Oraşul cu cele mai mari taxe şi impozite din ţară! Locuitorii sunt revoltați

de: Mirela Gabriela Todosi
09:40, 10 ian. 2025

Oraşul cu cele mai mari taxe şi impozite din ţară este Baia Mare. Dările la stat au crescut în unele cazuri și cu 100%, iar cetățenii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunare. Locuitorii se plâng că nu mai fac față cheltuielilor și sunt revoltați.

Oraşul cu cele mai mari taxe şi impozite din ţară!

Baia Mare a devenit oraşul cu cele mai mari taxe şi impozite din ţară. O creştere semnificativă faţă de anul 2024 a fost stabilită de către consilierii locali în cazul clădirilor nerezidenţiale, acolo unde taxele şi impozitele au fost mărite cu aproximativ 71%, dar şi în cazul clădirilor nerezidenţiale reevaluate, ajungându-se la o taxă majorată cu 100%. Localnicii trebuie să plătească de anul acesta mai mult şi pentru abonamentele de parcare.

O creştere mai mică a fost stabilită pentru plata impozitelor la terenuri, dar şi la autoturisme, acolo unde consilierii locali au stabilit o taxă de 10,4%. Cetățenii din Baia Mare sunt revoltați de noile majorări la taxe și impozite. Cert este că în 2025, românii vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru a-și achita dările la stat.

De asemenea, din acest an, românii care nu îngrijesc terenurile și clădirile pe care le dețin vor avea de plătit o taxă de paragină. Taxa pe paragină creşte cu până la 500% din ianuarie 2025. Noua lege a intrat deja în vigoare în anumite zone ale țării. De exemplu, asta îi așteaptă pe proprietarii imobilelor degradate din municipiul Caransebeş. Decizia de supraimpozitare a clădirilor neîngrijite se aplică în mai multe județe.

Şi la Piteşti, în Argeş, românii care își lasă proprietățile neîngrijite sau în paragină vor plăti impozit de până la 500% mai mare. Majorarea impozitelor cu 500% a fost posibilă la Pitești prin decizie de Consiliu Local și se aplică tuturor celor care nu își îngrijesc casele sau terenurile. De ceva timp, şi Primăria Făgăraş din judeţul Braşov a decis să impună un impozit de la 300% până la 500% pentru clădirile degradate.

Un nou sistem de impozitare a locuințelor

Noua măsură de impozitare implică dezvoltarea unui mecanism complex de calcul, capabil să coreleze impozitele cu valoarea reală de piață a proprietăților.

,,Îndeplinirea angajamentului din PNRR cu privire la impozitarea proprietății presupune și dezvoltarea unui sistem informatic care permite implementarea unor modele specifice. În prezent, se află în derulare asistența tehnică din partea Băncii Mondiale, ceea ce impune prorogarea termenului de aplicare a prevederilor din Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 de la 1 ianuarie 2025 la 1 ianuarie 2026.,” a precizat Ministerul Finanțelor în proiectul de ordonanță.

Ministerul Finanțelor lucrează la dezvoltarea unui nou sistem denumit e-Proprietatea. Acest mecanism modernizat va deveni funcțional de la 1 ianuarie 2026, oferind o metodă mai precisă pentru evaluarea proprietăților. e-Proprietatea va reprezenta o bază de date națională, centralizând informații despre valorile de piață ale proprietăților din România. Inițiativa va implica colectarea de date de la diverse surse, inclusiv cadastru, notari și autorități locale. Prin utilizarea acestor informații, sistemul informatic va furniza valori de piață precise pentru proprietăți, adaptate fiecărei localități, transformând modul de impozitare a proprietăților.

Autoritățile intenționează să crească impozitele pe proprietate, astfel încât primăriile să încaseze mai mulți bani. Aplicând o cotă procentuală la o valoare mai mare a proprietăților, impozitul anual va crește considerabil, spre nemulțumirea românilor. Anul 2025 se anunță a fi un an al scumpirilor. Românii vor plăti taxe și impozite mai mari decât în prezent. Un nou val de scumpiri îi va afecta pe toți românii. În anumite zone ale țării, taxele și impozitele au crescut uluitor. Baia Mare este orașul cu cele mai mari taxe din țară.