Orașul Iași, în topul primilor 2 la sută cercetători din întreaga lume – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

de: Redacția BZI
02:00, 15 oct. 2022

Orașul Iași, reprezentat pentru al doilea an consecutiv în topul primilor 2 la sută al celor mai performanți cercetători. Doar 140 de oameni de știință sunt din România, din toate domeniile de activitate. Dintre aceștia, 19 sunt ieșeni și provin de la marile universități de stat sau institute de cercetare din oraș. Acesta este reprezentat în topul primilor 2 la sută cercetători din întreaga lume, pentru anul 2021, clasament ce are girul prestigioasei Universități Stanford din Statele Unite ale Americii, fiind denumit „Stanford University’s Top 2% of Scientists Worldwide”

Orașul Iași este prezent pentru al doilea an consecutiv în topul 2 la sută al celor mai performanţi cercetători. Doar 140 de oameni de știință sunt din România, din toate domeniile de activitate. Dintre aceștia, 19 sunt ieșeni și provin de la marile universități de stat sau institute de cercetare din oraș. Acesta este reprezentat în topul primilor 2 la sută cercetători din întreaga lume, pentru anul 2021, clasament ce are girul prestigioasei Universități Stanford din Statele Unite ale Americii (SUA), fiind denumit „Stanford University’s Top 2% of Scientists Worldwide”. Acest top cuprinde peste 500.000 de cercetători din toate domeniile de activitate, grupate pe 22 de domenii științifice și 176 de subdomenii.

Orașul Iași, în topul primilor 2 la sută cercetători din întreaga lume

De precizat că oamenii de știință și cercetătorii sunt ierarhizați după indicatorii standard de citări, anume citările în baza de date Scopus, rezultatele științifice, indicele Hirsch, număr de coautori, precum și alți indicatori compuși. Indicatorii compuși, calculați matematic, reprezintă un indicator al întregii cariere științifice a fiecărui cercetător. Autorii acestui clasament au folosit datele înregistrate în baza de date Scopus pentru anul 2021, datele fiind extrase în luna august 2020. Topul primilor 2 la sută cercetători din întreaga lume cuprinde o listă de 140 de oameni de știință cu afiliere în România, din toate domeniile de activitate, dintre care 19 sunt ieșeni, provenind de la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), Universitatea Tehnică (TUIASI) „Gheorghe Asachi” şi Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa”.

Cine sunt ieșenii din selectul top girat de Elsevier şi Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii

Astfel, printre ieșenii aflați în valorosul și exclusivistul top se află, la fel ca şi anul trecut, prof. univ. dr. acad. Viorel Barbu (Matematică), fost rector al Universității „Cuza” din Iași, fost vicepreședinte al Academiei Române, actual președinte al Academiei Române – filiala Iași, respectiv fost coordonator al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” este prezentă în clasament cu 6 profesori. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi are în clasament 5 profesori, printre care prof. univ. dr. ing. Alina Adriana Minea, director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat (CSUD), prof. univ. dr. ing. Maria Gavrilescu, director al Școlii Doctorale a Universității (CSD), prof. univ. dr. ing. Corina Fetecău, prof. univ. dr. ing. Mihai Gavrilaş şi prof. univ. dr. ing. Horia-Nicolai Teodorescu, membru titular al Academiei Române. Universitatea de Medicină și Farmacie este reprezentată de prof. univ. dr. Adrian Covic, Facultatea de Medicină, respectiv șeful compartimentului de Transplant Renal al Spitalului „Dr. C.I. Parhon” Iași și președintele ales al Societății Române de Nefrologie. De la UAIC, în listă sunt cercetătorii și universitarii: Liliana Mitoșeriu, Stan Chiriță, Lucian Bîrsă, Gabriel Ciobanu.

De asemenea, Ecaterina Drăgan, Cornelia Vasile, Ștefan Oprea, Mihai Brebu, Sergiu Coseri sunt de la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”.  Detalii suplimentare se pot obține accesând lucrarea publicată de către Ioannidis, John P.A. (2022), „September 2022 data-update for & quot; Updated science-wide author databases of standardized citation indicators & quot”, Mendeley Data, V4, DOI:10.17632/btchxktzyw.4. Această bază de date a fost creată, în data de 10 octombrie 2022, pentru a furniza o analiză actualizată pentru cei interesați şi poate fi accesată la adresa: https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/4.

Așadar, orașul Iași este în topul primilor 2 la sută cercetători din întreaga lume.