Ordonanța „trenuleț” îi afectează din plin pe angajații din sănătate! Cea mai mare problemă o reprezintă blocarea angajărilor: „Nu excludem posibilitatea unei greve”

de: Codruța ȘOROAGĂ
02:00, 31 dec. 2024

Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași, susține că adoptarea Ordonanței „trenuleț” o să-i afecteze din plin pe angajații din sănătate. Aceștia nu doar că vor rămâne fără vouchere de vacanță, ci vor fi suprasolicitați, deoarece angajările vor fi blocate. Iulian Cozianu se așteaptă la mișcări spontane în cadrul spitalelor din Iași, dar nu exclude posibilitatea unei greve

Ordonanța „trenuleț”, cu măsurile de austeritate, așa cum a fost convenită în ședința coaliției PSD – PNL – UDMR, conține mai multe puncte importante pentru stoparea cheltuielilor bugetare nejustificate. Astfel, se dorește suspendarea angajărilor la stat, înghețarea pensiilor și salariilor bugetarilor la valoarea din noiembrie 2024, eliminarea voucherelor de vacanță și a primelor la bugetari, nu se vor mai da bani pentru concediul neefectuat de angajații la stat, orele suplimentare de lucru la stat se vor compensa doar prin zile libere, fără să fie plătite, alocațiile pentru copii rămân înghețate la valoarea din noiembrie 2024, indemnizația de hrană pentru bugetari rămâne înghețată la valoarea din noiembrie 2024, fără prime și bonusuri pentru angajații la stat, cheltuielile de transport în concediu ale bugetarilor nu vor mai fi decontate, subvenția pentru partidele politice se diminuează cu 25% față de nivelul din 2024, studenții vor avea tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun și transportul cu metroul în localitatea în care își are sediul facultatea. De asemenea, studenții vor avea tarif redus cu 90% pe transportul intern auto și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, însă doar pe distanța/rutele dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află facultatea.

Ordonanța „trenuleț” lovește din plin în angajații din sănătate!

Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași, a explicat cum va afecta adoptarea Ordonanței „trenuleț” activitatea personalului din sistemul sanitar ieșean. Principala problemă nu este eliminarea voucherelor de vacanță, ci blocarea angajărilor.

„Dacă rămâne în forma în care a fost prezentată la nivelul financiar, Ordonanța «trenuleț» afectează doar în ceea ce privește scoaterea voucherelor de vacanță. În schimb, e o problemă în ceea ce privește angajările. Să nu poți să aduci nici măcar oamenii care îți pleacă prin pensionare, prin demisie, transfer, e destul de complicat. E cunoscut faptul că în sistemul sanitar oricum era o lipsă de personal, nu de azi, de ieri, ci de foarte multă vreme. La povestea asta s-au mai adăugat și ultimii 3 ani de zile, când în 2023 angajările au fost blocate și s-au făcut doar pe bază de Memorandum aprobat de Guvern, și s-a aprobat doar jumătate din posturile cerute. Aprobările au venit în decembrie 2023, iar spitalele au putut să angajeze abia începând cu ianuarie – februarie 2024. Cealaltă jumătate, oarecum, s-a pierdut pe drum. Anul trecut s-au putut scoate la concurs posturile care s-au vacantat în anul 2024, dar asta în condițiile în care deja erau pierdute niște posturi în 2023. Chiar și așa, nu toate spitalele au reușit să scoată la concurs posturile vacantate. S-au scos la concurs posturile în funcție de cum s-au primit aprobări, dar acestea au venit foarte târziu. În momentul de față sunt mai multe spitale care au proceduri de angajare, să sperăm că măcar lor le vor da voie să le ducă până la capăt. Blocarea angajărilor și pentru posturile care se vacantează nu e chiar o măsură fericită. Acum vreo 10 ani era o situație, că îți plecau 7 angajați și angajai unul. Acum, pleacă 15 oameni și poți să aduci unul singur. Munca acestora trebuie suplinită oarecum de ceilalți. Înțeleg că, la nivel de Guvern, s-a dorit să se facă o economie per total, dar, la nivel de fiecare unitate în parte, lucrurile nu stau chiar așa. Undeva unde se lucrează cu hârtii, în administrație, munca celor care nu sunt pot să o facă colegii și mâine, și poimâine. Desigur, asta însemnând nemulțumiri din partea celor care așteaptă un răspuns. Când e vorba de pacient, nu-l poți lăsa să aștepte. La fel, și în învățământ, dacă ți-au plecat niște angajați, copiii trebuie să facă ore în momentul ăla, nu peste o săptămână, nici peste două. Lucrurile ar trebui un pic diferențiate. Desigur că fiecare sistem o să vină și o să spună argumentele și motivațiile sale, care, probabil, sunt corecte, nu le contrazic. E cam complicat să le spui pacienților că nu ai personal care să-i îngrijească sau personalului să-i spui că tragi până cade și el ca pacient”, a explicat Iulian Cozianu.

Iulian Cozianu: „Mă aștept chiar la mișcări spontane în unitățile medicale”

Iulian Cozianu a precizat că, începând cu ianuarie 2025, se așteaptă ca la nivelul spitalelor din Iași să existe mișcări spontane de protest, dar chiar și la o grevă.

„La nivelul Iașului, există deficit de personal cam în toate spitalele. Gândiți-vă că, atunci când soliciți un post, trebuie să faci și dovada că ai finanțare. Degeaba ai pe statul de funcții zeci sau sute de posturi dacă nu au și finanțare, nu ți le aprobă nimeni să le scoți la concurs. De regulă, spitalele aveau finanțare doar pentru un număr de posturi și doar dacă acestea s-au vacantat, cumva s-a cerut scoaterea la concurs. Dacă ne uităm pe un stat de funcții, o să constatăm că sunt zeci sau chiar sute de posturi care sunt vacantate, dar pentru ele nu există suficientă finanțare. Una peste alta, cea mai mare problemă pe care o aduce Ordonanța asta, cel puțin pentru sistemul sanitar, este blocarea angajărilor. E adevărat că și lipsa voucherelor de vacanță produce nemulțumire, dar mai multe nemulțumiri aduce însă blocarea angajărilor. Poate că deficitul de personal e mai mare sau mai mic la nivelul unității medicale, însă există dezechilibre și la nivel de secții. Dacă se întâmplă și dintr-o secție ți-au plecat la pensie mai mulți, deja ai o problemă, degeaba deficitul la nivel de unitate nu este mare. Atunci trebuie să faci tot felul de artificii, să-i muți, dar poți doar temporar. Nu excludem posibilitatea unei greve. Probabil că după 1 ianuarie 2025 o să ne întâlnim și o să discutăm. Mă aștept chiar la mișcări spontane în unitățile medicale, nu neapărat la ceva organizat”, a declarat Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași.