Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care alocațiile au fost mărite cu 20% de la 1 august a fost respinsă! Ce va decide președintele
Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care alocațiile au fost mărite cu 20% de la 1 august a fost respinsă! Ce va decide președintele. Miercuri, Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care alocațiile au fost mărite cu 20% de la 1 august a fost respinsă de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. În cazul în care această lege de respingere este promulgată de președintele Klaus Iohannis, legea inițială prin care alocațiile au fost dublate va intra în vigoare.
De adăugat este faptul că proiectul prin care Ordonanța de Urgență a fost respinsă a trecut cu 166 de voturi „pentru”, 63 „împotrivă”, iar 29 de deputați s-au abținut.
Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care alocațiile au fost mărite cu 20% de la 1 august a fost respinsă! Ce va decide președintele
Din punct de vedere procedural, după ce trece de cele două camere ale Parlamentului, legea de respingere a Ordonanței de urgență merge la promulgare la președinte. Apoi, legea are două căi pe care poate merge. Fie este contestată la CCR, fie este retrimisă în Parlament. Până în acel moment, legea este în vigoare și își proce efectele. Astel, alocațiile sunt mărite cu 20%. Dacă legea de respingere a ordonanței este publicată în Monitorul Oficial, dublarea alocațiilor ar putea fi posibilă.
În deschiderea ședinței de Guvern de miercuri, premierul Ludovic Orban a anunțat că Executivul este nevoit să se pregătească pentru plata alocațiilor mărite.
„În septembrie plătim și alocațiile mărite. Pentru alocațiile mărite trebuie să fim pregătiți să facem plățile la termen”, a spus acesta.
Alocațiile pentru copii, un subiect controversat
De asemenea, subiectul alocațiilor pentru copii a fost unul controversat pentru parlamentarii puterii și cei din opoziție. În dezbateri, aceștia au avut discuții contradictorii.
„Ați făcut un joc ieftin prin care președintele a promulgat legea dar guvernul nu o aplică. Nu copiii sunt vinovați pentru modul haotic în care Guvernul Orban a condus țara în ultimele 9 luni de zile. Până la urmă mă întreb pentru ce aveți bani? În timp ce împrumutați miliarde și miliarde de lei, spuneți că nu sunt bani pentru nimic”, a spus la dezbateri liderul de grup al PSD, Alfred Simonis.
„Doar PNL a mărit alocațiile. PSD când e în opoziție mărește absolut orice. Românii înțeleg foarte bine acest joc politic”, a fost replica liderului PNL, Florin Roman.
De la tribuna Parlamentului, USR a venit cu acuzația conform căreia dublarea alocațiilor este un subiect folosit electoral.
„Pentru că se apropie alegerile mulți politicieni se folosesc de copii pentru a obține voturi mai multe”, a spus deputatul USR, Cristian Seidler.
Printre cei care au votat împotriva ordonanței se află și UDMR. Acest partid este de acord cu dublarea alocațiilor.
„Această dublare a alocațiilor este cuprinsă în lege și promulgată de președinte. Datoria parlamentului este legiferarea, datoria guvernului este să aplice legile și să nu modifice ceea ce prevede legea. UDMR cere respectarea legilor și dublarea alocațiilor pentru copii”, a declarat deputatul UDMR, Eva Csep.
PNL a venit cu solicitarea ca legea să fie retrimisă la comisie, însă în cadrul dezbaterilor din plen, propunerea a fost respinsă.
Conform Ordonanței adoptate recent de Guvern, de la 1 august alocațiile au fost majorate cu 20%. Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani primesc 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei.
De asemenea, sunt prevăzute alte patru creşteri, cu câte 20 la sută în 2021 şi 2022.