Orașul Iași, Capitala Culturală a României! Zile pline de evenimente speciale în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași 2021!

de: Valentin Hutanu
02:00, 21 oct. 2021

În aceste zile (de miercuri, 20 octombrie, și până duminică, 24 octombrie 2021), orașul Iași este Capitala Culturală a României, prin derularea Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași 2021. Astfel, astăzi, 21, și mâine, 22 octombrie 2021, au loc zeci de evenimente, într-o gamă largă de manifestări: întâlniri cu vedete ale scenei literare mondiale, nopți albe ale poeziei și muzicii, ateliere și mese rotunde profesionale, concerte, lecturi

La Iași, miercuri, 20 octombrie 2021, a debutat cea de-a V-a ediție a consacratului și valorosului Festival Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) Iași 2021. Este un proiect ce reunește în România sute de profesioniști din domeniul cultural: scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri și jurnaliști. Timp de 5 zile, în cadrul acestuia au loc zeci de evenimente, într-o gamă largă de manifestări: întâlniri literare cu vedete ale scenei literare mondiale, nopți albe ale poeziei și muzicii, ateliere și mese rotunde profesionale, concerte și lecturi.

Astăzi, 21, și mâine, 22 octombrie 2021, au loc zeci de evenimente, într-o gamă largă de manifestări în cadrul Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași 2021. Important: Intrarea la toate acțiunile din program se va face cu respectarea reglementărilor sanitare legale privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Intrarea este liberă și se va face în limita locurilor disponibile.

Cum a debutat prima zi din cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași 2021

Debutul FILIT (de ieri, 20 octombrie 2021) a fost marcat printr-un program consistent, variat și de anvergură. Pot fi enumerate următoarele puncte:
la Palatul Copiilor (online) – „Casa copilăriei”, invitat: Alex Moldovan, Colegiul Național „Costache Negruzzi” – „Scriitori printre liceeni”, invitați: Cristina Hermeziu, Florin Iaru, eveniment organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), Colegiul Național „Emil Racoviță” – tot, „Scriitori printre liceeni”, invitați: Doina Ioanid, Miruna Vlada. Și Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” a organizat un moment similar, invitați fiind Monica Cure și Andrew Davidson-Novosivschei. De asemenea, la Casa Muzeelor, a avut loc „Atelier de spus povești”, invitată fiind Alexandra Popa, un eveniment care a implicat o sesiune de lectură și un joc de story-telling pornind de la povestea din „Nightbooks”, captiv în poveste.

Tot aici au urmat ateliere de jurnalism participativ, iar, la Casa de Cultură a Sindicatelor a fost „Casa Fantasy”, cu momentul „Umanism și transumanism în literatura fantasy și science-fiction”, moderator fiind Dan Doboș. La Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului (Parcul Copou) au avut loc „Întâlnirile clubului Logos”, moderatoare fiind Serinella Zara. Spre seară, după ora 20:00, Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri”, Sala Mare a găzduit „Serile FILIT” sub ideea „Suntem cei mai frumoși din orașul acesta”, întâlnire cu Ion Barbu, Dan Coman și Viorel Ilișoi.

Punctele de atracție ale FILIT 2021 de astăzi: de la momente la Casa Muzeelor, la „Noaptea albă a poeziei” – maraton de lecturi

Astăzi, joi, 21 octombrie, programul FILIT 2021 debutează la Casa Muzeelor cu momentul „Traducătorii și traducerile de literatură în limba română în anul al II-lea al pandemiei”, o întâlnire profesională a traducătorilor, cu participarea editorilor și managerilor culturali (I), la Colegiul Național fiind organizat un eveniment din seria Translating Europe Workshops (Comisia Europeană).

Pe de altă parte, la importante colegii și licee din oraș au loc activități interesante, atât pentru profesori, cât și pentru elevi sau liceeni. De la 12:30, Casa Muzeelor găzduiește o vizionare Netflix – Nightbooks, captiv în poveste, eveniment organizat în parteneriat cu Storia Books. Tot aici, de la ora 15:00, continuă conceptul de „Scriitori în Centru”. Muzeul „Mihai Eminescu” (Parcul Copou) găzduiește o întâlnire între traducători din / în limba română și profesori de liceu. Participă traducătorii din literatura română Jan Willem Bos (neerlandeză), Florica Courriol (franceză), Jean-Louis Courriol (franceză), Monica Cure (engleză americană), Andrew Davidson-Novosivschei (engleză americană), Doina Ioanid (franceză), Serafina Pastore (italiană) și Júlia Vallasek (maghiară).

Diversitate, actualitate, universalitate literară și culturală la FILIT 2021

Finalul celei de-a doua zile a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași 2021 programează următoarele momente: 18:00-19:00, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași (online) – „Cum viața și ficțiunea se întâlnesc” – interviu cu Cornelia Golna, autoarea romanului „Eroi Pătați”. De la 18:00, la 19:00, Institutul Francez, Sala „Benjamin Fondane”, este gazda ineditei clipe intitulate „Pascal Janovjak în dialog cu cititorii francofoni”.

Între 20:00 și 22:00, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Sala Mare, continuă Serile FILIT: „Întâlnire cu José Luís Peixoto”. Pe de altă parte, până duminică, 24 octombrie 2021, participanții la festival vor avea prilejul să asiste, să interacționeze, să audieze sau să dialogheze cu oameni reprezentativi din zona culturală contemporană, moderatori, scriitori sau traducători.