, 15 dec. 2021

Noua variantă de coronavirus Omicron se răspândește pe tot globul într-un ritm fără precedent, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Cazuri ale variantei puternic mutate au fost confirmate în 77 de țări.

la o conferință de presă, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că probabil că în multe altele nu a detectat-o ​​încă. Dr. Tedros a spus că este îngrijorat că nu se face suficient pentru a aborda variantă.

„Cu siguranță, am aflat până acum că subestimăm acest virus pe riscul nostru. Chiar dacă Omicron provoacă o boală mai puțin severă, numărul mare de cazuri ar putea copleși din nou sistemele de sănătate

Omicron a fost identificată pentru prima oară în Africa de Sud în luna noiembrie

Varianta Omicron a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud în noiembrie, iar de atunci țara a înregistrat o creștere a infecțiilor. Președintele Cyril Ramaphosa a fost testat pozitiv pentru Covid-19 și în prezent se izolează cu simptome ușoare.

O serie de țări au introdus interdicții de călătorie care afectează Africa de Sud și vecinii săi în urma apariției Omicron, dar acest lucru nu a împiedicat răspândirea acestuia în întreaga lume.  În conferința de presă de marți, doctorul Tedros a reiterat îngrijorarea cu privire la inechitatea vaccinurilor, deoarece unele țări accelerează lansarea unei injecții de rapel ca răspuns la Omicron, conform bbc

 

Vaccinul Pfizer este eficient împotriva Omicron la a treia doză

Studii recente ale vaccinului Pfizer/BioNTech au arătat că a produs mult mai puțini anticorpi neutralizanți împotriva Omicron decât împotriva tulpinii originale, dar că acest deficit ar putea fi inversat printr-un al treilea jab, de rapel. Dr. Tedros a spus că amplificatoarele „ar putea juca un rol important” în limitarea răspândirii Covid-19, dar că este „o chestiune de prioritizare”.

„Ordinul contează. Oferirea de amplificatoare grupurilor cu risc scăzut de boală gravă sau deces pune pur și simplu în pericol viața celor cu risc ridicat, care încă așteaptă dozele lor primare din cauza constrângerilor de aprovizionare”, a spus el.

Livrările pentru programul global de partajare a vaccinurilor Covax au crescut în ultimele luni. Dar oficialii mondiali din domeniul sănătății se tem de repetarea unui deficit de zeci de milioane de doze care a avut loc la mijlocul acestui an, parțial ca urmare a suspendării exporturilor de către India în timpul unei creșteri a cazurilor acolo. În țările mai sărace, unele persoane vulnerabile nu au primit încă o singură doză.

Specialistul Octavian Jurma susţine că viteza cu care se răspândește Omicron este terifiantă

În urmă cu doar o zi, specialistul român Octavian Jurma susținea faptul că este terificantă viteza cu care se răspânște noua tulpină Omicron. Comparativ cu Delta, Omicron este mult mai viral, iar acest lucru ar putea duce zeci de mii de cazuri zilnice în România:

„Viteza de creștere a valului Omicron în Africa de Sud este stupefiantă, dincolo de imaginația celor mai pesimiste scenarii de până acum. Nu doar atât, dar și indicatorii secundari sunt copleșitori. (…) Creșterea confirmă o rată de dublare a numărului de cazuri undeva între trei și patru zile. E enorm! Asta înseamnă că dacă începem săptămâna cu 500 de cazuri, o vom termina cu 2.000 de cazuri. La finalul celei de-a treia săptămâni se poate ajunge la 32.000 de cazuri cum se vede în Africa de Sud”, a susținut cercetătorul Octavian Jurma, într-o postare pe Facebook.