Organizația Mondială a Sănătății: Cazurile de rujeolă au crescut îngrijorător în 2023
Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat marți îngrijorarea față de răspândirea rapidă a rujeolei în întreaga lume, cu peste 306.000 de cazuri raportate anul trecut, ceea ce reprezintă o creștere de 79% într-un an, transmite agenția AFP.
Ca urmare a acestui salt, „ne așteptăm, de asemenea, la o creștere a numărului de decese în 2023”, dar datele vor fi disponibile abia în noiembrie, a declarat Natasha Crowcroft, consilier tehnic pentru rujeolă și rubeolă la OMS, în cadrul unei conferințe de presă.
Cazurile de rujeolă au crescut cu 79% la nivel mondial în 2023
În România, umărul total de cazuri confirmate de rujeolă (pojar) ajunsese la 5.238 în data de 13 februarie, față de 4.679 cu o săptămână în urmă. Nu s-au mai înregistrat alte decese. De la începutul epidemiei, au murit șase persoane, între care trei copii de până la un an, potrivit datelor publicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).
Epidemia s-a extins în 40 de județe plus Capitala.
Circa 20% din îmbolnăvirile înregistrate până acum la nivel național sunt în județul Brașov.
Rujeola (pojarul cum este cunoscută în limbaj popular) este o boală deosebit de contagioasă, care afectează mai ales copiii, fiind una dintre principalele cauze de deces în rândul acestora la nivel mondial. Aceasta se transmite prin strănut sau tuse și se estimează că 90% din persoanele neimunizate expuse la un individ bolnav pot contracta boala. Mortalitatea este de 1-3 la o mie de cazuri, mai ridicată la copiii sub 5 ani și este determinată de complicațiile bolii. Singura măsură eficientă pentru prevenirea îmbolnăvirii este vaccinarea.