Orele de muzică ar trebui interzise în şcoală, în timpul pandemiei de COVID, susţine Alexandru Rafila
Alexandru Rafila considera că orele de muzică ar trebui interzise în şcoală, pe timpul pandemiei de COVID. Conform reprezenantului României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, orele de muzică pot duce la o transmisie accentuată a noului virus din Wuhan.
Alexandru Rafila susţine că orele de muzică ar putea duce la o transmitere ridicată a virusului COVID
Într-o intervenţie la postul de ştiri Antena 3, Alexandru Rafila este de părere că orele de muzică ar trebui evitate în contextul unei pandemii. Totuşi, o soluţie la această problemă ar fi folosirea materialelor audio. Specialistul considera că una dintre cele mai mari probleme la această materie este aceea că nu poţi cânta fără mască, iar datul jos a acesteia, ar duce automat facilita răspândirea virusului:
”Există posibilitatea ca elevii din ultimele bănci există riscul să nu audă. Oricum va fi un număr limită de elevi într-o clasă aglomerată și lucrurile se vor reglementa.
Această activitate, cântatul, este una dintre cele mai riscante privind transmiterea bolii. Muzica probabil se va face fără să cântăm, cu noțiuni teoretice, probabil și audio. Cântatul este total contraindicat, e o activitate care favorizează măsură înaltă de transmitere. Să cânți cu mască nu prea e posibil”, a spus Alexandru Rafila.
Elevii trebuie să aibă grijă cu purtatul măştii
În altă ordine de idei, medicul precizează faptul că fiecare elev ar trebui să aibă la el o punguliţa sau o cutiuţă. Dacă elevul este instruit cum să folosească masca, acesta o poate purta şi după ce a pus-o în punguliţa. Totuşi, în cazul unei căderi accidentare a măştii, scoala trebuie să remedieze astfel de probleme, este de părere Alexandru Rafila, medic reprezantant al României în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii:
”Ar trebui să aibă la ei o pungă sau cutiuță, care se închidă bine. Pot folosi această mască, dacă sunt antrenați să o pună cum trebuie. Am înțeles că școala va avea un anumit stoc de măști pentru a remedia diferite probleme. Cred că nu ar trebui să ajungem în situația să facem ore fără mască, din cauza anumitor probleme”, a adăugat reprezentantul OMS, pentru Antena 3.
Alexandru Rafila consideră că învăţământul online poate afecta copiii
Conform unei declaraţii de presă, medicul Alexandru Rafila este de părere că mersul la scoala este eficient şi ca învăţământul online permanent poate avea un efect negativ asupra elevilor. În contextul actual al pandemiei de COVID-19, Rafila îi sfătuieşte pe oficiali să nu renunţe definitiv la ideea de a trimite copiii la şcoală.
În pofida faptului că unii copii vor avea forme uşoare de COVID-19 sau chiar asimtopatice, reprezentantul României la OMS nu considera acest lucru ca fiind un impediment. Totuşi, medicul crede că şcoala online ar trebui să fie obligatorie pentru cei care au alte tipuri de afecţiuni, care prezintă comorbilitati cum ar fi diabetu. Aceştia, în viziunea medicului, pot face forme grave a virusului din Wuhan.
Lucrurile trebuie făcute astfel încât să se evite. Îndepărtarea de şcoală timp îndelungat poate să ducă la modificări comportamentale, poate să diminueze capacitatea de integrare socială a acestor copii atunci când vor creşte. Şcoala este locul în care copiii îşi formează personalitatea, nu dobândesc doar cunoştinţe. Boala se poate transmite în mediul şcolar dar copiii fac forme uşoare ale bolii, sau fac forme pe care le numim inaparente, adică sunt asimptomatici, şi atunci grija cea mare trebuie acordată copiilor din categorii speciale, care au anumite afecţiuni, sau cadrelor didactice care au anumite boli cronice.