Ordonanța care a transformat SRI în organ de cercetare penală a fost declarată neconstituţională de CCR

de: BZI.ro
14:39, 16 feb. 2022

La sesizarea AUR, Curtea Constituțională a României a declarat neconstituţionala legea care transforma SRI în organ de cercetare penală. Judecătorii au constatat faptul că astfel de organe nu pot cerceta penal, nu pot reține sau aresta preventiv persoane.

Numită Ordonanța Prună, după iniţiatorul ei, legea a fost puternic contestată în ultimii ani. Multe persoane s-au arătat șocate de faptul că SRI ar avea voie să cerceteze penal oamenii, în condiţiile în care nu sunt judecători.

CCR a declarat neconstituţionala legea prin care SRI era organ de cercetare penală

Așadar, liderii AUR au sesizat la CCR legea Prună, cea în care SRI avea capacitatea de a cerceta penal oamenii. Magistrații Curţii Constituţionale au arătat faptul că acest lucru este neconstituţional. Liderii AUR au precizat faptul că demersul lor a fost unul just fiind confirmat de CCR și că Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor nu avea nicio bază legală. Actul normativ a fost atacat la Curtea Constituţională de Avocatul Poporului, Alianţa pentru Unirea Românilor, Partidul Social Democrat, Partidul Naţional Liberal, deputaţi neafiliaţi şi un deputat aparţinând minorităţilor naţionale:

„Decizia confirmă justețea demersului nostru și arată că Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor, înființat în secret în baza unei hotărâri a CSAT, nu are nicio bază legală”, transmit liderii AUR.

Ce spune CCR despre SRI și cercetarea penală

În decizia arătată de judecătorii de la CCR se specifică faptul că SRI nu poate efectua cercetare penală și că nu poate lua măsuri de arestare preventivă. Totuși, prin excepţie, SRI poate avea calitatea de organ ce certetare penală:

„Organele Serviciului Român de Informaţii nu pot efectua acte de cercetare penală, nu pot lua măsura reţinerii sau arestării preventive şi nici dispune de spaţii proprii de arest. Prin excepţie, organele Serviciului Român de Informaţii pot fi desemnate organe de cercetare penală speciale conform art. 55 alin. (5) şi (6) din Codul de procedură penală pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică conform prevederilor art. 57 alin. (2) teza finală din Codul de procedură penală”.

Raluca Prună a dat o ordonanță nocivă pentru sistemul de justiţie din România

Este ştiut faptul că SRI a jucat de-a lungul anilor un rol mult prea prezent în actul de justiţie dar şi în zona politică sau cea comercială. Raluca Prună, fost ministru al Justiției, a propus o lege extrem de controversată.  SRI putea să facă acte de cercetare penală în condiţii speciale în cazuri de trădare, spionaj, terorism, mai prevede Ordonanţa 6/2016, care aparţine fostului ministru al Justiţiei Raluca Pruna, fiind semnată de fostul premier Dacian Cioloș.

În trecut, Victor Ponta critica declarațiile făcute de Raluca Prună care susținea că drepturile fundamentalele ale oamenilor sunt un lux:

Mie mi se pare totuși că drepturile fundamentale nu sunt un lux. Așa mi se pare mie. Dacă am greșit, ‘voi urmări cu atenție și preocupare’ de acum încolo. Nu m-am pronunțat pe ordonanță (n.r. — privind interceptările), că nu sunt eu cel care trebuie să mă pronunț. Un ministru care spune că drepturile fundamentale ale omului în anul 2016 sunt un lux ori e căzut în cap, ori trebuie să plece căzută de Parlament. Așa cred eu. Dacă greșesc… Dvs., dacă sunteți bucuroși că drepturile fundamentale sunt un lux, atunci rămânem așa